Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S speciale LIVERY Porsche: afscheid 911 RSR van Amerikaanse racerij na 3 titels, 2 rijders- en teamtitels en 20 zeges

Uitgegeven door Peter Vader • 11 november 2020 12:46 • Print artikel

Aanstaande zaterdag wordt op het circuit van Sebring de jaarlijkse 12-uursrace voor het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship verreden. Ditmaal is de Amerikaanse klassieker, die normaal gesproken in maart plaatsvindt, de slotwedstrijd van het seizoen. Voor Porsche komt hier een einde aan een tijdperk, want na zeven zeer succesvolle jaren wordt het fabrieksprogramma met de 911 RSR in de Noord-Amerikaanse sportwagenracerij in Sebring afgesloten. Porsche neemt op een speciale wijze afscheid.

1_Porsche_afscheid_in_Amerika

Toen in 2014 het IMSA SportsCar Championship in het leven geroepen werd, kwam er daarmee een einde aan een jarenlange verdeeldheid in de Amerikaanse sportwagenracerij, die daarvoor met de American Le Mans Series en de Rolex Grand-Am Series twee belangrijke kampioenschappen kende. In elk van die beide series was Porsche jarenlang met fabrieksondersteunde privéteams vertegenwoordigd, maar met de start van het nieuwe kampioenschap was er bij Porsche ook sprake van een andere aanpak. Voortaan was er sprake van een volwaardig fabrieksteam, om het in de sterk bezette GTLM-klasse op te nemen tegen de concurrentie van merken als BMW, Corvette, Ferrari en later ook Ford en deels Aston Martin. De preparatie en inzet van de 911 RSR’s werd toevertrouwd aan het Amerikaanse team CORE Autosport van John Bennett, aanvankelijk onder de vlag van Porsche North America en later als Porsche GT Team.

2_Porsche_afscheid_in_Amerika

Drie merkentitels, twee rijders- en teamtitels, 20 overwinningen
Het fabrieksprogramma met de Porsche 911 RSR’s mag tot de succesvolste autosportactiviteiten in de historie van Porsche worden gerekend. In de 74 IMSA-races die tot dusver verreden werden, behaalde Porsche maar liefst 20 overwinningen, 20 pole-positions en 55 podiumplaatsen. De opvallendste zege was daarbij zonder meer de winst tijdens de tien-uursrace ‘Petit Le Mans’ in 2015, toen fabrieksrijders Nick Tandy, Patrick Pilet en Richard Lietz in de stromende regen zelfs alle prototypes achter zich wisten te laten.

3_Porsche_neemt_afscheid_in_Amerika

In 2015 won Pilet met Porsche ook de IMSA-rijderstitel in de GTLM-klasse, terwijl vorig jaar de Belg Laurens Vanthoor en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber met de 911 RSR rijderskampioen werden. In 2015 en 2019 won Porsche ook de teamtitel, terwijl Porsche in 2014, 2015 en 2019 merkenkampioen werd. In het aparte IMSA-klassement voor de lange-afstandswedstrijden van Daytona, Sebring, Watkins Glen en Road Atlanta (North American Endurance Cup) won Porsche in 2014 en 2017 de teamtitel, terwijl Porsche-rijders Michael Christensen en Patrick Long in 2014 de rijderstitel wonnen, een prestatie die Dirk Werner en Patrick Pilet in 2017 herhaalden.

4_Porsche_afscheid_in_Amerika

Speciale kleurenschema’s in Sebring
Voor het laatste optreden van het Porsche-fabrieksteam tijdens de 12 Uur van Sebring treedt Porsche met speciale kleurenschema’s op de 911 RSR’s aan: beide auto’s zijn voorzien van de rood, wit en blauwe kleuren van de Amerikaanse vlag, terwijl op de achtervleugel de boodschap ‘Thank you’ te lezen is, gericht aan de Amerikaanse fans, baanposten, functionarissen en partners. De auto met het startnummer 911, waarmee Fred Makowiecki, Nick Tandy en Earl Bamber in actie komen, heeft voornamelijk blauwe kleuraccenten, de Porsche met het nummer 912 van Laurens Vanthoor, de dubbel ingeschreven Earl Bamber en Neel Jani heeft met name rode kleurelementen.

5_Porsche_afscheid_in_Amerika

Met de speciale kleurenschema’s zet het Porsche-fabrieksteam een goede traditie in het IMSA-kampioenschap voort. In 2018 reden de beide 911’s tijdens ‘Petit Le Mans’ in kleuren die herinnerden aan de Mobil 1-uitvoering van de legendarische 911 GT1, waarmee Porsche in 1998 de 24 Uur van Le Mans won. In 2019 reden de auto’s tijdens de lange-afstandsklassiekers in Daytona en Sebring in een uitvoering die herinnerde aan de in Amerika zeer succesvolle Brumos-Porsches, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de IMSA-organisatie. Vorig jaar kwamen de beide fabrieks-911 RSR’s tijdens de seizoensfinale op Road Atlanta in de beroemde rood-witte kleuren van Coca-Cola in actie, waarmee de samenwerking uit de tachtiger jaren nieuw leven werd ingeblazen. In de Coca-Cola-kleuren won het Porsche GT Team vorig jaar alle titels in de IMSA-serie en de bijbehorende merchandise ging grif van de hand…

7_Porsche_afscheid_Thank_You

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS