Karting • GK4 Kartseries

Flying Jenna Staar altijd op zoek naar de kick en de snelheid van het racen: "Ik houd van de adrenaline"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 juli 2020 02:15 • Print artikel

GENK – Een bijzondere uitslag in het overall-klassement van de Senior nationaal-klasse tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series: drie vrouwen bij de eerste vier! De beste vrouw? Jenna Staar uit Brussel. De achttienjarige Belgische, uitkomend voor het topteam van DFK, werd op het circuit van Genk tweede in de sterk bezette klasse en was na afloop dan ook maar wat trots op zichzelf.

Jenna Staar

“Ik ben heel erg tevreden met het resultaat en met de beker”, zei Jenna met een grote lach op haar gezicht. “Ik had het niet echt verwacht.” Wel wist ze dat ze snel was tijdens het weekeinde op de vermaarde Belgische piste. “Ik had al best veel zelfvertrouwen opgedaan tijdens de training. Daarin waren we snel. De kwalificatie ging iets minder dan verwacht, maar tijdens de races ging het goed.”

Dat kun je wel zeggen. Tijdens race één en twee eindigde de snelle rijdster van topteam DFK Racing respectievelijk op de tweede en eerste plaats. In de finale bewees ze opnieuw dat ze erg snel was met een prachtige P2. En het had niet veel gescheeld of ze had zelfs de overwinning gepakt. “Het was erg close, maar aan het einde wilde ik niet te veel risico nemen en iets raars doen”, zei ze. “Ik vond het een echt leuke race.”

Ze had het in Genk bovendien bewezen dat ze de jongens aankan. Want meisjes hebben het in karting meestal extra zwaar omdat jongens niet graag door een meisje geklopt worden. Jenna kon er over meepraten, toch had ze er tijdens de races weinig last van gehad. “Ik merk over het algemeen wel dat jongens me van de baan willen duwen omdat ik een meisje ben”, zei ze. “Maar ik houd de deur gewoon gesloten als ze iets willen proberen.”

En daarin slaagde ze dus wonderwel. Een dik verdiende twee plaats in het dagklassement was het resultaat. Nu heeft Jenna niet alleen het talent maar inmiddels ook de nodige ervaring in de kartsport. Met de sport begonnen op haar dertiende, racet ze inmiddels al vijf jaar. Zoals bij zoveel karters kwam dat door haar vader die vroeger ook racete.

“De eerste keer ben ik op een indoorkartbaan gaan rijden”, herinnerde Jenna zich. “Dat was op vakantie in Frankrijk. Ik vond het meteen superleuk. Ik houd van de adrenaline, de snelheid, de competitie, de hele sport.”

Jenna Staar

Inmiddels is ze dus al vijf jaar lang op de kartbaan te vinden. Hoewel de uitslag in haar klasse zondag liet zien dat ze heus niet het enige meisje is dat op niveau kart, is het verre van een ‘gewone’ sport voor meisjes. Althans, dat merkt ze aan de reacties uit haar omgeving. “Andere meisjes vinden het raar dat ik aan deze sport doe. Ze snappen niet echt waarom ik het leuk vind.”

Het doet er ook niet toe natuurlijk, zolang ze er zelf maar van geniet. “Karting is echt leuk, ik houd er gewoon van te racen.” Voorlopig blijft ze dus de circuits afstruinen, op zoek naar de kick die ze in snelheid van het racen steeds weer vindt. Wie weet leidt dat in de toekomst wel tot een debuut in de autosport. Al wist ze dat nog niet precies, gaf Jenna aan.

“Of ik ooit autosport ga doen zien we nog wel. Ik rijd pas drieënhalf jaar wedstrijden. En ik leer bij DFK Racing nog heel veel.” Zodanig veel trouwens dat ze goede hoop heeft voor de rest van het seizoen. “Ik verwacht nog vaker op het podium te komen en dan zien we aan het eind van het seizoen wel waar ik sta.”

Behalve de GK4 Kart Series rijdt Jenna dit seizoen ook het IAME Benelux-kampioenschap. In die titelstrijd rijdt ze haar volgende race. Die wordt ook gehouden op het circuit van Genk. “Ik zal hier dus veel gaan trainen de komende weken. Want ook dan wil ik op het podium komen!”

Jenna Staar wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Bellerose en Tolrip.

Bekijk eens de website van Flying Jenna Staar!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS