Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

FOTO'S: Rinus van Kalmthout snel in Sebring: "Alles viel op zijn plaats en we waren supersnel"

Uitgegeven door Deni Volkers • 16 februari 2022 15:42 • Print artikel

In aanloop naar het nieuwe NTT INDYCAR Series-seizoen mocht Rinus 'VeeKay' van Kalmthout precies één dag testen. De 21-jarige Nederlander klom dinsdag op het circuit van Sebring in de #21 SONAX Chevrolet van Ed Carpenter Racing, om zich voor te bereiden op de seizoensstart van volgende week.

Indycar

Na het lastige seizoensslot van 2021 is VeeKay erop gebrand om het nieuwe jaar sterk te beginnen. De inwoner van Fort Lauderdale heeft zijn vizier na de finish van de laatste IndyCar-race (zondag 26 september 2021) gericht op het aanstaande seizoen en legt de lat hoog. VeeKay wenst na een veertiende plek en de Rookie of The Year-titel in 2020, en een twaalfde plek met één overwinning in 2021, wederom een stap voorwaarts te zetten. De Nederlander weet dat hij en zijn werkgever Ed Carpenter Racing hard moeten werken om de doelen te bereiken, gezien de bijzonder hoge mate van competitiviteit binnen de raceklasse.

Op het hobbelige, doch legendarische circuit van Sebring kreeg VeeKay de kans om zijn eerste IndyCar-meters van 2022 te maken. De jonge Nederlander betrad het asfalt in zijn nieuwe kleurstelling en richtte zich in de ochtendsessie op allerlei strategische en aerodynamische varianten. In de Amerikaanse middaguren reed VeeKay snelle rondetijden, om uiteindelijk slechts een tiende van een seconde van de snelste tijd (gereden door Simon Pagenaud) te zijn verwijderd. VeeKay bleek de snelste rijder met een Chevrolet-motor.

“Dit was de enige testdag voor aanvang van het nieuwe seizoen en we hebben optimaal gebruik gemaakt van de tijd”, laat een tevreden VeeKay vanaf het circuit van Sebring weten. “We hebben veel gereden en veel tests uitgevoerd. ’s Ochtends hebben we verschillende mogelijkheden getest, om ’s middags de beste uitvoeringen te combineren. Na de lunchpauze viel alles op zijn plaats en waren we supersnel.”

Indycar

Tijdenlijsten zeggen niet alles tijdens een testdag, desalniettemin is VeeKay bijzonder tevreden met zijn vierde plaats. “De Honda-aangedreven coureurs zaten er goed bij en ik ben de eerste rijder met een Chevrolet-motor. Daarnaast is de achterstand op koploper Pagenaud is te verwaarlozen. Bovendien werd me de kans om een nog snellere ronde te rijden ontnomen, doordat er kort voor het einde met een rode vlag werd gezwaaid.”

Indycar

VeeKay wil het uitdagende seizoensslot van 2021 zo snel mogelijk vergeten door het nieuwe jaar te starten met sterke resultaten. “Wat dat betreft staan we er goed voor – in ieder geval verder dan dat we vorig jaar rond deze tijd van het seizoen waren. Deze testdag heeft mij en het team een enorme vertrouwensboost gegeven en ik kan niet wachten om te racen in de straten van St. Petersburg!”, besluit de Nederlandse coureur strijdvaardig.

Volgend weekend mag VeeKay aantreden voor de seizoensouverture van 2022. De eerste race van het nieuwe NTT INDYCAR Series-seizoen wordt verreden op het stratencircuit van St. Petersburg in Florida en vindt plaats op zondag 27 februari. Er wordt gestart om 12.30 uur lokale tijd, het is dan 18.30 uur in Nederland. De race is live te volgen via Ziggo Sport. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS