DTM

FOTO'S - Zijn eerste DTM-overwinning ooit: de Zwitser Philip Ellis kon het na afloop nauwelijks geloven

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juli 2021 07:01 • Print artikel

SCHIPKAU - Philip Ellis hield het hoofd koel bij de heersende hitte van minstens 30 graden: de Zwitser vierde zijn eerste overwinning in de DTM op de DEKRA Lausitzring. In een zinderende strijd zegevierde de 28-jarige coureur van het Mercedes-AMG Team WINWARD en eindigde voor openingsracewinnaar Liam Lawson (NZL) in de Red Bull-Ferrari (AF Corse). Als beste Audi-coureur haalde voormalig kampioen Mike Rockenfeller (GER) in de Audi van ABT Sportsline het podium op de derde plaats. Rocky's teamgenoot Kelvin van der Linde (RSA) kwam als vierde over de finish en verdedigde zo zijn voorsprong in het algemeen klassement voor Lawson, voor de race van zondag.

Winnaar_Philip_Ellis_SUI_Mercedes-AMG_Mercedes-AMG_Team_WINWARD
Racewinnaar Philip Ellis (SUI) Mercedes-AMG Mercedes-AMG Team WINWARD

Philip Ellis, die aan zijn eerste DTM-seizoen bezig is, is de derde Zwitser na Marcel Fässler en Nico Müller die als winnaar de glorieuze DTM-statistieken ingaat. Hij bezorgde zijn Duits-Texaanse team WINWARD ook zijn eerste DTM-overwinning en DTM-repatriant Mercedes-AMG zijn eerste overwinning van het seizoen. "Ik ben totaal sprakeloos. Toen ik de geblokte vlag zag, kon ik gewoon niet geloven dat ik deze race had gewonnen", riep de dolgelukkige Ellis na afloop. "Negende op de grid was niet het startpunt waarin je een overwinning verwacht. Na de safety car ging ik heel goed vooruit. Ik ben gewoon gelukkig."

DTM Lausitzring 2021 Hete_race_in_Lusatia
Hete race in Lusatia met een mooi DTM-startveld

De derde race van het seizoen ontwikkelde zich na de start extreem turbulent, met zijn spectaculaire tweemansformatie op basis van het Indy-model. Het was erg krap in het begin, en het bleef strak. Met een snelheid van bijna 250 km/u donderden de GT-raceauto's door Bocht 1, de steil omhooglopende eerste bocht, tot grote vreugde van de toeschouwers op de tribunes, die voor het eerst weer aanwezig mochten zijn. In paren, drieën en zelfs met vier naast elkaar, gingen ze door de eerste ronde. Vooral aan de staart van het veld was er actie, toen in de openingsronde meerdere raceauto's kort van de baan raakten. Zodra het stof was neergedaald, crashte in bocht 1 de Britse Lamborghini-coureur Esmee Hawkey van het Dresden-team T3 Motorsport. Ze tolde in het rond en zwenkte naar buiten in de betonnen muur. De safety car reed zes ronden tot de Lamborghini werd gerepatrieerd. Het was helemaal niet de dag van de vrouwen, want tegelijkertijd met Hawkey, die ongedeerd bleef, viel Sophia Flörsch (GER) ook uit toen brandstofdrukproblemen haar ABT Audi verlamden.

DTM Lausitzring 2021 tweede_plaats_Liam_Lawson_NZL_Red_Bull-Ferrari_AF_Corse
Tweede plaats Liam Lawson (NZL) met zijn Red Bull Ferrari AF Corse

De première van Turn 1 wordt beschouwd als een succes ondanks het incident van Hawkey. "Bocht 1 is helemaal cool. Het was leuk in de kwalificatie, maar nog meer in de race. Ik ben een echte fan van Turn 1", zei Liam Lawson na afloop. Na de safety car fase hadden de eerste coureurs de verplichte bandenwissel al vroeg afgerond. Slechts één wachtte tot het einde om van banden te wisselen en reed rondjes vooraan in het veld: vicekampioen Nico Müller (SUI) in de Rosberg-Audi! Pas in de voorlaatste ronde gingen de Zwitsers richting de pitstraat en lieten ze nieuwe banden monteren om uiteindelijk als 13e buiten de punten te eindigen. Pas toen Müller de pitstraat inging, was de weg vrij voor Ellis om nog een paar kilometers zijn voorsprong te vergroten.

DTM Lausitzring 2021 Derde_Mike_Rockenfeller_GER_Audi_ABT_Sportsline
Derde plaats voor Mike Rockenfeller (GER) Audi ABT Sportsline

Terwijl Kelvin van der Linde vierde werd, eindigde zijn broer Sheldon als derde, maar werd als negende geklasseerd na een tijdstraf voor een pitstop-overtreding. Hij was de race vanaf het eerste op de grid begonnen en leidde de race aanvankelijk vol vertrouwen. In de kwalificatie op zaterdagochtend hadden de Zuid-Afrikaanse broers voor een noviteit gezorgd in de lange geschiedenis van de DTM: nooit eerder had een paar broers samen de eerste rij van de grid veroverd. Sheldon van der Linde in de ROWE Racing BMW degradeerde zijn oudere broer Kelvin naar de tweede plaats in de ABT Sportsline Audi met een flinterdunne marge van 27 duizendsten van een seconde. In de tweede ABT-Audi behaalde Mike Rockenfeller (GER) al de derde plaats in de kwalificatie voor Esteban Muth (BEL) in de Lamborghini van T3 Motorsport, voor Liam Lawson en de Indiase Arjun Maini in de best geplaatste Mercedes-AMG (Team GetSpeed). Zo waren er vijf merken vertegenwoordigd in de eerste drie rijen van het startveld.

DTM Lausitzring 2021 Muurcontact_Esmee_Hawkey_GBR_Lamborghini_T3
Heftig contact met de muur in Bocht 3 van Esmee Hawkey (GBR) met haar Lamborghini

De race van zaterdag eindigde met een ongewoon hoog uitvalpercentage van zes auto's, waaronder vier Mercedessen. De tijd is kort voor de monteurs, want de DTM slaapt maar één nachtje voordat de volgende DTM-wedstrijd zich alweer aandient. De volgende race, de vierde race van het seizoen, start zoals altijd op zondag om 13:30 en is live te volgen op SAT.1 vanaf 13:00u.

DTM Lausitzring 2021 Podium_Liam_Lawson_Philip_Ellis_Mike_Rockenfeller_links_rechts
Podium van Race 1 met v.l.n.r. Liam Lawson, racewinnaar Philip Ellis en P3 voor Mike Rockenfeller

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS