Karting • Rotax Euro

Felipe Reijs maakt indruk met podiumplek op EK: “Nog nooit zo blij geweest!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 mei 2022 08:15 • Print artikel

GENK – Eigenlijk kan het niet, iemand die nog geen jaar wedstrijden rijdt in een kart nu al op het podium van het Europees kampioenschap Rotax Max. Felipe Reijs presteerde het zondag in Genk in de Minimax-klasse. De elfjarige coureur uit Eindhoven werd er derde tijdens de eerste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy.

Felipe Reijs podium genk

“Ik ben er echt heel blij mee”, was de reactie van een dolgelukkig Felipe. “Dit is mijn beste uitslag, en ook de mooiste race die ik heb gereden. En ik kreeg de mooiste en grootste beker die ik tot nu toe gewonnen heb.”

Op zich was Felipes blijdschap logisch, gezien zijn prachtresultaat, maar daar kwam nog bij dat hij niet had verwacht in Genk op het podium te kunnen komen. “Ik dacht dat een plek in de top zeven al heel knap was.” Hoe het hem dan toch gelukt was het podium te halen? “Goed concentreren tijdens de races. En ik heb alles gegeven wat ik die dag kon geven.”

Zo kreeg de talentvolle Eindhovenaar de bevestiging dat hij voortaan bij de Europese top hoort in de Minimax-klasse. Dat een stel sterke rijders aan de start stond op de Belgische piste, had hij wel gemerkt. “Ik vond het niveau heel hoog. Er waren echt goede jongens bij, ook jongens die ik nog niet kende en sommigen kende ik alleen via YouTube.”

Tijdens de trainingen op vrijdag moest Felipe nog een beetje zoeken naar de juiste snelheid. “Ik reed steeds rond de tiende tijd. Tijdens de kwalificatie was ik twaalfde. Dat vond ik best oké.” Daarna volgden de drie heats. Hij eindigde daarin achtereenvolgens als 21ste, 6de en 13de.

Dat was zeker niet verkeerd, al had zijn resultaat in de eerste heat gemakkelijk beter kunnen zijn, wist Felipe. Buiten zijn schuld eindigde hij namelijk lager dan wat gezien zijn snelheid mogelijk was. Sterker nog, het was nog knap dat hij als 21ste was gefinisht. Wat was er gebeurd?

“Ik was van de baan gegaan, ik werd eraf gereden”, legde hij uit. “Ik was wel boos, maar ik wist dat het wel goed zou komen. Ik had de snelheid en als ik alles zou geven, kon ik nog naar voren komen. Zo ben ik van de laatste plaats (P33) nog naar 21 gereden.”

Felipe Reijs

In de prefinale liet Felipe progressieve snelheid zien. Gestart als elfde denderde hij naar de zesde plek. Het podium kwam zoetjesaan in beeld. “Daarna reed ik in de finale van zes naar drie. Ik was zo blij. Ik zat te lachen en te genieten in mijn kart. Ik ben nog nooit zo blij geweest toen ik over de finish kwam. Ik had wel verwacht dat ik de snelheid had voor het podium, maar ik had niet verwacht dat het ging lukken!”

Zijn topresultaat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Felipe werkt er keihard voor. “Ik train drie keer per week en als ik een wedstrijd heb wel vijf dagen per week. Dan probeer andere jongens in te halen en als iemand dan op mij verdedigt, kijk ik hoe ik dan moet inhalen. Sommige jongens rijden al zeven jaar. Van hen kan ik nog veel leren, want ik rijd nog geen jaar.”

Om zo snel mogelijk wedstrijdervaring op te doen, doet Felipe dit seizoen mee aan drie kampioenschappen. Dat zijn behalve de Euro Trophy ook het Nederlands kampioenschap Rotax Max van organisator Chrono en het Rotax Max BNL-kampioenschap. Samen goed voor maar liefst zestien wedstrijden. “Het zijn veel meer wedstrijden dan vorig jaar. Maar toen begon ik ook pas halverwege het jaar mee te doen. Mijn doel is elke wedstrijd een podiumplaats te pakken en te groeien. Ik hoop natuurlijk kampioen te worden en naar het WK te gaan, maar ik bekijk het gewoon per wedstrijd.”

Felipe bedankt zijn vader en moeder en Ramon Rietveld, die hem vanaf het begin heeft begeleid en aan wie hij veel te danken heeft.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS