Formule 1

Formule 1: Mercedes over de mazen in de wet: "We waren verbaasd dat niemand anders..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 18 januari 2023 11:12

Mercedes kwam afgelopen seizoen met de meest revolutionaire F1-bolide op de proppen. Geen enkele andere auto in het veld had van die nauwe sidepods als de Mercedes W13. Technisch directeur Mike Eliott was verbaasd dat andere teams niet op dit idee waren gekomen. Daarnaast zegt de Engelsman dat het grootste probleem in 2023 ook niet door de sidepods veroorzaakt werd.

Mercedes AMG F1


"We waren verbaasd dat niemand anders deze maas in de wet had gevonden", zegt Elliott tegenover het Duitse Auto Motor und Sport over de sidepods. "Als je deze weg bent ingeslagen is het erg moeilijk om iets anders te kopiëren. We hebben geprobeerd de problemen te begrijpen en de prestatieverschillen van circuit tot circuit te voorspellen.”



Volgens de technisch directeur was het revolutionaire model van de sidepods niet de oorzaak van de belangrijkste problemen die Mercedes afgelopen jaar had, waarin Max Verstappen zijn tweede WK-titel greep. "Het heeft niets te maken met de vorm van de sidepods, maar meer met hoe we de auto hebben ontworpen en wat onze doelen waren”, vervolgt Eliott. “Aan het begin van het seizoen hadden we net als iedereen te maken met het aerodynamisch gegenereerde stuiteren. Dat maskeerde de echte problemen van de auto. Met onze upgrade in Barcelona hebben we het grootste deel van het aerodynamische stuiteren weggewerkt. Het gestuiter dat er op het einde nog was, werd veroorzaakt door hobbels. Dat is inherent aan deze auto's die net boven het asfalt liggen. In het begin konden we niet verklaren waarom het er steeds anders uitzag van circuit tot circuit. Later werden onze voorspellingen nauwkeuriger. Onze simulaties gaven ons een vrij nauwkeurige indicatie van welk circuit goed of slecht voor ons zou zijn. We hebben nu ook een goede theorie over wat we moeten doen zodat dit ons volgend seizoen niet weer overkomt. Dat geeft ons vertrouwen, maar in de Formule 1 weet je helaas nooit alles."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS