Formule 1

Gaat Monaco van de F1-kalender verdwijnen vanwege Las Vegas? Voor Max Verstappen is het 'Viva Las Vegas'!

Uitgegeven door Peter Vader • 21 november 2023 11:32

De glamoureuze GP van Las Vegas heeft zich afgelopen weekend goed op de kaart gezet. De Amerikaanse feest- en gokstad is een nieuw evenement rijker, een welkome aanvulling op de F1-kalender. Bovendien bleek het verloop van de race erg spannend. Er gebeurde van alles! Misschien wel de spannendste Grand Prix van het jaar? Onwillekeurig roept Las Vegas een vergelijking met de GP van Monaco op. Ook een Grand Prix op een stratencircuit. Ook met veel glamour. Maar Monaco is wèl anders. Het doet de vraag rijzen: als Monaco niet op de kalender stond en iemand vandaag dacht in het prinsdom ineens een F1-Grand Prix te organiseren, zou die persoon dan zijn zin krijgen? Het antwoord is simpel: nee, dus!

Max_Verstappen_MonacoMax Verstappen onderweg in Monaco

Het spectaculaire racen tijdens de Monegaskische race is al tientallen jaren verloren gegaan. Inhalen is nauwelijks mogelijk en de F1-bolides zijn tegenwoordig eigenlijk te groot voor de nauwe straten van Monte Carlo. Waarom wordt er dan nog steeds een F1-Grand Prix georganiseerd? Het gaat alleen maar om geld. In het verleden vormde de Monegaskische Grand Prix een podium voor de sponsors, waar belangrijke deals werden gesloten. Ook dat is verwaterd. Blijft over de 100-jarige historie. Maar historie is geen garantie. Het circuit vraagt een grote mate van stuurvaardigheid van de coureurs en er vindt de spannendste kwalificatie van het jaar plaats. Nergens is de kwalificatie zo bepalend voor de uitslag van de race op zondag. Maar is het genoeg? Nee. Vele F1-insiders hebben al verklaard dat Las Vegas de evolutie is van Monaco. Met 99 inhaalacties is het de race waarin sinds China 2016 de meeste baanactie te zien was. Zoals Max Verstappen zong toen hij over de finish in Vegas reed: “Viva Las Vegas!”

Hoe nu verder? Gaat ook Monaco verdwijnen? Het is duidelijk dat de interesse van de F1-organisatoren zich verplaatst van Europa naar locaties in de rest van de wereld. De Verenigde Staten is overduidelijk een nieuw ontdekt continent, getuige de promotie door Netflix. De Arabische wereld kent inmiddels ook een aantal aansprekende F1-evenementen. What’s next? China?

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS