Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Ferrari kwam, zag en overwon: Ferrari AF Corse wil er nu twee op rij van maken

Uitgegeven door Peter Vader • 14 juni 2024 06:01

In 2023 kwamen ze terug, ze zagen en ze overwonnen! Het steigerende paard had geen proefrit nodig om de overwinning in de 24 uur van Le Mans te behalen bij zijn terugkeer naar het toppunt van de enduranceraces. De Ferrari 499P heeft dit jaar een line-up van drie auto's en wil deze prestatie herhalen.

24 Uur Le Mans 2024 Ferrari twee op rij Foto 1 Ferrari 499P gevolgd door Porsche 963

Moeizame seizoensstart
Ferrari kan nu tien overall overwinningen tellen tijdens de 24 uur van Le Mans, na zijn overwinning in 2023, tijdens het honderdjarig bestaan van het evenement. Het Italiaanse merk is uiteraard favoriet bij deze 92e ronde van de iconische race, ondanks een trage start van het seizoen. Teammanager Batti Pregliasco geeft toe: “De start van het seizoen was ingewikkeld, met een moeilijke eerste ronde in Qatar, waar het circuit en de vele bochten niet de beste waren voor onze auto. Het is meer een motorcircuit met weinig inhaalmogelijkheden. In de volgende twee ronden verdienden we veel beter: in Imola maakten we een fout en in Spa zag je zelf wat er gebeurde: een lange schorsing van de race met een rode vlag dwarsboomde de verder perfecte strategie van Ferrari. We zijn er nog steeds in geslaagd om het potentieel van de auto te demonstreren, met de polepositions en onze prestaties op de baan. We moeten hier erbij kunnen zijn.”

24 Uur Le Mans 2024 Ferrari twee op rij Foto 2 pitstop by nightFoto: Jordan Bonnin (24 Heures du Mans)

De auto om te verslaan
Het Ferrari 499P-prototype heeft zeker niets aan snelheid verloren. “Maar om te zeggen dat de auto in 2023 de snelste was, klopt niet helemaal: ik denk dat de Toyota hier net zo snel was als wij. Met onze strategie bevonden we ons in een gunstiger positie, maar als je de tijden vergelijkt, was de Toyota nog steeds erg snel. We waren favoriet, we waren goed, we wonnen de Hyperpole en reden een geweldige race, zonder fouten”, vervolgt Pregliasco. Een foutloze prestatie die ze zullen moeten herhalen; “Het is een moeilijke titel om te verdedigen. Het is ingewikkeld omdat alle andere concurrenten dit jaar de strijd aangaan (Lamborghini, Alpine, BMW en Isotta Fraschini) en hun potentieel nog onbekend is. Vorig jaar hadden de Porsches en Cadillacs niet ècht het tempo. Dit jaar hebben ze laten zien dat ze erg snel zijn. We zullen ook rekening moeten houden met Peugeot en Toyota… We zullen op elkaars betrouwbaarheid letten, want we zullen met nog zes uur te gaan goed gepositioneerd moeten zijn om een run voor de overwinning te kunnen maken.



Bandenkeuzes en strategie
We moeten bijzondere aandacht besteden aan de bandenkeuzes en strategie”, voegt hij eraan toe. “Het doel is om te winnen: wij zijn tenslotte Ferrari! Alles wat we tot nu toe hebben bereikt, is ervoor zorgen dat we goed presteren en winnen! Maar zoals we hebben gezien, kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt, en kun je plotseling een overwinning mislopen waarvan je dacht dat je die in je zak had. We moeten ons concentreren en ons zo goed mogelijk voorbereiden op de race. Je kunt geen ronde goedmaken, dus je moet echt gefocust blijven en voorkomen dat je de kleinste fout maakt.”

24 Uur Le Mans 2024 Ferrari twee op rij Foto 3

Geen twee maar drie
De oppositie heeft dit jaar haar potentieel behoorlijk opgevoerd, maar het Italiaanse merk zet een derde auto in de strijd, die is toevertrouwd aan een gloednieuwe ploeg onder leiding van voormalig Formule 1-coureur Robert Kubica, naast twee jonge coureurs met grote ambities: Yifei Ye en Robert Shwartzman. De eerste is overgelopen van Porsche (Hertz Team Jota #38 Porsche 963, die in 2023 op P40 eindigde nadat de Chinese coureur van de baan was gegaan) en de laatste is ‘afgestudeerd’ aan de Ferrari Driver Academy. Voor het eerst is de Poolse coureur, samen met zijn nieuwe teamgenoten, in staat om de eindzege na te jagen. “Ik ga proberen mijn prestaties uit het verleden (in de LMP2, red.) te reproduceren en op een paar punten te verbeteren. We moeten ons concentreren op het werk en kijken wat de ’24-Uur’ deze keer voor ons in petto heeft.”

24 Uur Le Mans 2024 Ferrari twee op rij Foto 4 Pitstop Nr83
Foto: Jordan Bonnin (24 Heures du Mans)

Motor uit productieauto
Zowel de Hypercar 499P als de vijf Ferrari 296’s in de LMGT3-klasse worden aangedreven door een V8-motor met dubbele turbocompressor die afkomstig is uit de productie-Ferrari 296. Het is een 2,9-liter motor waarvan het vermogen, net als bij alle andere motoren, wordt beperkt door de regelgeving.

Grootste line-up
Maar liefst vijf Ferrari 296’s zullen de vlag uithangen voor de prestigieuze Italiaanse fabrikant in de LMGT3-klasse. Er doen in totaal 23 Grand Touring-auto's mee, maar Ferrari beschikt over de grootste line-up in de klasse. Ze zullen het opnemen tegen twee Porsches, twee BMW's en twee Aston Martins, allemaal vóór Ferrari in het kampioenschap.

De krachtmeting tussen de fabrikanten is afgelopen weekend al begonnen. Het vonnis zal op de baan worden uitgesproken, waarbij de race op zaterdag 15 juni om 16:00 uur begint. Deze strijd zal ook het thema zijn van de 24 Hours of Le Mans Show, waar toeschouwers van de race van dit jaar zaterdagavond om 23:30 uur van kunnen genieten. Electroduo Synapson zal de muzikale achtergrond verzorgen voor het oogverblindende spektakel dat drones, licht, video en pyrotechniek combineert. Maar vanaf zaterdagmiddag is het motto voor de doorgewinterde Ferrarista: “Forza Ferrari!”

24 Uur Le Mans 2024 Ferrari twee op rij Foto 5 Ferrari GT3





24H_Le_Mans_event_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS