Karting • Iame X30 Euro Series

Fotofinish op Genk! Bart Ploeg wint eerste ronde IAME Benelux Series! We waren echt aan elkaar gewaagd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 augustus 2020 09:10 • Print artikel

GENK Bart Ploeg kende zaterdag een daverend begin van het IAME Benelux-kampioenschap. De veertienjarige karter uit Heijningen won op het circuit van Genk een super spannende finale van de X30-junioren-klasse. Ondanks zijn eerste tijd in de kwalificatie was dat een resultaat waar hij niet n-twee-drie op gerekend had.

Bart Ploeg

Ik ben best wel blij, zei Bart, die uitkomt voor het team van Thierry Delr, die zijn eigen kart TD ontwikkelde, enigszins verbouwereerd door zijn fraaie succes op de Belgische piste. Ik had wel verwacht in de top vijf kunnen eindigen vanwege het supergoede TD-chassis, maar tegelijkertijd konden de afstelling ervan nog wel verder verbeteren. Daarom hadden we misschien niet verwacht te kunnen winnen. Maar het is dus toch gelukt.

Bart, die voor de coronabreak al de eerste ronde van het NK in Mariembourg had gewonnen, had ermee bewezen dat je als rijder dus wel degelijk een groot verschil kunt maken. Hoe de coureur van topteam TD Racing het hem dat dan toch geflikt had? Je moet cool in je hoofd blijven en blijven nadenken. In de trainingen was ik al snel. We hadden van tevoren hier ook veel getest; de laatste twee weken hebben we vooral op Genk getraind.

Tijdens de start van de finale moest hij op de tweede plaats beginnen. Dat betekende een startplaats aan de buitenkant van de baan, en dat is de vuile kant. Bart: Aan de binnenkant gingen me er meteen drie voorbij. Gelukkig had hij de verloren posities snel goed gemaakt.

De nummer drie wilde voorbij aan de nummer twee en gingen daarbij wijd. Ik profiteerde en toen lag ik weer tweede. De nummer n had een gaatje geslagen, maar op een gegeven moment kwam ik toch nog heel dichtbij. In de vierde bocht pakte ik hem. Ik heb vanaf dat moment drie of vier ronden vooraan gereden en in de laatste bocht voor de laatste ronde pakte hij me terug.

Bart Ploeg

Daarmee was het pleit nog niet beslecht, zo bleek tijdens het hevige gevecht tussen de twee smaakmakers Ploeg en Yani Stevenheydens in de laatste vier bochten. De twee toppers vlogen op de eindstreep af, maar wie er gewonnen had, was bijna niet te zien. Het was de hele tijd knokken voor positie. In de laatste bocht heb Yani hem opnieuw ingehaald en heb ik met een klein verschil gewonnen. Ik had het echt niet verwacht. Maar je moet gewoon helder blijven nadenken. Het was nu of nooit. Dat het lukte, was wel echt mooi. Dit is de mooiste manier om te winnen, denk ik.

Tijdens de race waren Bart en zijn tegenstrever zo snel dat de rest erachter niet in het spel om de koppositie voorkwam. We hadden samen een goede voorsprong en hebben het samen goed uitgevochten. We waren echt aan elkaar gewaagd. In ieder geval heeft de talentvolle Brabander met zijn overwinning weer bewezen dat hij een uitstekende snelheid heeft.

En dat biedt natuurlijk perspectief voor de rest van het traditioneel zeer sterk bezette kampioenschap. Niettemin waakte Bart ervoor zich rijk te rekenen. Ik weet nog niet echt wat ik kan verwachten. We hebben natuurlijk nog een paar andere banen. Hopelijk halen we nog een paar keer topvijfplaats. Alles is mogelijk. Het zou wel echt gaaf zijn als ik nog vaker het podium kan halen!

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS