Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - “Oranje boven” in Monaco, Larry ten Voorde wint de seizoensopener van de Porsche Mobil 1 Supercup!

Uitgegeven door Peter Vader • 23 mei 2021 16:50

Het Wilhelmus klonk voor de eerste keer op de pinksterzondag, omdat de racewinnaar een Nederlander was: Larry ten Voorde! Op dat moment wisten de aanwezigen nog niet dat ’s middags de nationale hymne nog een keer over het circuitgebied zou schallen, nu voor Max Verstappen, die op glorieuze wijze de F1 Grand Prix van Monaco zou winnen. Larry ten Voorde na afloop, terwijl hij als toeschouwer van de Formule 1-race stond te genieten: “Ik heb er eigenlijk geen woorden voor, een beter begin van het kampioenschap kunnen we ons niet wensen. En winnen in de straten van Monaco blijft natuurlijk héél speciaal!”

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_champagne

Het was dus een zondag van “oranje boven" in het prinsdom Monte Carlo. De race in Monaco was de succesvolle seizoensopener van 2021 voor de Twentenaar, die vorig seizoen al bijna alles won wat er te winnen viel en als de regerend kampioen in de Porsche Mobil 1 Supercup naar Monaco afreisde. In 2021 trekt hij die lijn door. Hij begon de race van een veelbelovende pole position. Nog meer dan op andere circuits is de startplaats maatgevend voor de eindklassering in de race, omdat inhalen in Monaco lastig is. Maar dat hij ook de snelheid had, was van meet af aan een duidelijke zaak. Er volgden enkele ongelukkige safety car-situaties, maar dat bracht zijn overwinning geen moment in gevaar. “Dit was de perfecte seizoensstart”, zei de jubelende winnaar ten Voorde. "Ik pushte hard in de eerste paar ronden om een voordeel te behalen ten opzichte van Jaxon Evans, hij is de man voor wie ik het meest bang was. Mijn tactiek werkte. Tegen het einde kon ik zelfs een beetje rustig aan doen."

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_actie straten Monte Carlo

De openingsronde van de Porsche Mobil 1 Supercup eindigde met een overtuigende overwinning voor regerend kampioen Larry ten Voorde (Team GP Elite) na een turbulente race. De Nederlander controleerde de race tot twee keer toe, nadat er twee keer met de rode vlag werd gezwaaid op het beroemde stratencircuit van Monte Carlo. Hij kwam met ruim drie seconden voorsprong op de Nieuw-Zeelander Jaxon Evans (Martinet by Alméras) over de finish. Rookie Dorian Boccolacci (Martinet by Alméras) uit Frankrijk weerde herhaalde aanvallen van de Oostenrijker Christopher Zöchling (Fach Auto Tech) af, om het aangrijpende duel voor P3 te winnen.

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_champagne op podium

De eerste race van de Porsche Mobil 1 Supercup, waarbij de Esso Renewable Racing Fuel uit regeneratieve bronnen werd gebruikt, kende een hectische start. Na slechts een paar meter kwamen verschillende Porsches met elkaar in botsing in het heuvelachtige gedeelte richting het Casino. De race kreeg een rode vlag en werd dus stilgelegd, vanwege het geblokkeerde circuit. Zes coureurs konden niet herstarten achter de safety car. Kort na de herstart volgde een volgende botsing, vooral met de vangrails, en verscheen de safety car voor één ronde opnieuw in de baan.

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_opstellen voor race in pitstraat

Na elk van de twee herstarts hield Ten Voorde zijn voorsprong vast en trok zich met tienden van seconden zijn afstand tot zijn achtervolger Evans te vergroten. Ondertussen had de Nieuw-Zeelander een voorsprong op Boccolacci en Zöchling. Pech hinderde Porsche Junior Ayhancan Güven, die we nog kennen van de Porsche GT3 Benelux Cup. Terwijl hij op positie vijf reed, moest de Turkse coureur kort voor de finish stoppen met technische problemen. Zijn teamgenoot bij BWT Lechner Racing, de Luxemburgse Dylan Pereira, maakte een indrukwekkende opmars door het veld. Na een ongeval tijdens de kwalificatie moest Pereira, de snelste in de vrije training, de race beginnen vanaf P27, de voorlaatste startplaats. Hij wist uiteindelijk als elfde onder de zwart-wit geblokte vlag door te gaan en werd voor zijn uitmuntende prestatie beloond met vijf kampioenschapspunten.

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_juichend op het dak

Naast ex-Formule 2-coureur Boccolacci, die een sterk debuut maakte in de internationale one-make cup van Porsche met een derde plaats, completeerden de Britse Harry King (Parker Revs Racing) en Ludovico Laurini uit Italië (Dinamic Motorsport) het rookie-podium. De overwinning in de ProAm-klasse ging naar de Fransman Clément Mateu (Pierre Martinet by Alméras) voor de Oostenrijker Philipp Sager (Dinamic Motorsport).

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_actie_front

"De start van het 29e seizoen van de Porsche Mobil 1 Supercup had niet spectaculairder kunnen zijn. Proficiat aan titelverdediger Larry ten Voorde met zijn overwinning. De race onderstreepte ook dat er dit jaar een aantal nieuwe namen in de topgroep zullen verschijnen ”, aldus Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup in een bericht van automobilsport.com.

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_teamleden_GP_Elite

De volgende locatie op de Porsche Mobil 1 Supercup-kalender is Spielberg, Oostenrijk, waar in opeenvolgende weekenden twee races worden gehouden. Het eerste deel van de double-header is de Grand Prix van Stiermarken (25 tot 27 juni 2021).

Race 1 Porsche Mobil 1 Supercup, 15 ronden, Monte Carlo (MC):
1. Larry ten Voorde (NL / Team GP Elite), 25.45.487 minuten
2. Jaxon Evans (NZ / Martinet by Alméras), +3,276 seconden
3. Dorian Boccolacci (F / Martinet by Alméras), +6.610 seconden
4. Christopher Zöchling (A / FACH AUTO TECH), +7,213 seconden
5. Florian Latorre (F / CLRT), +10,043 seconden
6. Leon Köhler (D / Nebulus Racing by Huber), +12.540 seconden

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco_Larry_ten_Voorde_racewinnaar_2021

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS