Formule 1

Fernando Alonso gebruikte IndyCar-ervaring voor Zandvoort: "Er is echt niets vergelijkbaars"

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 september 2021 06:17 • Print artikel

Fernando Alonso zegt dat hij in de voorbereiding op de Grand Prix in Zandvoort niet gekeken heeft naar de lagere Formule-klassen die daar al gereden hadden. De Spaanse coureur zegt juist dat zijn aanpak in de Hugenholtz-bocht was gebaseerd op zijn eigen IndyCar-ervaring.

F1 2021 Alpine


De Alpine-coureur reed drie keer de Indy500 en was samen met Max Verstappen de coureur die de bocht het meest opmerkelijk aanpakte. Vroeg in de race leverde het hem in de bekende bocht zelfs twee plekken winst op. Toch zegt de coureur dat er verder niet te veel te vergelijken is tussen de twee klassen.

"Er is echt niets vergelijkbaars tussen de twee klassen", aldus Alonso tegenover Racefans. "Ik denk dat de banking veel minder is dan in de IndyCar. De snelheid ligt veel hoger, het niveau aan downforce is anders en daarnaast rij je in de Indy heel laag. Je gaat daar geen moment naar de buitenkant. In Zandvoort reden we aan de buitenkant, ook omdat er verschillende stappen in de banking zitten."

Alonso vertelt wel dat hij naar beelden van de Formula Regional by Alpine heeft gekeken heeft. Die klasse reed in juni in Zandvoort. Alonso keek naar de verschillende lijnen in de Hugenholtz-bocht. "In de eerste training heb ik verschillende lijnen geprobeerd. Dat maakt het leuk. Je voelt hoe je door de bocht getrokken wordt."

In navolging van Zandvoort gaat ook het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi een bocht met banking bouwen. Alonso vindt dat een goede stap. "Het helpt met het karakter van het racen. De snelheid gaat omhoog en het heeft invloed op het bandenmanagement, de aerodynamica en alles eigenlijk. Dit waren we niet meer gewend. De laatste jaren zijn er veel off-camber bochten bijgekomen en dat is precies het tegenovergestelde. Nu zijn we allemaal blij verrast met een bocht met banking. Het maakt het nog triester waarom we zo veel off-camber circuits bouwen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS