Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

FOTO'S - Intelligent, dynamisch en ruim: MG maakt vliegende start met geheel nieuwe MG4 Electric

Uitgegeven door Peter Vader • 29 juni 2022 11:58

AMSTERDAM – Nieuw model, nieuw platform, nieuwe klasse: MG Motor maakt met de geheel nieuwe MG4 Electric een vliegende start in het segment van de compacte, volledig elektrische hatchbacks. Het is het eerste MG-model dat gebaseerd is op het nieuwe, intelligente MSP (Modular Scalable Platform) dat ontwikkeld is door MG’s moederbedrijf SAIC Motor. De bijzonder platte batterij in de MG4 Electric is in eerste instantie verkrijgbaar met een capaciteit van 51 kWh en 64 kWh, goed voor een actieradius tot 450 kilometer (WLTP). De MG4 Electric bevindt zich momenteel in de laatste testfase en wordt naar verwachting geïntroduceerd in het vierde kwartaal van 2022 in Europa.

MG4 Electric front

Met de nieuwe MG4 Electric betreedt het merk het belangrijke C-segment als de slimme keuze voor automobilisten die klaar zijn om een elektrische levensstijl te omarmen. Met een lengte van 4.287 mm, breedte van 1.836 mm en hoogte van 1.504 mm is de vijfdeurs hatchback perfect geschikt voor de competitieve markt waarin hij zich bevindt. Het model biedt een comfortabel en ruim interieur met voldoende plaats voor het gezin, met behoud van strakke en sportieve proporties. Tevens zorgt de uitgebalanceerde 50:50 gewichtsverdeling voor een uitstekende handling, directe besturing en hoge bochtsnelheid. In combinatie met achterwielaandrijving staat de nieuwe MG4 Electric garant voor optimaal rijplezier.

MG4 Electric zijkant achterkant

De lage hoogte van de MG4 Electric is mogelijk gemaakt door de bijzonder platte batterij. Het model maakt gebruik van de platste batterij die is ontwikkeld door SAIC Motor, met een hoogte van slechts 110 mm is de deze ongeëvenaard in zijn klasse. De MG4 Electric wordt in eerste instantie leverbaar met keuze uit twee batterijvarianten: 51 kWh en 64 kWh, goed voor een actieradius van respectievelijk 350 en 450 kilometer (WLTP).

Meerdere batterijvarianten van de MG4 Electric staan op de planning, evenals een versie met vierwielaandrijving. Het vermogen van de elektromotor in de 64 kWh-versie bedraagt 150 kW, terwijl de 51 kWh-versie wordt aangedreven door een 125 kW sterke motor. De MG4 Electric accelereert van 0 naar 100 km/u in minder dan 8 seconden en haalt een topsnelheid van 160 km/u.

MG4 Electric battery

Europese première voor nieuwe MSP
De MG4 Electric ondergaat momenteel een laatste, 120.000 kilometer lange duurtest in uiteenlopende omstandigheden in Europa. Het is het eerste MG-model voor Europa dat is gebaseerd op het MSP (Modular Scalable Platform) dat door SAIC Motor is ontwikkeld voor batterij-elektrische voertuigen. De intelligente, modulaire architectuur biedt veel voordelen op het gebied van flexibiliteit, ruimtegebruik, veiligheid, rijgedrag, gewichtsbesparing en geavanceerde technologie.

Het schaalbare ontwerp is geschikt voor wielbases uiteenlopend van 2.650 tot 3.100 mm, wat de mogelijkheid biedt om verschillende carrosserievarianten voor verschillende segmenten op hetzelfde platform te ontwerpen, variërend van hatchbacks en sedans tot SUV’s en bestelwagens. Het nieuwe MSP speelt dan ook een belangrijke rol in de Europese groeistrategie van MG.

MG4 Electric interieur

‘ONE PACK’-batterijsysteem
De nieuwe MG4 Electric maakt gebruik van de innovatief ontworpen ‘ONE PACK’-batterij. Dankzij de liggende batterijcelopstelling kan een zeer geringe batterijhoogte vanaf 110 mm worden gerealiseerd, wat resulteert in een aanzienlijke toename van de beschikbare ruimte. In combinatie met het vernieuwde ontwerp van het bijbehorende koelsysteem biedt de ‘ONE PACK’-batterij drie belangrijke voordelen: ultrahoge integratie, ultralange levensduur en maximale bescherming tegen ‘thermal runaway’.

Zhu Jun, Deputy Chief Engineer bij SAIC Motor: “Voor het door SAIC Motor ontwikkelde ‘ONE PACK’-batterijsysteem is het projectiegebied van alle batterijen op het modulaire platform hetzelfde. Evenals de connectoren met betrekking tot andere componenten. In theorie kunnen batterijen van 40 kWh tot 150 kWh eenvoudig worden gerealiseerd met dit ontwerpconcept. Het voldoet aan de energie-eisen van A- tot D-segmentmodellen, waardoor gebruikers meerdere keuzemogelijkheden hebben. Zij kunnen eerst een kleinere batterij kiezen en vervolgens overstappen en upgraden wanneer zij een grotere actieradius nodig hebben.”

De nieuwe MG4 Electric profiteert van het ‘ONE PACK’-batterijontwerp en heeft daarmee een voorsprong in zijn klasse als het gaat om ruimte, gewicht en veiligheid. Dankzij de nieuwe architectuur biedt de MG4 Electric meer binnenruimte binnen dezelfde buitenafmetingen. Tegelijkertijd zijn de ingenieurs erin geslaagd het voertuiggewicht aanzienlijk terug te dringen, wat volledig ten goede komt aan de efficiëntie en rijeigenschappen van de MG4 Electric.

MG4 Electric rear wheel drive system

Klaar voor geavanceerde technologie
De MSP-architectuur en bijbehorende componenten zijn ook voorbereid op de implementatie van geavanceerde technologie. Zo kan de systeemspanning van het zeer efficiënte elektrische aandrijfsysteem – met onder andere 8-laagse ‘hairpin’-technologie en speciale oliekoeling – worden geüpgraded van 400V naar 800V om de batterij in de toekomst nog sneller te kunnen opladen.

MG4 Electric test drive

Over MG – maakt elektrische mobiliteit toegankelijk voor Europa
MG is zijn tijd altijd ver vooruit geweest sinds de oprichting van het merk Morris Garages in 1924, bijna honderd jaar geleden. Nu kan een nieuwe generatie een auto kiezen van dit iconische merk. Geraffineerd, intelligent, connected en klaar voor de toekomst. MG maakt elektrisch rijden toegankelijk voor alle Europese automobilisten die klaar zijn om een elektrische levensstijl te omarmen. Door het aanbieden van slimme, functionele, veilige, eerlijk geprijsde en technologisch geavanceerde voertuigen in verschillende segmenten voor verschillende behoeften. MG auto's worden ontwikkeld in de ontwerpstudio's van het bedrijf in Shanghai, in samenwerking met de geavanceerde ontwerpstudio in Londen. MG wordt geproduceerd in China en is al verkrijgbaar in diverse Europese landen. Sinds 2007 is MG een van de merken van SAIC Motor, de nummer 7 grootste autofabrikant ter wereld.Tevens is de aandrijflijn geschikt voor toekomstige BaaS (Battery as a Service) batterijwisselsystemen. Daarnaast kunnen de voertuigen dankzij de geïntegreerde, servicegeoriënteerde architectuur (SOA) gedurende hun volledige levenscyclus over-the-air (OTA) updates ontvangen. En last but not least: het platform is voorbereid op Pixel Point Cloud Comprehensive Environment Mapping (PP CEM), wat nodig is voor geavanceerde autonome rijtechnologie.

MG4 Electric charging station

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS