Formule 1

Gaat Max Verstappen een double header scoren in Oostenrijk? "De strijd om de titel gaat in 2020 erg close worden!"

Uitgegeven door Peter Vader • 1 juli 2020 10:16 • Print artikel

Het Formule 1-seizoen van 2020 zal allesbehalve gewoon zijn vanwege de Covid-19-pandemie. De ingekorte seizoenskalender is nog steeds niet afgerond met alleen de data van de acht races op het Europese continent. Het aantal teampersoneelsleden zal tijdens raceweekends sterk worden verminderd en er zijn andere protocollen opgesteld om de veiligheid te behouden. Maar de onzekerheid zou een kans kunnen zijn om de zesjarige dominantie van Lewis Hamilton en Mercedes te verstoren. De meest waarschijnlijke kandidaten hiervoor zijn dit seizoen natuurlijk Red Bull met Max Verstappen en Ferrari, die de afgelopen drie jaar de Top 3 in het constructeurskampioenschap achter Mercedes hebben afgerond. En de doubleheader op het thuiscircuit van Red Bull in Oostenrijk om het seizoen dit weekend en volgend weekend te openen, kon het Honda-aangedreven team met hun topcoureur Max Verstappen een kans bieden om een sprong voorwaarts in het klassement te maken.

Max Verstappen F1 Red Bull Ring

Verstappen heeft de afgelopen twee seizoenen de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring gewonnen. Vorig jaar reed hij de zwart-wit geblokte vlag onderdoor met bijna drie seconden voorsprong op de Ferrari van Charles Leclerc, terwijl Lewis Hamilton als vijfde eindigde. En twee seizoenen geleden versloeg hij het Ferrari-tandem op Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel, terwijl Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas de race beiden niet afmaakten, aldus de Canadese website TSN.ca. Maar hoewel de prestaties van vorig jaar van Verstappen ten opzichte van Charles Leclerc ronduit gedenkwaardig waren, moet worden opgemerkt dat Hamilton tijdens dezelfde race schade opliep. En Mercedes worstelde twee jaar geleden met de banden bij het extreem warme weer. De temperaturen zullen dit weekend naar verwachting niet zo extreem zijn.

Max Verstappen F1 winnaar Oostenrijk met Honda
Snel even terugblikken op de pre-season tests in Barcelona van dit voorjaar. Ingewijden bevestigden dat Red Bull wordt genoemd als eerste volger van Mercedes. Hoewel maar weinig teams zich van hun beste kant laten zien in de tests voorafgaand aan het seizoen, leek Red Bull naar verluidt de overhand te hebben op Ferrari in het tempo van de korte runs, terwijl ze met de Ferrari’s behoorlijk de strijd aangingen tijdens de lange runs.

Maar Mercedes haalde opnieuw de krantenkoppen tijdens het testen met hun nieuwe Dual-Axis Steering-systeem. Met DAS kunnen Mercedes-coureurs de uitlijning van hun voorwielen wijzigen door op hun stuur te duwen en eraan te trekken, wat leidt tot het snel kunnen nemen van krappe bochten en een mindere bandenslijtage. Het innovatieve systeem is al verboden voor het seizoen 2021 terwijl F1 probeert teamuitgaven te beperken, maar Mercedes zal het dit jaar in hun voordeel wel inzetten.

Mercedes was het dominante team van het huidige turbo-hybride tijdperk en zou tot de favorieten moeten worden beschouwd totdat in ieder geval de nieuwe technische voorschriften van kracht worden in het seizoen 2022. Maar Red Bull boekt gestaag vooruitgang in het klassement. Met een coureur van wereldklasse als Max Verstappen, die graag één van de grootste coureurs aller tijden wil uitdagen, en een mogelijk gunstige start van het seizoen met de doubleheader in Oostenrijk, kan de F1-titelrace in 2020 erg close worden.

Red Bull familie GP Oostenrijk 2019

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS