Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S - BMW behaalt met ST Racing zijn eerste overwinning in de 24H SERIES bij de 12H MUGELLO

Uitgegeven door Peter Vader • 29 maart 2022 16:00 • Print artikel

MUGELLO - De ST Racing BMW M4 GT3 (#1, Samantha Tan / Bryson Morris / Nick) Wittmer) is zondagmiddag winnaar geworden van de 12H Mugello, onderdeel van de Creventic 24H SERIES. Het Canadese team nam na de herstart op zondagochtend de kop van het veld en slaagde erin om een stevige aanval af te slaan in bocht één van zowel het MANN-FILTER-team Landgraf Mercedes-AMG GT3 (#25, Alexander Hrachowina / Martin Konrad / Bernd Schneider) als van de Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 EVO II (#18, Michael Doppelmayr / Pierre Kaffer / Elia Erhart / Swen Herberger), die beiden bij de herstart ook vochten om de leiding. Het Canadese team wist de voorsprog tot het einde te behouden, ondanks ze de leiding soms moesten afstaan aan Team Landgraf.

BMW_M4_ST_Racing_by_Bas_Koeten_Racing_winnaar_12H_Mugello
De ST Racing by Bas Koeten Racing-BMW M4 GT3 zegevierend over de eindstreep

Gedurende de middag slaagde ST Racing om een voorsprong van twee volledige ronden te creëren en konden ze met vertrouwen de slotfase van de race ingaan. Nick Wittmer reed uiteindelijk de gloednieuwe BMW M4 GT3 over de eindstreep, om daarmee 330 ronden op het 5,245 km lange Autodromo Internazionale winnend afgelegd te hebben. Dit resultaat markeert de eerste overall overwinning in de 24H SERIES voor regerend Overall GT Teams' kampioen ST Racing, bovendien de eerste overwinning voor een Canadees team en de eerste algemene overwinning voor een GT-BMW sinds 2011!

"Deze overwinning betekent zoveel voor onze kleine Canadese familie", legde mede-eigenaar van het team Samantha Tan uit aan Diana Binks van radiolemans.com. "Ik wil iedereen daarvoor bedanken: BMW Motorsport, Motul en iedereen in dit team. Ècht iedereen. Dit was fenomenaal werk!” Niet onvermeld mag blijven dat de preparatie van de BMW zowel als de hele logistiek rondom de BMW van ST Racing worden verzorgd door Bas Koeten Racing.

Mugello_podium
Het winnende trio van ST Racing (BMW M4 GT3) op het podium: Samantha Tan (midden), Bryson Morris en Nick Wittmer

Een Code 60 die slechts 40 minuten voor het einde van de race van kracht werd, bracht nogal wat spanning met zich mee. De JUTA Racing Junior Audi R8 LMS GT3 EVO reed op de tweede plaats, maar koos ervoor om te tanken en banden te wisselen, terwijl het als derde geklasseerde Team Landgraf op de baan bleef. Een aanvallende Pierre Kaffer reed stevig door en dichtte het gat, om uiteindelijk alsnog weer de tweede plek te heroveren met nog maar vijftien minuten te gaan. Team LANDGRAF kampte met aanhoudende problemen met de versnellingsbak, maar wist toch zijn podiumplaats (P3) veilig te stellen en daarmee zijn GT3-AM overwinning, slechts 1,5 seconden achter de Audi. De CP Racing Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster), die op een gegeven moment zelfs op P2 reed, eindigde als vierde en als 2e op het GT3-AM-podium. Een gevecht van de MP Racing Mercedes-AMG GT3 (#58, Thomas Gostner / David Gostner / Corinna Gostner / Giorgio Sernagiotto) verzekerde het Italiaanse team van de derde plaats op het GT3-AM-podium tijdens hun thuisevenement en de 6e overall op de weg, ondanks enige remproblemen.

Red_Camel_Porsche_909
Winnaars van de 992-divisie: de Porsche van Red Camel-Jordans.nl met startnummer 909 met Ivo, Luc en Rik Breukers

Ronduit boeiend was het gevecht om de overwinning in de categorie 992. Die ging uiteindelijk naar Red CamelJordans.nl met de #909, Ivo Breukers / Luc Breukers / Rik Breukers), terwijl de dichtstbijzijnde rivaal – HRT Performance met #929, Gustav Bergström / Johan Kristoffersson / Ole Veiby, minder dan 90 seconden achter hen eindigden na tijdverlies eerder in de middag vanwege een kapotte band.

De verdere 992-AM podiumplaatsen gingen naar het Belgische Red Ant Racing (#903, Ayrton Redant / Bert Redant / Yannick Redant) net voor de Orchid Racing Team (#917, Loic Villiger / Frank Villiger / Laurent Misbach / Fabio Spirgi). De #904-inschrijving van het Belgische team (Philippe Wils / Kurt Hensen / Andreas Mayrl) voltooide het klasse-podium, slechts 54 seconden achter Orchid Racing, na een indrukwekkende prestatie van de nieuwkomers in de serie.

Nr6_BoDa_by_Bas_Koeten_Racing_Bentley_Continental_GT3
Circuitdebuut van de BoDa-Bentley Continental GT3 van Bob Herber en Marcel van Berlo

Tot slot was er het circuitdebuut van de Bentley van BoDa, gerund door Bas Koeten Racing. Hoewel problemen met ABS en tractiecontrole het BoDa-team belemmerden, leken hun kansen op een overall-overwinning best aanwezig. Na een vlot begin aan het begin van de race op zaterdagmiddag, werden de kansen voor de Bentley Continental GT3 (#6, Bob Herber / Marcel van Berlo) op een goede klassering, teniet gedaan door een lekke band linksachter in het laatste uur van de race. De fraaie Bentley eindigde daardoor op een onverdiende 23e plaats in de eindrangschikking, maar het enorme potentieel van de auto was in ieder geval wel aangetoond.

De 24H SERIES powered by Hankook komt op 22-23-24 april weer in actie terwijl de Hankook 12H SPA-FRANCORCHAMPS op het Circuit de Spa-Francorchamps terugkeert op de Creventic-kalender. Een maand later gaat de 24H SERIES naar Duitsland voor de Hankook 12H HOCKENHEIMRING op 13-14-15 mei. Meer details over de 2022 24H SERIES-kalender en over het kampioenschapsklassement zijn te vinden op 24hseries.com

Uitslag 8e Hankook 12H Mugello 2022, onderdeel van de Creventic 24H SERIES:Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS