Formule 1

Franz Tost: "Ralf Schumacher was sensationeel snel en had meerdere titels kunnen winnen"

Uitgegeven door Bart • 15 augustus 2022 07:31 • Print artikel

Ralf Schumacher had in zijn tijd in de Formule 1 meerdere wereldtitels kunnen pakken als zijn timing beter was geweest. Dat is de mening van Franz Tost. Volgens de teambaas van AlphaTauri was de broer van zevenvoudig wereldkampioen Michael sensationeel snel, maar was hij nooit op het juiste moment op de juiste plaats.

Ralf Schumacher


Ralf Schumacher maakte in 1997 zijn F1-debuut bij Jordan, maar had daarvoor al veel gewonnen. Zo won hij onder meer de Macau Grand Prix en werd hij tweede in de Duitse Formule 3. Samen met Franz Tost reisde Schumacher naar Japan voor de Formula Nippon. Direct in zijn eerste seizoen pakte de Duitser de titel.

Tost roemt in een interview met het Duitse F1 Insider de snelheid van Schumacher. "Ralf was sensationeel snel en ongelofelijk getalenteerd. Hij leerde enorm snel en nam nieuwe dingen erg snel in zich op. Het hoogtepunt aan het begin van zijn carrière was de winst in de Japanse Formula Nippon. Het was een extreem sterk bezet kampioenschap en bijna onmogelijk voor een Europeaan om te winnen. Ik ben met hem meegegaan naar Japan en Ralf vond zijn tijd daar eigenlijk maar niks. Hij had een contract voor twee jaar. Ik zei 'win in het eerste jaar en dan kun je je tijd in Japan verkorten. Dat heeft hij gedaan."

Tost weet nog goed hoe sterk Schumacher was tijdens het testen. "Ralf deed een voorspelling nadat hij voor McLaren-Mercedes had getest in Silverstone. Die auto was voorzien van Goodyear banden. In Japan had Ralf al met Bridgestone gereden. Hij leunde uit het raam en zei 'als Goodyear niet met iets beters komt, hebben ze een groot probleem tegenover Bridgestone. Dat is precies wat er gebeurde. Dat liet zien hoe extreem gevoelig Ralf was als testcoureur."

In 1999 maakte Schumacher de overstap naar Williams, waar zij zes Grands Prix op zijn naam zette. Schumacher had sterke teamgenoten als Juan Pablo Montoya en Jenson Button. Tost: "Ralf had in de Formule 1 hele sterke en snelle teamgenoten. Montoya en Button was hij de baas. Zijn probleem? Hij was nooit op het juiste moment op de juiste plaats, anders had hij net als zijn broer meerdere titels kunnen winnen. Ralf heeft veel last gehad van twee zware crashes in Monza in 2003 en in Indianapolis in 2004. Dat laat je niet makkelijk achter je."

Schumacher sloot zijn F1-loopbaan af met drie seizoenen bij Toyota, maar daar wist hij geen race meer te winnen. "Ralf was wat makkelijk afgeleid. Net als Schumacher had ook Montoya een titel kunnen winnen. Talent alleen is niet genoeg om wereldkampioen te worden. Je moet ook de noodzakelijke discipline op kunnen brengen en je talent goed gebruiken."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS