Formule 1

Ferrari heeft Binotto weggestuurd, maar lost dat het echte probleem op? Piangiamo con te, Ferrari!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 november 2022 07:02 • Print artikel

Dinsdag maakte Mattia Binotto bekend dat hij na 28 jaar Ferrari ging verlaten. Hij kon niet anders, want de resultaten waren niet wat het Ferrari-management verwachtte. Als je aan het begin van het seizoen 2022 beschikt over de snelste auto op de F1-grid en ook twee heel capabele coureurs voor je team hebt rijden, mag je aannemen dat je een potentiële wereldkampioen bent. En dat werd Ferrari niet, ze eindigden op de tweede plaats in het constructeurskampioenschap. Op zichzelf is dat een uitstekende prestatie, ga de statistieken maar eens na. Gaandeweg slopen echter de problemen bij het team naar binnen: rijdersfouten, strategische problemen en betrouwbaarheid die hen weleens in de steek liet. Eigenlijk stond het bol van de missers. Ze zijn allemaal breed uitgemeten in de pers, we gaan ze niet herhalen. Dus: Binotto-exit. Hij gaat naar buiten door de prachtige oude Maranello-draaideur aan de Via Abetone Inferiore. Die deur blijft maar draaien. Stefano Domenicali, Marco Mattiaci, Maurizio Arrivabene en nu weer Mattia Binotto. Wie is de volgende? Lost dit iets op? De meeste insiders denken van niet!

John Elkann en Mattia Binotto F1 Ferrari
John Elkann (links) en Mattia Binotto (rechts)

Gebrek aan leiderschap
In werkelijkheid waren Mattiacci, de dappere Arrivabene en de loyale Binotto allemaal gewoon aangestelde managers. Het èchte probleem van Ferrari schuilt in de benauwende 'il capo' (de hoogste baas, red.) boven hun gezamenlijke hoofden. Het ligt aan het leiderschap. Of is het eerder een duidelijk gebrek aan leiderschap? In een bericht van GrandPrix247 werd het even helder uitgelegd. De grootste claim van CEO Benedetto Vigna is het op de markt brengen van de truck van Ferrari. De Purosangue. Oef! Geeft hij om racen? Nee. Alleen als het het Vigna-ego vooruithelpt. Dan hebben we ‘il Presidente’. Fiat-opperhoofd en Gianni Agnelli’s kleinzoon John Elkann, die eigenlijk niets geeft om Formule 1. ‘Truant John’ (spijbelaar, red.) laat het allemaal koud, hij toont weinig echte liefde voor de door iedereen geadoreerde Scuderia. Hij gaat zelden naar de F1-races. Er was een tornado van kritiek voor nodig om hem uiteindelijk toch naar de piste te laten komen.

‘Truant John’ toont weinig liefde
Toen hij aankwam, huppelde Elkann als een baas rond de kist. Vervolgens liet hij een strop om Binotto's nek achter. Toch vertelde ‘Truant John’ de wereld hoe hoog hij Mattia had staan en hij hem niet liet vallen. Nu weten we dat ‘Truant John’ de arme Mattia gewoon wat meer touw gaf. Om harder te rukken. Dus een echte Ferrarista is nu gevlucht na meer dan 28 jaar trouwe dienst (Binotto, red.) en we kunnen erop wachten dat het volgende lam voor de slacht zich aandient. Het zwaard van Damocles hangt al boven zijn hoofd, nog voordat hij aan zijn taak begint. Niet zo fijn Ferrari. Piangiamo con te, Ferrari!

Ferrari_Mattia_Binotto_pitcrew_at_work

Ferrari_voorop_in_GP_Hongarije

Mattia_Binotto_Ferari_team_principalForza_Ferrari_tribune

Logo_RaceXpress_on_YouTube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS