Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Turbulent weekend voor Larry ten Voorde; Nederlanders scoren goed op de Sachsenring!

Uitgegeven door Peter Vader • 26 september 2022 09:09

Het was weer een spraakmakend weekend op de Sachsenring. Voor Larry ten Voorde stond er veel op het spel. Nadat hij in het tweede weekend van september de titel in de Porsche Mobil 1 Supercup aan zijn neus voorbij zag gaan verreden op het snelle circuit van Monza, was hij volledig gemotiveerd om op de Sachsenring te proberen dan wèl kampioen in de Porsche Carrera Cup Deutschland te worden. Een Porsche-merkenserie die qua concurrentievermogen aardig overeenkomt met de internationale Porsche Mobil 1 Supercup, maar die theoretisch alleen voor Duitsland geldt. Maar het werd een bewogen weekend voor Ten Voorde, die weer de nodige zaken op zijn pad kreeg te verwerken waardoor hij net niet bereikte wat hij wilde.

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring startveld

Zaterdag Race 1
De toeschouwers op de tribunes van het 3.645 kilometer lange circuit in Hohenstein-Ernstthal zagen een turbulente race. In de zon en 18 graden Celsius gingen 31 coureurs het circuit op in hun 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. Heinrich startte vanaf pole position en nam direct de leiding in het veld. Ten Voorde wist zich na twee ronden te verbeteren van de vierde naar de tweede plaats. De safety car moest twee keer worden ingezet en de tijdsverschillen die al waren behaald smolten weg. In ronde 16 waaierde Laurent Heinrich te ver uit de bocht en maakte Larry ten Voorde maakte van de gelegenheid gebruik om in te halen, maar de 20-jarige counterde twee bochten later en nam de leiding terug. De fans hielden hun adem in toen plotseling een overlay van de raceleiding op de monitoren verscheen: Heinrich kreeg de opdracht om zijn toppositie terug te geven aan Ten Voorde. Na 21 ronden was de volgorde bij de finish Ten Voorde voor Heinrich en Buus. De sportcommissarissen bekeken de beslissende manoeuvres vervolgens echter opnieuw vanuit verschillende cameraperspectieven en kwamen tot de conclusie dat Ten Voorde ten onrechte een voorsprong had op Loek Hartog (Black Falcon). Ten Voorde kreeg een tijdstraf en viel terug naar de vijfde plaats in het klassement, achter Loek Hartog. Laurin Heinrich (SSR Huber Racing) boekte vervolgens op de Sachsenring zijn vijfde overwinning van het seizoen in de 13e ronde van de Porsche Carrera Cup Deutschland. De Porsche Junior klasseerde zich voor Bastian Buus (Allied Racing). De derde, vierde, vijfde en zesde plaats in de definitieve uitslag gingen op de zaterdagmiddag naar de Nederlanders Morris Schuring (SSR Huber Racing), Loek Hartog (Black Falcon), ten Voorde en Huub van Eijndhoven (GP Elite). Alexander Tauscher (Allied-Racing) behaalde de zevende plaats voor Alexander Fach (Fach Auto Tech).

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Larry ten Voorde Loek Hartog

Het commentaar van Team GP Elite na afloop van de zaterdagrace, was duidelijk: “Een race op de Sachsenring die bol stond van de sensatie. Larry was vanaf het begin snel. Hij vocht als een leeuw en pakte de overwinning nadat hij vanaf P4 was gestart. Een penalty na de race bracht hem helaas terug naar P5. Huub was de snelste van de Rookies. Met veel tempo pakte hij P6 overall. Daan en Jesse profiteerden allebei van de chaos bij de start en vochten zich een weg door het veld, waarbij ze P12 en P16 eindigden. Lucas toonde zijn tempo en baande zich een weg naar voren door het veld. Na contact viel hij terug en eindigde P22.”

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Lucas Groeneveld

Raceresultaat zaterdag 13e ronde, Porsche Carrera Cup Duitsland:
1. Laurin Heinrich (Duitsland/SSR Huber Racing)
2. Bastian Buus (Denemarken/Allied Racing)
3. Morris Schuring (Nederland/SSR Huber Racing)
4. Loek Hartog (Nederland/Black Falcon)
5. Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite)
6. Huub van Eijndhoven (Nederland/GP Elite)
7. Alexander Tauscher (Duitsland/Allied Racing)
8. Alexander Fach (Zwitserland/Fach Auto Tech)
9. Jukka Honkavuori (Finland/ID Racing)
10. Lukas Ertl (Duitsland/CarTech Motorsport door Nigrin)

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring close finish zaterdagrace

Zondag Race 2
Na de turbulentie op zaterdag verliep de race van zondag relatief rustig. Heinrich nam meteen de leiding, Pereira haalde rookie Hanafin bij de start in en pakte de tweede plaats. In deze volgorde zagen ze ook de geblokte vlag in hun 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. Hanafin, die lid is van de Porsche Talent Pool, vierde zijn eerste podiumplaats in de Duitse Carrera Cup. De Porsche Carrera Cup Duitsland vierde zondag een nieuwe kampioen: Laurin Heinrich (SSR Huber Racing) kroonde zich met een eerste plaats op de Sachsenring tot vroege overall winnaar van de Duitse Porsche merkbeker. Twee races voor het einde van het seizoen staat de 20-jarige uit Würzburg met 268 punten onaantastbaar bovenaan de kampioenschapstabel. De Porsche Junior zette zondag met zijn overwinning in de 14e race op het circuit van Hohenstein-Ernstthal de koers voor de titelbeslissing en degradeerde Dylan Pereira (IronForce Racing by Phoenix) en Lorcan Hanafin (Fach Auto Tech) naar de tweede en derde plaats. Zijn directe concurrent voor de titel, Larry ten Voorde (Team GP Elite), eindigde als vierde in de race. Heinrich reed een perfect raceweekend op de Sachsenring voor 26.000 toeschouwers als onderdeel van de ADAC GT Masters: snelste in de vrije training, tweemaal poleposition in de kwalificatie, overwinningen op zaterdag en zondag, tweemaal de snelste raceronde, zijn Team SSR Huber Racing kon hem vol trots toejuichen.

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Laurin Heinrich winnaar

Bij Team GP Elite bracht het Sachsenring-weekend niet helemaal waarop ze gehoopt hadden, maar gevochten hadden alle teamleden wèl en niet zonder resultaat! Team GP Elite schreef: “De geblokte vlag is gevallen in race 2. Larry heeft vandaag opnieuw alles gegeven. Vanaf P4 wist hij goed te verdedigen. Hij slaagde erin om tegen het einde van de race bij de Top-3 aan te sluiten, maar was niet dichtbij genoeg om een aanval te plaatsen. Huub kon de snelheid van gisteren niet evenaren, maar bleef pushen. Hij eindigde P10 en behaalde de 3e plaats op het Rookie-podium. Jesse sneed door het veld. Komend van P20, maakte hij 8 plaatsen goed en eindigde hij op P12. Daan won ook posities en pakte P14. De race van Lucas eindigde helaas vroeg. Proficiat aan Laurin Heinrich en Huber Racing voor het behalen van het Porsche Carrera Cup Deutschland kampioenschap!”

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Larry ten Voorde voor Loek Hartog

Raceresultaat zondag 14e ronde, Porsche Carrera Cup Deutschland:
2. Dylan Pereira (Luxemburg/IronForce Racing door Phoenix)
3. Lorcan Hanafin (VK/Fach Auto Tech)
4. Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite)
5. Loek Hartog (Nederland/Black Falcon)
6. Bastian Buus (Denemarken/Allied Racing)
7. Morris Schuring (Nederland/SSR Huber Racing)
8. Rudy van Buren (Nederland/Huber Racing)
9. Alexander Tauscher (Duitsland/Allied Racing)
10. Huub van Eijndhoven (Nederland/GP Elite)

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Daan van Kuijk

Twee races voor het einde van het seizoen laat de puntentabel nog spanning zien in de strijd om de tweede titel: nadat Heinrich met 268 punten op voorsprong kwam, staat Ten Voorde achter met 216 punten, op de voet gevolgd door Pereira (211 punten). Er liggen nog 50 punten voor het grijpen in de finale op de Hockenheimring Baden-Württemberg (21-23 oktober) en het Rookie-kampioenschap en de ProAm-kroon zijn nog niet beslist.

Van 21 tot en met 23 oktober gaan we naar de Hockenheimring voor de laatste ronde van het Porsche Carrera Cup Duitsland-seizoen, waarbij Huub van Eijndhoven nog steeds vecht voor het Rookie-kampioenschap. Blijven pushen dus!

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Huub van Eijndhoven

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Jesse van Kuijk

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Lucas Groeneveld voorop

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring Larry ten Voorde bye bye Sachsenring

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!