Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

FOTO'S - Mercedes-AMG met ijzersterke line-up: tien Mercedes-AMG GT3's in het veld van de Total 24 Hours of Spa

Uitgegeven door Peter Vader • 7 oktober 2020 15:42 • Print artikel

AFFALTERBACH - In de volle racekalender voor de tweede helft van het jaar staat voor Mercedes-AMG Motorsport nog een ander hoogtepunt op het gebied van langeafstandsraces op het programma: de 24-uursrace op Spa-Francorchamps (22-25 oktober). Met tien Mercedes-AMG GT3's heeft het prestatie- en sportwagenmerk uit Affalterbach, volgens de huidige situatie, het grootste contingent van alle fabrikanten dat zal deelnemen aan de 72e editie van de klassieker. Een auto voor AKKA ASP Team en Haupt Racing Team zal elk racen met uitgebreide fabrieksondersteuning en behoort tot de favorieten op het zeven kilometer lange circuit in de Belgische Ardennen.

Nr4_Mercedes-AMG_GT3_Mercedes-AMG_Team_HRT_MercedesAMGCustomerRacing_preview_24hSpa_2020
Nr4 Mercedes-AMG Team HRT

Na drie podiumresultaten van de afgelopen vier jaar mikt Mercedes-AMG Motorsport opnieuw hoog op de 72e editie van de Total 24 Hours of Spa: met een enorm contingent van in totaal tien Mercedes-AMG GT3's, waaronder twee Performance-auto's. Een topresultaat is het doel op het achtbaancircuit in de Ardennen. Naast de 24-uursrace van de Nürburgring, behoort de wedstrijd op het Circuit de Spa-Francorchamps tot de hoogtepunten van het GT3-seizoen en heeft ze een dienovereenkomstig hoogwaardige deelname.

Nr5_Mercedes-AMG_GT3_Haupt_Racing_Team_MercedesAMGCustomerRacing_preview_24hSpa_2020
Nr5 Mercedes-AMG GT3 Haupt Racing Team

Om te slagen in het sterke deelnemersveld van de beste GT3-teams en coureurs, heeft Mercedes-AMG één auto ingevoerd voor elk van de AKKA ASP- en HRT-teams met uitgebreide fabrieksondersteuning. De coureurs van deze twee auto's behoren al jaren tot de topklasse in GT-endurance-races. De Nr4 Mercedes-AMG GT3, gerund door Mercedes-AMG Team HRT, zal het als derde geeindigde duo in de race van vorig jaar in Spa, Maro Engel en Luca Stolz (beide GER) de auto rijden, evenals de runner-up van de Blancpain GT Series 2017 Endurance Cup, Vincent Abril (FRA).

null
Nr20 Mercedes-AMG GT3 SPS Automotive Performance

Ondertussen deelt FIA GT Wereldbekerwinnaar Raffaele Marciello (ITA) de rijtaken in de Nr88 Mercedes-AMG Team AKKA ASP-auto met de Blancpain GT Endurance Cup Silver Cup-kampioenen van 2019, Timur Boguslavskiy (RUS) en Felipe Fraga (BRA). Beide teams hebben hun hoge prestatieniveau bevestigd door ook dit jaar podiumplaatsen te scoren in de Endurance-races van de GT World Challenge. Het trio van het AKKA ASP Team staat momenteel op de tweede plaats in het GT World Challenge Endurance Cup-rijders- en teamklassement en kan nog meer waardevolle punten behalen in de titelstrijd in Spa.

null
Nr74 Mercedes-AMG GT3 RAM Racing

Met in totaal drie Mercedes-AMG GT3's heeft AKKA ASP Team de grootste inzending onder de Customer Racing Teams. Naast de Nr88 Performance-auto, rijdt het Franse team ook de auto met startnummer 87 die voormalig wereldbekerwinnaar Fabien Barthez (FRA) onder zijn rijders heeft, evenals de nummer 89-inzending. Haupt Racing Team heeft weer een Mercedes-AMG GT3 ingezet die zal mikken op een topresultaat in de Silver Cup en heeft teameigenaar Hubert Haupt (GER) als een van de coureurs.

Nr84_Mercedes-AMG_GT3_HTP-Winward_Motorsport_MercedesAMGCustomerRacing_preview_24hSpa_2020
Nr84 Mercedes-AMG GT3 HTP Winward Motorsport met Indy Dontje!

Vijf andere topteams uit GT Racing zullen ook in Spa aanvallen met de Mercedes-AMG GT3. Er komen vooralsnog twee Nederlanders aan de start met een Mercedes, op de inschrijvingslijst staan Indy Dontje (Nr84) en Remon Vos (Nr74)vermeld. Customer Racing Teams SPS automotive performance, RAM Racing en JP Motorsport strijden in de Pro-Am-klasse, terwijl de HTP-Winward Motorsport en Madpanda Motorsport GT3's strijden om een ​​toppositie in de Silver Cup-ranking. Alle teams zijn zeer gemotiveerd en kregen de kans om zich eind september tijdens twee testdagen in Spa intensief voor te bereiden op de klassieker onder de enduranceraces. Net als in de voorgaande 24-uursraces op Spa kunnen teams en coureurs niet alleen punten scoren voor de GT World Cup Europe-klassementen, maar ook voor de Intercontinental GT Challenge, waarin Mercedes-AMG kans maakt op de constructeurstitel.

Nr87_Mercedes-AMG_GT3_AKKA_ASP_Team
Nr87 Mercedes-AMG GT3 AKKA ASP Team

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Mercedes-AMG Customer Racing, zal het Nr4 Haupt Racing Team GT3 tijdens de race een speciale jubileumlivery krijgen. Het buitengewone kleurenschema onderstreept de bijzondere betekenis die de 24-uursrace van Spa-Francorchamps heeft voor het Customer Racing Program, maar ook voor het merk AMG. Het succes van de SLS AMG GT3 op het Ardennencircuit in 2013 was de 100ste overwinning sinds de start van het Customer Racing Program. Het sensationele succes van de Mercedes-Benz 300 SEL AMG in de race in 1971 is de eerste grote mijlpaal in de autosportgeschiedenis van AMG.

Nr88_Mercedes-AMG_GT3_Mercedes-AMG_Team_AKKA_ASP
Nr88 Mercedes-AMG GT3 Mercedes-AMG Team AKKA ASP

Heel uitzonderlijk wordt de 24-uursrace van dit jaar op Circuit de Spa-Francorchamps in de herfst gehouden. Dat betekent ook een extra uitdaging voor de teams, aangezien de duur van het nachtelijk hardlopen aanzienlijk langer is dan normaal. De ongebruikelijke datum van het evenement leidt ook tot een ander bijzonder element: tijdens de race, op zondag om 03:00uur, verandert de tijd van zomertijd naar wintertijd en worden de klokken een uur achteruit gezet.

Vanwege de huidige situatie van Covid-19 zal de race achter gesloten deuren plaatsvinden. Scroll naar beneden voor de Mercedes-inschrijvingslijst.

Nr89_Mercedes-AMG_GT3_AKKA_ASP_Team
Nr89 Mercedes-AMG GT3 AKKA ASP Team

Nr90_Mercedes-AMG_GT3_Madpanda_Motorsport
Nr90 Mercedes-AMG GT3 Madpanda Motorsport

Nr111_Mercedes-AMG_GT3_JP_Motorsport
Nr111 Mercedes-AMG GT3 JP Motorsport

Deelnemende teams Total 24H Spa met Mercedes-AMG GT3:

Nr. Class Car        Team          Rijders

4 Pro Mercedes-AMG GT3 Mercedes-AMG Team HRT Vincent Abril
(FRA)
Maro Engel
(GER)
Luca Stolz
(GER)

5 Silver Mercedes-AMG GT3 Haupt Racing Team Sergej Afanasiev
(RUS)
Michele Beretta
(ITA)
Hubert Haupt
(GER)
Gabriele Piana
(ITA)

20 Pro-Am Mercedes-AMG GT3 SPS automotive Performance
Dominik Baumann
(AUT)
Colin Braun
(USA)
George Kurtz
(USA)
Valentin
Pierburg
(GER)

74 Pro-Am Mercedes-AMG GT3 RAM Racing Martin Konrad
(AUT)
Tom Onslow-Cole
(GBR)
Remon Vos
(NED)


84 Silver Mercedes-AMG GT3 HTP-Winward Motorsport Indy Dontje
(NED)

Philip Ellis
(SUI)
Russell Ward
(USA)
87 Pro-Am Mercedes-AMG GT3 AKKA ASP TEAM Fabien Barthez
(FRA)
Jean-Luc
Beaubelique
(FRA)
Thomas Drouet
(FRA)
Jim Pla
(FRA)

88 Pro Mercedes-AMG GT3 Mercedes-AMG Team AKKA ASP
Timur
Boguslavskiy
(RUS)
Raffaele
Marciello
(ITA)
Felipe Fraga
(BRA)
89 Silver Mercedes-AMG GT3 AKKA ASP TEAM
Alex Fontana
(SUI)
Benjamin Hites
(CHI)
Lucas Légeret
(SUI)

90 Silver Mercedes-AMG GT3 Madpanda Motorsport Patrick
Assenheimer
(GER)
Max Hofer (AUT)
Ezequiel Perez
Companc
(ARG)

111 Pro-Am Mercedes-AMG GT3 JP Motorsport Patryk Krupinski
(POL)
Christian Klien
(AUT)
Mathias Lauda
(AUT)
Jens Liebhauser
(GER)


* Onder voorbehoud van wijzigingen op het laatste moment

2020_Total_24H_Spa_event_poster

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS