Formule 1

FOTO'S - Een lichte 888 pk sterke hypercar van bijna 2,9 miljoen euro aangedreven door een 'schone' V12: de Tomaso P900!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 november 2022 09:28 • Print artikel

De Italiaanse autofabrikant De Tomaso heeft de P900 onthuld - een hypercar van bijna 2,9 miljoen euro (Ä 2.890.464,00) die alleen op het circuit wordt geproduceerd en die wordt aangedreven door een op maat gemaakte V12 die tot 12.300 tpm draait. De P900, geprijsd vanaf £ 2,48 miljoen en beperkt tot slechts 18 exemplaren, heeft 888 pk in een pakket dat slechts 900 kg weegt, dankzij een lichtgewicht koolstofkuip en met een exterieur dat is ontworpen om de aerodynamische prestaties te verbeteren. De V12-motor van de tweezitter bevat geen elektrificatietechnologie, maar is geheel nieuw en kan uitsluitend op synthetische brandstof lopen. De Tomaso zei dat het "in wezen de eerste koolstofneutrale V12 ter wereld" is. De fabrikant van supersportwagens noemde de motor ook wel de lichtste en kortste V12 ooit, met een gewicht van 220 kg. De Tomaso voegde eraan toe dat het ernaar zou streven "de norm te stellen" voor autofabrikanten die hopen de levensduur van verbrandingsmotoren te verlengen.

De_Tomaso_P900_1

Moeilijk om stille toekomst te accepteren
"Als gepassioneerde autoliefhebber is het moeilijk voor mij om een stille, door elektrische voertuigen aangedreven toekomst te accepteren", zegt Norman Choi, CEO van De Tomaso. ďWij geloven dat er alternatieven bestaan en de ontwikkeling van ons nieuwe platform, aangedreven door synthetische brandstoffen, is onze oplossing om deze gedeelde passie voor het theater van verbrandingsmotoren levend te houden. Deze onderneming in synthetische brandstoffen vertegenwoordigt onze inzet voor het nastreven van een emissievrije mobiliteitstoekomst zonder het cruciale element op te offeren dat ons allemaal zo dierbaar is: de ziel en symfonie van een motor."

De_Tomaso_P900_2

Eerbetoon aan Carroll Shelby-P70
Een groot deel van de radicaal ogende auto, die is gemaakt om eer te bewijzen aan de door Carroll Shelby ontworpen P70 en om "rondetijden aan te pakken", is intern ontworpen en aangepast van de De Tomaso P72, inclusief de 6,2-liter aandrijflijn. Verschillende van de andere technologieŽn van de P900 zijn afgeleid van de autosport, waaronder een actief DRS-systeem dat in de achtervleugel is verwerkt. Andere aspecten, waaronder een groot deel van de koolstofvezeltechnologie van de P900, zijn ontworpen door Capricorn, die heeft bijgedragen aan de levering van de Porsche 919 Evo Le Mans-racer, en die enorm veel ervaring heeft in de wereld van de Formule 1.

De_Tomaso_P900_3

Debuut in voorjaar 2023
De Tomaso zei dat er nog steeds auto's beschikbaar zijn om te kopen en dat het de prestatiecijfers voorlopig alleen aan eigenaren zal bekendmaken. Het model zal in het voorjaar zijn debuut maken op een nog naamloos auto-evenement, maar de ontwikkeling van de motor gaat door tot in 2024, aldus een bericht van het Britse medium Autocar. Als klanten hun auto eerder willen hebben, wordt deze in plaats daarvan gemonteerd en geleverd met een V10-motor die is afgeleid van de F1. Eigenaren kunnen ook raceles krijgen van De Tomaso en het bedrijf zal een volledig team van monteurs en ingenieurs meeleveren om de auto op een circuitdag af te stellen. De Tomaso P900 is een schoolvoorbeeld van een nieuw ontworpen supercar met een Ďold schoolí techniek, maar wŤl gebaseerd op de nieuwe trend van synthetische brandstof. Oud en nieuw gaan hand-in-hand bij deze supercar!

De_Tomaso_P900_4

De_Tomaso_P900_5

De_Tomaso_P900_7

De_Tomaso_P900_6

De_Tomaso_P900_8

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS