Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Foutje van Pantano geeft GP2 titel 2006 aan Lewis Hamilton

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 9 september 2006 20:04

Giorgio Pantano wint de voorlaatste race van het GP2 series kampioenschap op Monza, maar Lewis Hamilton gaat er met de grootste beker vandoor. Terwijl Pantano alle eer opstreek voor zijn tweede overwinning van het seizoen, voor Nelson Piquet Jr en Lewis Hamilton, bleek de snelste ronde van Hamilton dé beslissing in het kampioenschap. Nadat de snelste ronde van de race, welke op naam stond van Pantano, werd afgenomen doordat hij de gele vlaggen niet had gezien, kwam de snelste ronde én de bijbehorende punt op naam van Hamilton. De Brit heeft genoeg punten om Nelson Piquet voor te blijven in de laatste race van het seizoen.

Giorgio Pantano wint de eerste race op Monza

De start van de race was net als altijd cruciaal. Pantano had een goede start vanaf de tweede plaats op de grid, terwijl Piquet slecht weg kwam vanaf pole. Hamilton startte vanaf drie en zat direct in de versnellingsbak van zijn rivaal. Terwijl Piquet het tweede gedeelte van de chicane afsneed, moest hij de koppositie definitief bij Pantano achterlaten. Daarachter had Hamilton het moeilijk om Adam Carroll van zich af te houden.

In de tiende ronde kwam Carroll binnen voor zijn pitstop. Het werd een belangrijk punt in de race, toen zijn rechter achterband het begaf waarna een spin volgde. Carroll kon zijn weg niet meer vervolgen en de safety car kwam naar buiten. De top drie maakten hun verplichte pitstop. Toen eenmaal de safety car weer naar binnen ging, drong Piquet aan bij Pantano. Opnieuw remde de Braziliaan te laat bij de eerste bocht en moest een stukje rally crossen over het gras om Pantano niet te raken.

Start van de eerste race

Hamilton zette de achtervolging in en liet snelle rondetijden noteren, sneller dan Piquet, die tot op dat moment de snelste ronde – en dus een punt – in handen had. Dankzij Giorgio Pantano zou het kampioenschap open blijven. In de laatste fase van de wedstrijd pakte Pantano de snelste ronde van de race af van Hamilton.

Echter door de stewards besloten dat de snelste ronde van Pantano geschrapt zou worden, omdat de Italiaan niet langzamer had gereden tijdens een gele vlag situatie in diezelfde snelste ronde. Dankzij deze beslissing werd Hamilton kampioen, nadat de snelste ronde – en de extra punt – naar de Brit ging. Het gaatje tussen Hamilton en Piquet was niet meer overbrugbaar voor de laatste sprintrace. Lewis Hamilton wint in zijn rookie jaar de GP2 titel, waarin hij het opnam tegen de snelste talenten uit de hele wereld.

Podium race 1. Van links naar rechts: Nelson Piquet Jr, Giorgio Pantano en Lewis Hamilton

“Ik heb risico’s genomen om Pantano voorbij te gaan, maar ik remde steeds te laat waarna de remmen blokkeerde,” aldus Nelson Piquet Jr na de race. “Ik ben blij voor het team dat we de tweede plaats in het kampioenschap bij de teams hebben vastgesteld. Het is jammer dat ik de titel niet heb gewonnen, maar het was een mooi jaar en ik wil Lewis feliciteren met zijn succes.”

“Het is een grote opluchting dat we het geflikt hebben,” aldus Lewis Hamilton. “Het is alleen niet de manier hoe ik het graag had willen hebben: ik had graag ook de race willen winnen, maar het is niet anders. Ik heb hard gewerkt en de team heeft fantastisch werk geleverd. We hebben hard gewerkt om Nelson af te houden en om uiteindelijk de titel te hebben is een geweldig gevoel.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS