Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Topprestatie van Team GP Elite: winnaar van de teamtitel Porsche Mobil 1 Supercup 2021 op Monza!

Uitgegeven door Peter Vader • 13 september 2021 04:02 • Print artikel

Het seizoen 2021 in de Porsche Mobil 1 Supercup is er, zeker vanuit Nederlands perspectief, een om in te lijsten. In het eerste racejaar met de 510 pk sterke nieuwste generatie van de Porsche 911 GT3 Cup won onze landgenoot Larry ten Voorde voor het tweede jaar op rij de rijderstitel in de snelste en meest prestigieuze merkencup ter wereld. In de voorlaatste race van het seizoen op het circuit van Monza in Italië stelde Ten Voorde de titel al veilig. Daags erna bekroonde hij zijn kampioenschap in stijl met zijn vierde overwinning van het seizoen. Daarmee leverde hij ook een belangrijke bijdrage aan de titel in het teamkampioenschap voor het Nederlandse Team GP Elite.

Team_GP_Elite_team_champion_Larry_ten_Voorde_driver_champion
Team GP Elite uit het Noord-Hollandse De Rijp is het eerste Nederlandse team in de historie van de Porsche Mobil 1 Supercup dat de kampioenstitel in het teamklassement binnenhaalt

De derde plaats in de zaterdagsrace was voor Larry ten Voorde al voldoende om voortijdig de kampioenstitel in de Porsche Mobil 1 Supercup voor zich op te eisen. Zijn opgave was om voor Jaxon Evans aan de finish te komen en dat deed hij, hoewel het in de slotfase nog wel even spannend werd. Met de succesvolle prolongatie van zijn titel volgt Ten Voorde in de voetsporen van de eerdere Nederlandse Supercup-kampioenen Patrick Huisman (viermaal op rij kampioen van 1997 tot en met 2000) en Jeroen Bleekemolen (kampioen in 2008 en 2009), die beide ook hun titel wisten te verdedigen.

Porsche Mobil 1 Supercup Larry ter Voorde chapeau
Larry ten Voorde: "Petje af voor Team GP Elite, de teamtitel is binnen!"

“Ongelooflijk!” zei Larry ten Voorde na afloop. “Twee jaar geleden hier op Monza mijn eerste overwinning in de Supercup, en kijk eens waar we nu staan! Dank aan het team, alle sponsors en iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft. En niet in de laatste plaats ook aan mijn fans die me het hele seizoen zo fantastisch hebben ondersteund. Dit is weer een geweldig succes, maar niet alleen van mijzelf, het is een prestatie van het hele team waar ik enorm trots op ben!”

Porsche Mobil 1 Supercup titel is een prestatie van het hele Team GP Elite
Larry ten Voorde: "De teamtitel is een prestatie van het hele Team GP Elite!"

Team GP Elite eerste Nederlandse kampioensteam in Porsche Mobil 1 Supercup
Team GP Elite uit het Noord-Hollandse De Rijp is het eerste Nederlandse team in de historie van de Porsche Mobil 1 Supercup dat de kampioenstitel in het teamklassement binnenhaalt. “Pas ons tweede volledige seizoen in de Supercup, en dan gelijk de dubbel met het rijders- en teamkampioenschap! Geweldig, een enorm compliment aan iedereen die hier zo hard voor gewerkt heeft”, zei Marc Schipper, die aan het hoofd van het team staat.

Het ‘double header’-raceweekeinde op Monza ter afsluiting van het 29e seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup begon met de vrije training van een halfuur op vrijdagavond. Daarin reed de Duitser Leon Köhler de snelste tijd, terwijl Larry ten Voorde op de zesde plaats de best geklasseerde Nederlander was. De posities van de overige Nederlandse rijders: Max van Splunteren elfde, Daan van Kuijk 14e, Jesse van Kuijk 15e, Lucas Groeneveld 19e en Michael Verhagen 31e.

Porsche Mobil 1 Supercup Het was dringen dit jaar
Soms was het dit jaar flink dringen, maar de titel kwam er!

Kwalificatie
De kwalificatie op zaterdag werd na een crash van een van de deelnemers onderbroken met de rode vlag, wat voor enkele rijders hun geplande strategie omver wierp. De Turkse rijder Ayhancan Güven reed met 1:49,025 minuten de snelste tijd, terwijl Larry ten Voorde slechts 0,027 seconden daarachter de tweede plaats behaalde. Ook Max van Splunteren (11e), Jesse van Kuijk (17e) en Daan van Kuijk (18e) wisten zich onder de eerste twintig te kwalificeren, Lucas Groeneveld en Michael Verhagen sloten de kwalificatie respectievelijk als 22e en 30e af.

De op één na snelste rondetijden per rijder bepaalden de posities in de startopstelling voor de tweede race. Hier was het Larry ten Voorde die met zijn tijd van 1:49,157 minuten bovenaan eindigde en daarmee zeker was van de pole-position voor de laatste race van het seizoen. Max van Splunteren behaalde de tiende startplaats, Daan van Kuijk, Jesse van Kuijk en Lucas Groeneveld volgden in gesloten formatie op de posities 19 tot en met 21 en Michael Verhagen herhaalde zijn 30e plaats van de eerste race.

Porsche Mobil 1 Supercup Larry ten Voorde viert de twee titels met champagne op het podium
Larry ten Voorde viert de twee titels met champagne op het podium

Derde plaats zaterdagsrace genoeg voor rijderstitel Ten Voorde
In de zaterdagsrace streden pole-sitter Güven en Ten Voorde op weg naar de ‘Prima Variante’, de beruchte krappe eerste bocht op Monza, in een fel gevecht om de leiding, waarbij Güven aan het langste eind trok. De oud-Benelux-kampioen in de Porsche-merkencups reed uiteindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen naar huis. Ten Voorde reed lange tijd op de tweede plaats, maar liet in de elfde van de in totaal 15 ronden ook de hevig aandringende Fransman Dorian Boccolacci passeren, enerzijds om ieder onnodig risico te vermijden en anderzijds omdat hij wist dat hij ook aan de derde plaats genoeg zou hebben om de titel al voortijdig op zijn naam te schrijven. Zo kwam hij dan ook als derde over de finish en werd bij het ‘parc fermé’ onder het podium door zijn team onthaald om het binnenhalen van de titel te vieren. Max van Splunteren werd als tiende geklasseerd, Daan van Kuijk werd 15e, Lucas Groeneveld 23e en Michael Verhagen 26e. Jesse van Kuijk viel voortijdig uit.

Porsche Mobil 1 Supercup veelbelovende start op zondag
Veelbelovende start op de zondag in Monza, Larry ten Voorde op weg naar de teamtitel

Zondagrace, Team GP Elite stelt teamtitel veilig
De wedstrijd op zondag, de laatste race van het seizoen, werd opnieuw een galavoorstelling voor Larry ten Voorde, die uitstekend weg kwam, van start tot finish het veld aanvoerde en zo als winnaar werd afgevlagd. Na zijn eerdere successen in Monaco, op de Red Bull Ring en op de Hungaroring was het voor de Twentse coureur de vierde Supercup-overwinning van het seizoen. In combinatie met de achtste plaats van Max van Splunteren was dat genoeg om ook de titel in het teamkampioenschap voor Team GP Elite veilig te stellen. Lucas Groeneveld eindigde als 19e, met Jesse van Kuijk twee plaatsen daarachter. Daan van Kuijk werd 23e, Michael Verhagen 29e.

Porsche Mobil 1 Supercup Larry ten Voorde over start-finish
Larry ten Voorde als winnaar over start-finish

Fraaie Nederlandse successen in 2021
Met deze fraaie Nederlandse successen wordt het 29e seizoen van de Porsche Mobil 1 Supercup, waarin de klasse voor het eerst ook in Nederland een wedstrijd afwerkte, in stijl afgesloten. Volgend jaar beleeft de internationale merkencup van Porsche Motorsport zijn 30e jaar, opnieuw in het voorprogramma van het wereldkampioenschap Formule 1.

Porsche Mobil 1 Supercup Larry ten Voorde op en uit zijn dak
Larry ten Voorde op het dak en uit zijn dak

Porsche Mobil 1 Supercup Larry ten Voorde op weg naar de zege
Larry ten Voorde op weg naar de teamtitel

Porsche Mobil 1 Supercup Lucas Groeneveld
P19 voor Lucas Groeneveld

Porsche Mobil 1 Supercup Daan van Kuijk
P23 voor Daan van Kuijk

Porsche Mobil 1 Supercup Jesse van Kuijk
P21 voor Jesse van Kuijk

Porsche Mobil 1 Supercup Max van Splunteren
P8 voor Max van Splunteren

Porsche Mobil 1 Supercup
Max van Splunteren sterk onderweg in Monza!

Porsche Mobil 1 Supercup Daan van Kuijk
Daan van Kuijk: "Het was soms best druk in de chicane"

Porsche Mobil 1 Supercup Team_GP_Elite_bye_bye_Monza_2021
Bye, bye Monza, de teamtitel is binnen!

Autodromo di Monza logo

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS