DTM

FOTO'S - Volgas het DTM-seizoen in: opwindende première van GT-raceauto's in Monza

Uitgegeven door Peter Vader • 17 juni 2021 06:15

MüNCHEN / MONZA - Monza is een motorsportmythe. Op dit circuit, dat in 1922 aan de poorten van Milaan werd geopend, begint de DTM aan het volgende hoofdstuk in zijn lange geschiedenis: voor het eerst wordt de DTM gehouden met spectaculaire GT-raceauto's, bestuurd door coureurs van wereldklasse uit twaalf landen. Het is ook de eerste verschijning van de DTM op het hogesnelheidscircuit ten noorden van Milaan: Monza! Of het nu coureurs of teambazen zijn, de anticipatie maar ook de spanning voor deze opwindende première is overal voelbaar. Maar ondanks enkele veranderingen is de DTM nog steeds de DTM zoals de fans het sinds 1984 kennen en waarderen: één coureur per raceauto - dat is het DNA van de DTM, puur racen, zonder compromissen. Het spektakel blijft ongewijzigd op elk van de acht raceweekenden in een dubbelpakket, één race op zaterdag en zondag, zoals altijd met de start op de gebruikelijke tijd om 13:30.

DTM_2021_Saisonstart_in_Monza
Komend weekend vindt de opening van het DTM-seizoen 2021 plaats in Monza

In meer dan 60 landen op alle vijf continenten wordt de DTM 2021 live uitgezonden. De raceserie met zijn sterke Duitse roots is een merkartikel geworden voor fascinerende races "Made in Germany" over de hele wereld. Al in het vierde jaar zendt SAT.1 de DTM-races vanaf 13:00 uur live uit in de Duitstalige landen. Daarnaast zijn alle oefensessies en wedstrijden ook te zien op het webportaal ran.de en via het eigen OTT-portaal DTM Grid van de DTM (grid.dtm.com). Op deze manier komen DTM-fans wereldwijd aan hun trekken, op televisie of via smartphone. Dit is des te belangrijker omdat er nog geen toeschouwers in Monza zijn toegestaan.

Timo_Glock_GER_BMW_ROWE_Racing
Timo Glock (GER) BMW ROWE Racing

Ferrari met thuiswedstrijd om te beginnen - Mercedes keert terug als het meest succesvolle DTM-merk
Ferrari, een van de meest sonore namen in de autosport, is voor het eerst betrokken bij de DTM. Met Lamborghini voegt een tweede Italiaanse sportwagenfabrikant zich bij het DTM-grid en wordt McLaren er in de loop van het seizoen aan toegevoegd met enkele gaststarts. Aan de andere kant keert Mercedes-AMG, het meest succesvolle merk in de geschiedenis van DTM, terug naar de serie waaruit het in 2018 vertrok na de titel te hebben gewonnen. Vorig jaar waren Audi en BMW nog onder elkaar in de DTM met de Class 1-toerwagens, nu hebben ze te maken met de sterkste concurrentie. Zes merken nemen regelmatig deel aan de DTM – de laatste keer dat dat gebeurde was ongeveer 30 jaar geleden. Welk concept, of het nu voor- of middenmotor, turbo of natuurlijk aangezogen, acht of tien cilinders zijn, er zijn verschillende opvallende kenmerken om de DTM-raceauto's van de 2021 vintage visueel en akoestisch te onderscheiden. Last but not least dragen de kleurrijke "outfits" van de raceauto's hieraan bij.

Liam_Lawson_NZL_Ferrari_Red_Bull_AF_Corse
Liam Lawson (NZL) Ferrari-Red Bull-AF Corse

DTM-veteranen versus GT3 specialisten – een duel tussen twee broers en met meerdere vrouwen
Achter het stuur van deze ongeveer 600 pk auto's zitten in Monza 19 'full-throttle virtuozen'. Alex Albon (THA) en Timo Glock (GER) met Formule 1-achtergrond, Mike Rockenfeller (GER) en Marco Wittmann (GER) als voormalig DTM-kampioenen, DTM-veteranen zoals Nico Müller (SUI), Lucas Auer (AUT) en Daniel Juncadella (ESP) en GT-specialisten zoals Maximilian Götz (GER), Vincent Abril (MON) of Philip Ellis (SUI). Er zijn enkele DTM-rookies, zoals Kelvin van der Linde (RSA), terwijl zijn broer Sheldon al DTM-ervaring heeft – een broederduel dat voor extra pit zorgt.

Sophia Flörsch GER Audi ABT Sportsline
Sophia Flörsch (GER) Audi ABT Sportsline

De focus ligt ook op het duel tussen de twee coureurs. Sophia Flörsch (GER), die meedoet in de Audi van ABT Sportsline, wil de punten van de mannen wegkapen. Dat is ook wat Esmee Hawkey, de jonge Brit in de Lamborghini van T3 Motorsport, wil. Terwijl Timo Glock op 39-jarige leeftijd de oudste is en Rockenfeller de coureur met de meeste DTM-starts, is Red Bull-jonge ster Liam Lawson (NZL) de jongste deelnemer in het selecte veld. De succesvolle Formule 2-coureur is nog maar 19 jaar jong, net als de Belg Esteban Muth.

Kelvin_van_der_Linde_RSA_Audi_ABT_Sportsline
Kelvin van der Linde (RSA) Audi ABT Sportsline

In 2021 komt er een nieuwe DTM-kampioen – drievoudig titelhouder René Rast schakelt van het stuur over naar de microfoon
Er komt beslist een nieuwe DTM-kampioen in 2021. Titelverdediger René Rast concentreert zich momenteel op andere taken als Audi-coureur, maar zal naast voormalig titelhouders Timo Scheider en Martin Tomczyk ook als SAT.1-expert worden ingezet. Dit is de grote kans voor runner-up Nico Müller in de Rosberg Audi, maar hij weet ook dat de cirkel van titelaspiranten in het nieuwe seizoen extreem groot is. Geen wonder dat de coureurs het moeilijk hebben met favoriete tips.

Arjun_Maini_IND_Mercedes-AMG_Team_GetSpeed
Arjun Maini (IND) Mercedes-AMG Team GetSpeed

Op het 5.793 kilometer lange hogesnelheidscircuit van Monza moeten coureurs en teams eindelijk hun kaarten op tafel leggen. Alle tactieken zoals bij de officiële testritten in Hockenheim en op de Lausitzring zijn nu voorbij. Bovenal kunnen de remmen een belangrijke factor worden op het gerenommeerde parcours, want voor elke chicane wordt ronde na ronde hard afgeremd vanaf topsnelheid. Daarnaast zijn er de voorspelde temperaturen tot 34 graden, die veel zullen vragen van de technologie en de chauffeurs in de hete cockpit. Nieuw dit jaar is de wetenschappelijk ontwikkelde voertuigclassificatie, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Ook nieuw zijn de racebanden van Michelin.

Naast de DTM als topevenement staan ook de DTM-Trophy met 22 bijna-productie GT-sportwagens, de Porsche Carrera Cup Duitsland (met onder andere Larry ten Voorde!) en de Lotus Cup Europe aan de start bij de aftrap in het Royal Park van Monza.

DTM_2021_Premiere_van_gt-raceautos in Monza
Komend weekend: de aftrap van het eerste DTM-seizoen met GT-raceauto's in het Royal Park van Monza

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS