Karting • Karting Diversen

Finn Rossen (9) dendert op Spa in de regen naar beste resultaat van seizoen: P2 in IAME Benelux: "Superblij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juli 2021 01:12 • Print artikel

SPA – Een paar dagen voor de race was hij nog ziek, maar Finn Rossen ging zondag ‘gewoon’ van start tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap in Spa. En presteerde daar onverwacht sterk. In de stromende regen snelde de pas negenjarige racer uit Blitterswijck naar een razendknappe tweede plaats in de Mini Parilla rookie-klasse.

Finn Rossen en vader blij met podium

“Ik ben superblij dat ik tweede ben geworden”, zei Finn met een grote lach op zijn gezicht. Hij was inmiddels weer hersteld, maar was misschien nét iets minder scherp dan normaal, zeiden zijn ouders. En toen begon het te regenen op het circuit in de Belgische Ardennen. Finn: “Ik had het niet verwacht, was eigenlijk wel blij, want ik ben wel snel in de regen. Toen werd ik tweede.”

Hoe het komt, dat hij zo snel is op nat asfalt? “Ik weet het zelf eigenlijk niet. Als ik glijd, dan stuur ik gewoon weer en dan lukt het gewoon.” Nou, dat heeft de concurrentie gemerkt. Finn vertrok in de finale van de zevende plek en begon aan een knappe inhaalrace. Hij was één van de snelsten op de baan, maar de nummer één bleek net te ver weg. “Die had al vrij baan vanaf de start, dus hij kon doorrijden toen ik aan het inhalen was.”

Reken maar dat Finn blij was met zijn tweede plaats. Het is één van zijn beste resultaten in zijn kartcarrière tot dusver. Het Benelux-kampioenschap staat hoog aangeschreven bij de Mini Parilla-rijders. En dan te bedenken dat de rijder van topteam DFK Racing zich een paar dagen van tevoren dus niet lekker voelde.

Al vond Finn zelf het wel meevallen. “Ik ben nu wel fit. Ik was niet bang dat ik niet kon racen. Ik had alleen maar last van een snotneus en ik was verkouden. Als je alleen maar verkouden bent, kun je gewoon rijden”, zei hij stoer. “Maar als je echt buikpijn hebt of zoiets dan lukt dat niet.”

Dat de getalenteerde Limburger in Spa snel kon zijn, had de training van een week eerder wel uitgewezen. Toen had hij getraind op het technische circuit en dat ging ‘hartstikke goed’. Maar afgelopen zondag tijdens de kwalificatie had hij nog niet helemaal de juiste snelheid om voorin te kunnen meedoen.

“De kwalificatie ging niet zoals verwacht. Ik zat bij de minder snellere rijders, maar die kwam ik moeilijk voorbij. Toen dat eenmaal gelukt was, kwamen zij weer bij mij voorbij in de volgende bocht. Toen heb ik me laten terugzakken om vrij baan te hebben. Ik heb toen nog één snelle ronde kunnen rijden en toen was ik achtste.”

Finn Rossen racet in regen naar podium op Spa Francorchamps

Dat betekende dat hij in de eerste heat als achtste mocht starten. Die plek behield hij tijdens de eerste race en zo kwam hij ook als achtste over de finish. In de tweede heat moest hij dus ook als achtste starten. Deze keer finishte hij als negende, maar omdat anderen voor hem een straf hadden gekregen, schoof hij twee plekken naar voren. Dat betekende de zevende startplaats voor de finale.

En toen begon het dus te regenen. En wist Finn dat hij nog alle kans had op een mooi resultaat. “Super dat het gelukt is nog naar het podium te rijden. Blijkbaar ben ik in de regen sneller dan sommige andere jongens.”

Zijn volgende race is de derde ronde van de GK4 Kart Series. Die wordt eind juli gehouden op het circuit van Genk. Eens kijken wat Finn dan kan laten zien. Dat hij op hoog niveau meekan, heeft hij in Spa in ieder geval wel bewezen.

Speciale dank van Finn gaat uit naar zijn ouders en zijn monteur van het weekend: Benji van DFK Racing.

Finn Rossen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

DFK Racing
Martien Verkoijen schilderwerken
Dekkers Tweewielers
Rit Bandenservice
DM printmedia
Dietz mobilecaravanservice
Kapsalon Gijsbers
Boomkwekerij Rongen
Traas ongediertebestrijding
WeJeBe
Tom Willems grondwerken&machineverhuur
Jcc tuin en parkmachines
Luchtgereedschap.nl
100procentniki.nl
Von der haar
Klaans verhuur
Finnclubvan50

Heb je ook interesse om Finn te ondersteunen in zijn racedroom? Mail dan naar finnrossen@ziggo.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS