Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

GTP-tijdperk trapt af met een mooi gevecht; Acura verslaat Porsche in kwalificatie 24U van Daytona + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 23 januari 2023 13:16

Het nieuwe GTP-tijdperk (de Amerikaanse benaming voor de LMDh) begon tijdens de kwalificatie van de 24U van Daytona direct met een gaaf gevecht tussen Acura en Porsche. Tom Blomqvist beslechtte het gevecht tijdens de ROAR in het voordeel van Acura in de auto van Meyer Shank Racing.

#24hdaytona Acura Tom Blomqvist 24Hours of Daytona


Het was de eerste keer dat de nieuwe auto’s van Acura, BMW, Cadillac en Porsche in de nieuwe klasse de baan op gingen. Sebastien Bourdais nam plaats in de Chip Ganassi-auto, waarin ook Renger van der Zande rijdt. De BMW met het startnummer 25 mistte de sessie. Het was Tandy in de Porsche 963 die het tempo bepaalde in de openingsfase van de kwalificatie. Waarna Blomqvist en Nasr onder de tijd van de Brit doken. Vervolgens moesten de coureurs wachten op de tweede sessie van 20 minuten, toen de overige klassen de baan op gingen.

Daarna ging het gevecht verder op de baan. De twee Acura’s reden al rap sneller. Blomqvist ging daarna voor de nieuwe banden en zette een tijd neer van 1.34,198. De BMW met Nick Yelloly kwam in de buurt, maar was niet sneller. Daarna doken er diverse coureurs weer onder, waaronder Nasr. Tandy leek daarna op weg naar een snelle tijd, nadat hij de snelste in de eerste twee sectoren was. Echter bij de Bus Stop, waar diverse LMP2-coureurs al een stevige wind hadden gemeld, ging het fout. De Porsche-coureur verloor de macht over het stuur en ging de muur in. De rode vlag kwam daarna uit. Het betekende dat de coureurs nog één kans hadden op de pole position.

Porsche 963


Nasr leek met de Porsche 963 goede zaken te doen met een tijd van 1.34,114. Het was alleen Blomqvist die met de Acura een stukkie harder kon. De Brit zette een tijd neer van 1.34,031. Bourdais de teamgenoot van Van der Zande, stond een groot deel van de sessie binnen, maar reed uiteindelijk nog wel naar de vijfde plek toe.

De pole positions in de overige klassen gingen naar respectievelijk Ben Keating in de LMP2, Nico Pino in de LMP3, Maro Engel in de GTDPRO en Philip Ellis in de GTD. Klik HIER voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS