Karting • Chrono

Gemotiveerde Max Sadurski maakt het opnieuw waar met knappe zeges in NK en BNL! "Een beest"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2020 02:18 • Print artikel

EINDHOVEN – Ook tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max, dat gesteund wordt door het Jumbo Racing Team Nederland, liet Max Sadurski zijn onmiskenbare talent zien. De negenjarige karter uit Kudelstaart, die uitkomt voor FJ–Motorsport (importeur van Energy Corse karts voor Nederland en België) won zondag op circuit De Landsard in Eindhoven met een grote voorsprong zowel de prefinale als de finale. Na zijn twee overwinningen in het BNL-kampioenschap van een week eerder, bewees hij daarmee dat Max in de Benelux de te kloppen man is in de Micromax-klasse.

Max Sadurski

De manier waarop hij zondag beide races had gewonnen, was veelzeggend. Op een droge baan reed Max in de prefinale naar de overwinning met een voorsprong van maar liefst 8.8 seconden, in de tweede race naar een overwinning met een voorsprong van iets meer dan 8 seconden. Over overmacht gesproken. Het was voor het talent uit Noord-Holland twee keer een kwestie geweest van een goede start en daarna wegrijden.

Toen Max gevraagd werd hoe het kwam dat hij met zo’n grote voorsprong kon winnen, bleef het lang stil. Uiteindelijk zei hij: “Doordat ik een goede rijder ben? Ik heb niet echt andere lijnen dan de rest. Maar ik ben het snelst van iedereen in de chicane. De trainingen gingen ook goed. We probeerden heel erg veel. Na een tijdje hadden we de kart goed. Ik zei het tegen mijn monteur Frank dat ik niet genoeg grip had.”

In de kwalificatie kwam die snelheid er overigens nog niet helemaal uit. Daarin snelde hij naar de vijfde tijd. “Het ging niet echt goed omdat ik nog niet heel goed ben in de regen”, was Max eerlijk. “Maar op het droge ben ik echt een beest.”

Precies dat had hij een week eerder in Genk tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap ook laten zien. Op zondag won hij daar met grote voorsprong de beide races op een droge baan. Een dag eerder had hij tijdens de eerste twee races van het weekeinde trouwens ook overtuigend gedemonstreerd dat hij heus ook in de regen goed zijn mannetje staat.

Max Sadurski

In de beide natte races van die dag werd hij tweede. Max: “Ik spinde in beide heats. In de eerste race verloor ik mijn achterkant. En toen reed ik terug naar twee. In de tweede race spinde ik ook en toen lag ik op de laatste plaats. Ik ben toch nog naar twee teruggereden”, aldus Max die altijd de limieten opzoekt.

Gevraagd naar welke race van de zes die hij de afgelopen twee weken reed, zei Max dat hij de tweede race op zaterdag tijdens het BNL-kampioenschap de mooiste vond. “Omdat ik was gespind en ik van de laatste plek terug was gereden naar de tweede plaats. Ook omdat ik een gat van 5,7 seconden naar de nummer twee had dichtgereden. Net heb ik een gat gemaakt in plaats van dichtgereden. Ik vind een inhaalrace leuker.”

Dit jaar is Max’ laatste jaar in de Micromax-klasse, waarin hij vorig jaar al BMC-kampioen werd. Volgend jaar gaat hij in de Minimax-klasse rijden. Maar eerst hoopt hij zich nog te plaatsen voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat in januari komend jaar wordt gehouden op het circuit van Portimão in Portugal. “Als ik het ticket voor de Grand Finals win, ga ik ook aan het EK meedoen, dan kan ik dat als training gebruiken!”

Max Sadurski wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van den Berg RoseS en Salaba BV. Overigens was er wederom een mooi gebaar van zijn sponsor Van den Berg RoseS uit Aalsmeer, die alle podium-winnaars in de diverse klasse van het Nederlands kampioenschap van een mooie bos Avalanche rozen voorzag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS