Autosport NL • Autosport NL Diversen

Fantastisch seizoen voor de boeg in de BMW Racing Cup 2021: 50ste BMW M240i verkocht meldt initiatiefnemer Davy Lemmens

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 februari 2021 17:01 • Print artikel

Vorig jaar kende de BMW Racing Cup een fantastische start met 2 races en zo’n 20 deelnemers. En voor komend seizoen zijn de voortekenen ongekend positief: inmiddels zijn er 50 auto’s verkocht en initiatiefnemer Davy Lemmens van DayVtec verwacht de komende maanden nog meer auto’s te kunnen uitleveren. Coureurs van heel verschillende pluimage zien de unieke cup met gelijkwaardige auto’s als een fantastische mogelijkheid om laagdrempelig op hoog niveau autosport te kunnen bedrijven. Het ‘arrive& drive’ concept met de 410 pk sterke BMW M240i staat daar garant voor.

BMW Racing Cup: Het licht staat op groen voor de BMW Racing Cup 2021

De nieuwe, spectaculaire BMW Racing Cup is in 2020 opgezet door Davy Lemmens en de auto’s worden geprepareerd en gerund door 3 gerenommeerde Nederlandse autosportteams, te weten DayVtec Engineering in Valkenburg (ZH), Hans Weijs Motorsport in Nijmegen en MDM Motorsport in Badhoevedorp. “Op basis van jarenlange ervaring en terugkoppeling van menig coureur wist ik dat er behoefte was aan een raceklasse met gelijkwaardige auto’s die betaalbaar en onderhoudsvriendelijk zijn, maar waar wel echt snelle rondetijden mee gereden zouden kunnen worden. De meeste cups met gelijkwaardige auto’s rijden op Zandvoort niet onder de 2 min 5 sec, en dat is voor veel liefhebbers gewoon te traag,” aldus Davy Lemmens aan de vooravond van het nieuwe seizoen. Er is in Nederland een grote groep coureurs die met snelle auto’s op track days rijdt, maar daar ontbreekt het aan echte competitie.

Seizoen 2020
Hoewel de beperkende corona-maatregelen afgelopen jaar roet in het eten gooide voor een ieder, is er toch al een eerste aanzet gegeven voor de BMW Racing Cup. Er werden al 30 auto’s gebouwd en de nodige testkilometers gereden. En er vonden twee races plaats – een op het Grand Prix Circuit in Zandvoort en een op het TT Circuit in Assen. Beide races, met zo’n 20 deelnemers, toonden aan dat de BMW Racing Cup in een behoefte voorziet. Niet alleen de competitie, maar ook de onderlinge band tussen de deelnemers wordt alom geprezen.

Seizoen 2021
Omdat het nog onzeker is wanneer er weer actief geracet kan worden in Nederland heeft de organisatie van de BMW Racing Cup een voorlopige kalender met 7 races samengesteld, waarvan er 5 zijn voorzien in Zandvoort en 2 in Assen. Ook is er een flink aantal testdagen beschikbaar voor de deelnemers, zodat zij zich een kunnen maken met de potente BMW M240i. Op de testdagen is er voldoende begeleiding aanwezig om minder ervaren coureurs de fijne kneepjes van het racevak bij te brengen. De races worden onder de vlag van DNRT verreden en kennen een bijzondere timing. Alle races vinden plaats op een doordeweekse avond – de vrije training – gecombineerd met de kwalificatietraining– (30 minuten) begint niet voor 17:00 uur; daarna volgen er twee races van elk 50 minuten (met een verplichte pitstop). Om 21:00 uur is het evenement dan alweer voorbij en heeft een ieder ruim twee uur track time gehad – dat is meer dan menig raceklasse in een heel raceweekend (vrijdag – zondag) te bieden heeft. En passant genieten deelnemers en hun aanhang van uitgebreide catering in de centrale hospitality unit. “Dit concept is ideaal voor drukke ondernemers, die wel graag racen, maar niet de tijd hebben om daar een paar dagen mee bezig te zijn,” zegt Davy Lemmens over dit unieke concept.

BMW Racing Cup 2021 BMW M240i

BMW M240i
Er is als basis gekozen voor de BMW M240i met de 6 cilinder 3.0 motor voorzien van turbo, die standaard een vermogen van 340 pk en een koppel van 500 Nm levert; door de nodige aanpassingen van de software beschikt de cup-versie van de BMW M240i nu over 410 pk en 600 Nm. Door gebruik van gewicht besparende polyester componenten als portieren, motorkap en spatborden en het verwijderen van veel interieurdelen, heeft de racer een betere gewichtsverdeling en ondanks de montage van een gelaste FIA/KNAF goedgekeurde rolkooi weegt de auto nog slechts 1.350 kg, waarmee de kg/pk verhouding komt op een fantastische 3,3 kg/pk.

De versnellingsbak software is door DayVtec zo herschreven dat de paddles binnen enkele milliseconden reageren op elke schakelvraag. De achteras is voorzien van een gekoeld Drexler platen-sper met hoeken om optimaal grip te creëren. De wegligging wordt geoptimaliseerd door een AST Suspension 5100 schokdemper/veer set met verstelbare bump& rebound. De voorste remschijven en remklauwen zijn vergroot naarAP6320 klauwen en 380 mm grote AP schijven.

Aerodynamisch wordt de auto voorzien van een splitter en achtervleugel om de benodigde downforce te genereren. In de ‘cockpit’ valt het AIM MXS 5 inch dashboard met datalogging capaciteit op. De auto heeft inmiddels de nodige testkilometers achter de rug en de resultaten hebben de doelstelling ruim overtroffen! Op Circuit Zandvoort werd al een rondetijd van 1 min 45 sec gereden en dat plaatst deze nieuwe raceauto tussen de TCR’s en de GT4’s en dat voor een fractie van de prijs!

Arrive& Drive
Uniek aan de BMW Racing Cup is het ‘Arrive& Drive’ concept: alle deelnemende auto’s worden door een van de 3 partner teams gerund om gelijkwaardigheid te garanderen. De coureur komt met helm & overall naar het circuit en daar staat de cup-auto klaar om in te stappen en te gaan racen. Dat maakt het voor veel coureurs interessant, want die kunnen zich concentreren op het racen, terwijl alle logistieke en technische zorgen uit handen worden genomen. Door de onderhoudsvriendelijke techniek heeft de organisatie bovendien de kosten laag weten te houden.

Deelnemers
Hoewel de eerste race pas over twee maanden zal plaatsvinden is de titelstrijd in de BMW Racing Cup op papier al begonnen. Zowel mannelijke als vrouwelijke coureurs van jong tot oud en van ervaren tot debutant staan te trappelen om zich op het circuit met elkaar te meten. De jongste deelnemer is 16 jaar en de oudste is de AOW leeftijd reeds ruim gepasseerd!

Partners
De BMW Racing Cup prijst zich gelukkig voor het nieuwe seizoen 2021 enkele nieuwe partners te hebben aangetrokken.

Dusseldorp BMW
De BMW’s M240i voor deelname aan de BMW Racing Cup worden geleverd door Dusseldorp Den Haag, onderdeel van de Dusseldorp Automotive Groep met 8 vestigingen in Nederland. Dusseldorp is ook bekend als partner van voetbalclubs AZ en ADO, en van schaatster Irene Schouten, waarmee het haar sportieve imago onderstreept. Dusseldorp is als BMW dealer al actief sinds 1959. Dusseldorp commercieel directeur Arie Ruitenbeek, Nederlands toerwagenkampioen met BMW in 1986, is enthousiast over de BMW Racing Cup: “Dit is een prachtig concept om laagdrempelig op een hoog niveau autosport te kunnen beoefenen. Daar dragen wij als sportieve BMW dealer graag ons steentje aan bij.”

BMW Racing Cup

Michelin
De competitiebanden van Michelin staan wereldwijd hoog aangeschreven. Zowel in de circuitsport als in de rallysport behaalde het Franse merk talloze overwinningen. De BMW M240i in de BMW Racing Cup is vanaf dit seizoen uitgerust met de Michelin Pilot Sport banden en er is keuze tussen de alom geprezen slick versie en de regenband.Alexis Letellier, Michelin Motorsport Manager Benelux, is ook enthousiast over de samenwerking met de BMW Racing Cup: “Wij zijn blij om partner te zijn van deze veelbelovende cup. Het is een slimme opzet met mooie, snelle auto’s tegen aantrekkelijke kosten, met gebruikmaking van onze know-how op bandengebied om tegemoet te komen aan zowel beginnende als de meer ervaren coureurs. Het is een perfect recept voor veel plezier op het circuit en wij zijn trots daar onderdeel van te mogen zijn.”

(Voorlopige) Kalender
De racekalender bestaat voorlopig uit 7 wedstrijden, in afwachting van de mogelijkheden vanwege de corona beperkingen die nu nog gelden. Testdagen kunnen wel plaatsvinden en de eerste daarvan vond in de vorm van een ‘MasterClass’ al plaats op 18 februari op het TT Circuit in Assen.

Races BMW Racing Cup 2021:
1.	Dinsdag 23 maart	Zandvoort
2. Dinsdag 18 mei Zandvoort
3. Maandag 21 juni Zandvoort
4. Woensdag 25 augustus Assen
5. Dinsdag 21 september Zandvoort
6. Dinsdag 5 oktober Assen
7. Dinsdag 19 oktober Zandvoort


Een impressie van de BMW Racing Cup is te zien opwww.youtube.com/watch?v=6y99n2mANtc.
Voor meer informatie over de cup kunnen potentiële deelnemers terecht op www.bmwracingcup.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS