Karting • GK4 Kartseries

Finn Rossen pakt twee titels in eerste raceseizoen en maakt spannende nieuwe stap naar Mini Parilla: "Er hard voor gewerkt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 maart 2021 14:59 • Print artikel

BLITTERSWIJCK – Het was pas zijn eerste volledige seizoen als wedstrijdrijder en dat maakte de prestaties van Finn Rossen des te indrukwekkender. De pas negenjarige karter uit Blitterswijck won afgelopen seizoen prompt het GK4-kampioenschap in de Honda Cadet-klasse. Ook werd hij clubkampioen van Raceway Venray. In 2021 maakt de Limburgse belofte uit het topteam van DFK de overstap naar de tweetakt in de Mini Parilla klasse.

Finn Rossen pakt twee titels in eerste raceseizoen en maakt spannende nieuwe stap naar Mini Parilla

Door de coronacrisis duurde het tot in het nieuwe jaar voordat alle kampioenschappen definitief waren, maar uiteindelijk was het dan toch officieel: twee kampioenschappen voor de jonge Finn! Zelf was hij er enigszins beduusd onder. “Het voelt goed omdat ik veel wedstrijden heb gewonnen”, zegt de talentvolle Limburger. “In het GK4-kampioenschap heb ik alleen het weekend op het circuit van Spa niet gewonnen, maar verder heb ik er hard voor gewerkt.”

Aan discipline ontbreekt het dan ook niet bij de snelle Finn. “Je moet sowieso je best doen”, zegt hij vol overtuiging. “En karten vind ik gewoon heel leuk, want het gaat snel en je kunt zelf sturen.” Omdat het zijn eerste volledige seizoen als wedstrijdrijder was, moest hij nog veel leren. Leergierig en getalenteerd als hij is, maakte de rijder van topteam DFK Racing veel progressie.

Finn: “Ik heb veel geleerd. Zoals welke lijnen ik moet rijden, waar ik gas moet geven, waar ik moet remmen en waar ik kan inhalen. Papa, Ben en Tim De Feyter en David en Pieter van DFK hebben me heel goed geholpen.”

Teammanager Tim De Feyter was niet eens verbaasd dat zijn piepjonge rijder nu al twee keer kampioen is. “De progressie die hij in korte tijd heeft gemaakt, is vrij groot. Dat heeft vooral te maken met zijn houding naar zijn vader toe. Hij communiceert goed met zijn pa, en ook met ons. En hij heeft een goede feeling voor de sport. Finn heeft talent, daar ben ik zeker van.”

Bovendien heeft Finns enorme werklust hem goed op weg geholpen, weet Tim. “Hij is in weer en wind gaan rijden. Maar dan echt heel veel wind en heel veel regen. Oefening baart kunst. Dat is toch wel het belangrijkste in de karting: veel rijden.”

Nu Finns eerste seizoen in het karten erop zit is hij veel kennis, vaardigheden en indrukken rijker. Was hij in 2020 op bijna elk circuit waar hij kwam nog een absolute rookie, inmiddels heeft hij de nodige baankennis. Zijn favoriete circuit is dat van Venray. “Het is voor ons maar twintig minuutjes rijden. Mariembourg vind ik het mooist, maar die baan is ook het verste weg. Spa is ook leuk.”

Finn Rossen aan de leiding

Omdat hij zo’n grote stappen heeft gezet, gaat Finn komend seizoen van start in een voor hem nieuwe klasse: de Mini Parilla 60cc. Dat betekent de overstap van een viertaktkart naar een snellere tweetaktkart. “We hebben al veel getest in de 60cc. Wel duizend ronden”, zegt Finn. “Halverwege het seizoen hadden we die kart al gekocht. Vanaf dat moment heb ik in allebei de karts gereden. Ik heb dus al flink kunnen oefenen. Nu hebben we de Honda Cadet verkocht.”

Gevraagd naar zijn eerste ervaring in de Mini Parilla-klasse geeft Finn een verrassend antwoord. “Ik vond het eerst niet leuk. Dat komt omdat ik de kart nog moest inrijden. Daarom mocht ik niet te hard gaan. Toen ik eenmaal hard mocht, was het wel heel leuk!” Tim: “Hopelijk dat het in de Mini Parilla zo goed gaat verlopen als in de viertakt. Het niveau is hoger, maar hij wil er een goed jaar van maken. En wij ook.”

Finn gaat komend seizoen in de Mini Parilla 60cc-klasse meedoen aan het GK4-kampioenschap, het Nederlands kampioenschap IAME en het clubkampioenschap van Raceway Venray. Een spannende nieuwe stap. “Er doen veel jongens mee die ik nog niet ken en het wordt moeilijker. Ik heb er heel veel zin in!”

Om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als karter is Finn op zoek naar sponsoren. Geďnteresseerden kunnen contact opnemen via finnrossenkarting@ziggo.nl.

Kijk ook eens op de Facebookpagina van Finn: https://www.facebook.com/finn.rossen.39

Finn Rossen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
RIT Bandenservice
DMprintmedia
Café Hotel Zalencentrum Concordia Vierlingsbeek
DFK Kart Racing Team
DMS Service

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS