Autosport NL • NK Rally

GTC Rally: Bob de Jong domineert met Hyundai van start tot finish; veel spanning in de andere klassen!

Uitgegeven door Peter Vader • 16 juli 2019 08:40 • Print artikel

Bob de Jong heeft de GTC Rally van start tot finish gedomineerd en gecontroleerd. Met zijn derde overwinning in zijn thuiswedstrijd, onderstreept de Hyundai-rijder zijn titelambities. Het was overigens de eerste "grote" overwinning voor de Hyundai in de Nederlandse rallysport.

GTC Rally 2019 Bob de Jong Hyundai
GTC Rally-winnaar Bob de Jong bezorgde Hyundai zijn eerste overwinning op vaderlandse bodem

Gelijk in de aanval
Vrijdagavond opende Bob de Jong, genavigeerd door Bjorn Degandt, de wedstrijd met vier snelste tijden op rij. Omdat de concurrentie zich verslikte in een uitgereden gat in Achtmaal, waar heel wat tenoren lek reden, sloot Bob de Jong de openingsavond af met bijna twee minuten voorsprong. Zaterdag kon hij zijn voorsprong met succes verdedigen en behaalde hij zijn derde zege in de GTC Rally.

"We zijn vrijdagavond meteen in de aanval getrokken en ik heb getoond dat ik de snelste was, voor Jasper in de problemen kwam," vertelde de winnaar. "Wij hebben een foutloze wedstrijd gereden. Vrijdagavond werd het nog even spannend toen olie uit het stuurhuis lekte en ik geen stuurbekrachtiging had, maar het bleek uiteindelijk gewoon een losgekomen olieslang. Het probleem was snel opgelost. Zaterdag heb ik de wedstrijd gecontroleerd. We hebben minder risico's genomen dan anders, maar ik heb me toch geamuseerd. Voor de titel doen we hier in elk geval een goede zaak," vertelde Bob de Jong voor hij verwacht werd bij de dopingcontrole.

GTC Rally 2019 Jasper van den Heuvel Ford
Overtuigende tweede plaats voor Jasper van den Heuvel

Jasper van den Heuvel eindigde op de tweede plaats, nadat hij vrijdagavond de stuurinrichting krom reed op de derde proef in Achtmaal. "Ik was te gretig en stuurde iets te vroeg in, waardoor ik de voortrein beschadigde. Dat heeft me meer dan twee minuten gekost. Zaterdag hebben we een vlot tempo gereden, maar winnen zat er toch niet meer in. Op de laatste proef hadden we nog een motorprobleem, waardoor ik heel rustig naar de finish moest rijden."

Roald Leemans genoot enorm van zijn derde plaats. Een schitterend resultaat voor de jonge rijder uit Hank die dit seizoen al veel pech had met zijn Citroën DS3 R5. "Vrijdagavond stonden we plots op een erg mooie tweede plaats, maar Jasper is ons toch nog voorbij gegaan. We hebben verstandig gereden. Aangevallen waar het kon en op andere plaatsen wat voorzichtiger gereden. De ervaring van Chris van Waardenburg, mijn navigator, heeft me enorm geholpen," aldus Roald.

GTC Rally Roald Leemans Citroen
Verdiende derde plaats voor Roald Leemans en Chris Waardenburg

Melissa Debackere, die vrijdagavond ook lek reed en 4'00 verloor, eindigde op de vierde plaats op 4'18". Kortom, ze reed samen met Marlon Krieger een prima wedstrijd. "Ik ben wel tevreden over de tijden en over onze wedstrijd, maar toch is het jammer dat we door een kapotte velg in Achtmaal zoveel tijd hebben verloren", verklaarde Melissa.

GTC Rally 2019 Jeroen van den Heuvel Vw Polo GTI R5
Fantastisch weekend voor Jeroen van den Heuvel met de VW Polo GTI R5: P5!

Jeroen van den Heuvel eindigde op de vijfde plaats. Mooi voor de zakenman die eenmalig proefde van de Volkswagen Polo GTI R5: "We hebben weer een fantastisch weekend beleefd. Wat een indrukwekkende auto. Ik stond ervan versteld hoe laat ik kon remmen en hoeveel grip hij heeft op onverhard. Echt, waanzinnig! Op de laatste proef miste ik nog een haarspeld, waardoor ik even in aanraking kwam met Henk Vossen."

null
Oude rot in het vak: Henk Vossen pakte de zevende plaats met zijn Ford Fiesta R5

Oude 'rallyrot' Henk Vossen werd zevende, voor Antoine Biesheuvel, die acht minuten verloor door een lekke band in Achtmaal. Henk deed wel een gouden zaak in het NRK want Lambert Parren strandde op de negende plaats, nadat hij vrijdagavond zelfs 6'55" verloor in Achtmaal: "Ik dacht dat het differentieel stuk was en de motor sloeg af, dus ik dacht dat het afgelopen was. Uiteindelijk bleek enkel de band lek te zijn. Die hebben we dan vervangen en de proef uitgereden. Zaterdag was ik geprikkeld en reden we toch een reeks sterke tijden, waardoor we nog zijn opgeklommen naar de negende plaats."

M Cup
De Toptien werd vervolledigd door een uitermate tevreden Niels de Bruijn in zijn BMW Compact. In de M Cup stond er geen maat op Gunther Monnens, die voor de eerste keer te gast was in de GTC Rally. De Belg eindigde op een erg mooie zesde plaats algemeen. "Het ging vrijdag heel hard, zeker in het donker, iets wat we niet meer gewend zijn in België. In het begin ging Franky Boulat heel hard, maar toen hij problemen kende en Hans Weijs vroeg moest opgeven, hebben we de wedstrijd gedomineerd. Ik moest vooral kijken naar de andere BMW's, want dit mooi resultaat in de M Cup mocht ik niet laten liggen," vertelde Gunther, die in september de Omloop van Vlaanderen zal rijden. Daar zal ook Wim Muilwijk aan de start staan. De Nederlander viel vrijdag uit met een kapotte versnellingsbak, maar hij startte zaterdag opnieuw na een ritje heen en weer naar Drenth in Enter voor onderdelen. De tweede en derde plaats in de M Cup gingen naar Lorenzo Vandenheede en Philip Lommers. Franky Boulat eindigde op ruim anderhalf uur van de winnaar na een bijzonder lastige slotdag: "Vrijdag stonden we 8 minuten stil na een elektrische panne en het probleem bleef zich herhalen. Telkens de motor boven de 5.000 t/min kwam, liep hij warm en ging hij in een noodprogramma. Het is eens wat anders, laatste worden..."

De beste bij de voortrekkers was de Deen Carsten Jensen voor streekpiloot Maurice Kuijstermans, die de VW Golf GTi van zijn navigator Jeroen Heijnen uit Zegge bestuurde. Rijder en copiloot wisselden elkaar af aan het stuur.

BMW 130i Challenge
In de BMW 130i Challenge ging de overwinning naar Dennis Jochems voor Marc de Groot, die in zijn woonplaats Wouw achterwaarts in het decor schoof. Gelukkig kon hij een achteras lenen van zijn collega Michael Kamper, die zijn straatauto liet ontmantelen om Marc de Groot in koers te houden. Een staaltje van solidariteit onder rijders. In de Peugeot 206 Cup was Dylan Teiwes de beste.

De Leeuw domineert in Historic klasse
Christophe De Leeuw overklaste de concurrentie in de NED Historic Rally. De jonge Belg was van bij de start veruit de snelste met zijn Opel Ascona A: "We hebben geïnvesteerd in een goede achtertrein en nu is de Ascona betrouwbaar. Het was mijn derde deelname aan de GTC Rally, zodat ik het parcours beter begin te kennen. Ik heb meteen de aanval ingezet en we bouwden onze voorsprong makkelijk uit, ook al omdat Wouter Koenderink met zijn BMW een tijdstraf kreeg. Op dit parcours zat ik veel minder vaak tegen de begrenzer dan bij voorbeeld in Vechtdal, waar de krachtigere klassiekers niet te volgen waren."

null
Tweede plaats in de Historic-klasse voor Wouter Koenderink

Wouter Koenderink stuurde zijn BMW naar de tweede plaats, ondanks drie minuten tijdstraf. De derde plaats ging naar de 24-jarige Jochem Huijbregts uit Zundert en de 16-jarige Eva Smets uit Gemert. Zij reden pas hun vijfde rally met de BMW 325i, die vader Ben Huijbregts vorig jaar nog bestuurde: "Uitrijden was onze enige doelstelling, maar toen we vrijdagavond zulke sterke tijden reden, zijn we toch naar het klassement beginnen te kijken. Deze derde plaats is meer dan we verwacht hadden..."

Anton Moree was ook op koers voor een podiumplaats, tot de bemanning de brandblusser per ongeluk activeerde. Henk-Peter Meilink had met zijn Audi Quattro ook de snelheid voor een podiumplaats, maar de Audi-rijder viel vrijdagavond uit door mechanische pech.

In de Jumbo Short Rally won Mark Brands met 22" voorsprong op Janjur Monshouwer en 44" op Wilbert Van den Burg.

GTC Cross Country Rally Dave Klaassen Nissan Navara
Dave Klaassen in de Nissan Navara, winnaar GTC-Cross Country Rally

Cross Country Rally
Dave Klaasen heeft de eerste editie van de NED GTC Cross Country Rally gewonnen, een programmaonderdeel van het spectaculaite GTC Rally-programma. Met zijn Nissan Navara was hij maar liefst 4'11" sneller dan Jerry van Langen in een Toyota Landcruiser. Rick Aarts stuurde zijn Bowler Wildcat naar de derde plaats. In T2 ging de zege naar Bert van Es met een Toyota Landcruiser. De offroad-specialisten zorgden voor een flinke portie spektakel, zeker op de onverharde showproef die uitgestippeld was op Breda International Airport.

Uitslag GTC Rally 2019:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS