Formule 1

Formule 1 is entertainment en geen basisbehoefte: "De wereld kan prima zonder ons"

Uitgegeven door Bart • 30 juni 2020 10:11 • Print artikel

Vier maanden na de wintertest in Barcelona gaat de Formule 1 deze week eindelijk van start. Haas F1-teambaas Gunther Steiner omschrijft de afgelopen periode als een eeuwigheid. "Het is alsof we jarenlang geen Grand Prix hebben gehad", zo zegt de Italiaan in gesprek met de NOS. "Het waren zware en saaie maanden."

Gunther Steiner


"Ik heb mijn mensen met verlof moeten sturen", vertelt Steiner. "Langer dan gepland én dan me lief was, maar het was nodig om te overleven. Alle teams zaten in hetzelfde schuitje. We hebben allemaal een deuk opgelopen en de pandemie is nog niet voorbij."

"Ik was bezorgd of we überhaupt nog een seizoen zouden overhouden. Godzijdank lukt dat. Jammer genoeg voorlopig zonder publiek, maar het is niet anders. Dat snapt iedereen. Dat we nu een kalender hebben met acht races is een prestatie op zich. Onderschat niet hoe moeilijk het is om dit bij de overheden voor elkaar te krijgen. Niemand wil risico lopen. Niemand wil een fout maken. Niets doen is veel makkelijker."

Voorlopig zijn er acht races bevestigd, maar de Formule 1 hoopt de kalender nog verder uit te breiden. "Twee races op de Red Bull Ring is een compromis, maar het scheelt veel geld. De F1 heeft minstens vijftien GP's nodig om het hoofd boven water te houden. Ik hoop dat we na de zomer weer fans kunnen verwelkomen."

Halverwege maart was het hele F1-circus in Melbourne en ook Steiner zag sommige van zijn mensen corona verschijnselen krijgen. "Ze moesten in quarantaine. Gelukkig bleken ze uiteindelijk het virus niet te hebben, maar de race was bijzaak geworden. Achteraf is het makkelijk praten dat we nooit naar Melbourne hadden moeten gaan, maar dit was niet te voorspellen."

De situatie in Melbourne heeft wel veel duidelijk gemaakt voor de teambaas van Haas. "De wereld kan prima zonder ons. We zijn geen basisbehoefte. Om te leven heb je voedsel, auto's en vliegtuigen nodig. Geen Formule 1. Wij zijn entertainment. Leuk? Ja. Nodig? Nee."

"In Melbourne hadden we geen vangnet. Alles was volgepland, op de limiet. Er was geen flexibiliteit. Als er dan iets tegenzit, heb je meteen een probleem. We moeten voorzichtiger zijn en zorgen dat de sport een stootje kan hebben."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS