Karting • GK4 Kartseries

Fraai toetje! Alleskunner Vica Schledz glundert van trots door eindzege in NKH en winst in Race of Champions

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 december 2019 01:44 • Print artikel

OLDENZAAL – Vica Schledz reed dit seizoen zowel outdoor in de vorm van de IAME X30 Junioren nationaal als indoor en werd Nederlands kampioen huurkarts. Dus was het een glunderende Vica die zondag in Oldenzaal een fraaie bokaal kreeg uitgereikt tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging. De veertienjarige racer uit Thorn had de competitie bij de Senioren gewonnen en zo andermaal bewezen hoe snel hij is. Op de baan in Twente won hij bovendien de Race of Champions. Een race waarin alle kampioenen van de GK4, BEKC, NKH en KNAF Cup het tegen elkaar opnemen. Over een fraai toetje van het seizoen gesproken...

Vica Schledz

“Ik ben echt heel blij”, was de logische reactie van Vica. “Het was mijn eerste volledige seizoen in het NKH en ik ben meteen kampioen geworden. En dan win ook nog eens de Race of Champions.” En ook in eigen kart bewees de Limburger dat hij snel is. Zo werd hij dit seizoen tweede tijdens de endurancerace van het BEKC-kampioenschap op het circuit van Strijen en was hij in de Iame X30 Junioren nationaal erg competitief.

De snelle Limburger heeft dit jaar dan ook flinke progressie geboekt, wist hij. “Het ging echt beter dan verwacht. Aan het begin van het seizoen was ik nog wisselvallig, maar ik heb de knop kunnen omzetten en dan bereik je dit. Het was een kwestie van veel oefenen, tips vragen aan andere rijders en de grenzen opzoeken.”

Waar veel karters uitsluitend racen op buitenbanen doet Vica het anders. Ja, hij racet dus ook op buitenbanen, waar hij dit jaar al een mooi podium pakte in Venray bij de Iame X30 Junioren nationaal, maar zijn hart ligt vooral bij het karten op binnenbanen. “Dat vind ik leuker omdat het technischer is. Op binnenbanen moet je echt perfect sturen. Moet je meer doen om goed te rijden.” Toch geniet hij heus ook van zijn races op buitenbanen, anders zou hij het niet doen natuurlijk. “Op een buitenbaan haal je gemakkelijker iemand in. Je wisselt dus wat meer van positie.”

Vica Schledz

De vaardigheden die hij dit seizoen zowel op binnen- als buitenbanen opdeed, demonstreerde hij zondag in Oldenzaal op overtuigende wijze. Tijdens de finale van de Race of Champions, een race tussen alle kampioenen in de GK4, BEKC, Knaf Cup en NKH pakte Vica kopstart om in het vervolg de race te domineren en zo uiteindelijk de zege te pakken. “Ik vond het wel knap van mezelf dat ik iedereen heb verslagen.” Hoe hij dat zo kon? “Ik heb dit jaar vooral mijn techniek verbeterd.”

Komend seizoen richt Vica zich als titelverdediger weer op het NKH. Ook gaat hij opnieuw het BEKC-kampioenschap rijden. Of er nog meer wedstrijden bij gaan komen, wist hij zondag nog niet. “Het zou kunnen, we moeten nog even de mogelijkheden bekijken.” Hij geniet van de tweeuursraces van het laatste kampioenschap. “Omdat de races zo lang duren, kun je met tactieken rijden. Dat is leuker dan een sprintrace van tien minuten waarin je meteen gezien bent als iemand je van de baan rijdt. En als je achtste in de kwalificatie bent geworden, dan weet je dat je best nog naar voren kunt komen.”

Hoe het komend seizoen er ook precies uit gaat zien, voor Vica staat op voorhand één ding vast: hij zal een gevarieerd en boeiend seizoen hebben!

Vica Schledz bedankt zijn ouders, team DFK, Kartbaan Swalmen en Autoservice Marten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS