Formule 1

FOTO'S: Peugeot toont beelden nieuwe 9X8! Nog geen debuut op korte termijn

Uitgegeven door Wim Boekel • 18 januari 2022 14:55 • Print artikel

Peugeot komt dit jaar met twee Le Mans Hypercar-bolides naar het FIA World Endurance Championship. De auto’s krijgen het nummer 93 en 94. Inmiddels is duidelijk geworden dat het team niet deelneemt aan de eerste zes races en dus ook nog niet in Le Mans aanwezig is. Wel heeft het Franse merk nieuwe foto’s van de LMH-auto vrijgegeven, die zijn genomen op het Spaanse Aragon. Daarmee krijgt het programma een verder vervolg zowel in de simulator als op het circuit, waardoor de raceauto van een pril prototype tot een volledige competitieve en betrouwbare raceauto volgroeid. Op de recente foto’s ontbreekt nog steeds de achtervleugel.

Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar

“Team Peugeot TotalEnergies gaat niet aanwezig zijn bij de eerste zes ronden van de kalender van 2022, die van start gaat op Sebring in Florida”, aldus Jean-Marc Finot, directeur van Stelantis Motorsport. “De 9X8 gaat zijn racedebuut maken op zijn niveau van paraatheid, zoals overeengekomen met de organisatoren van het kampioenschap, die we regelmatig gaan updaten naarmate ons ontwikkelingsprogramma vordert. We hadden ervoor kunnen kiezen om alleen geselecteerde races bij te wonen, zonder ons aan het seizoen te binden. Dat was mogelijk geweest, maar minder coherent. In plaats daarvan hebben we gekozen voor een aanpak die het team in staat stelt om volledig ondergedompeld te worden in de discipline. Wat resulteert in een veel nauwere samenwerking met de organisatoren, zelfs als de 9X8 niet aan elke race deelneemt, aangezien ons ontwikkelingswerk en het homologatieproces doorgaat.”

De 9X8 combineert een 2,6 liter bi-turbo V6-motor met een 200kW motor generator unit die aan de voorkant is bevestigd. De aandrijving komt bij de prototype op alle vier de wielen, waarbij de batterij in samenwerking tussen Peugeot en Saft tot stand is gekomen.

Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar

"Deze configuratie is toegestaan door i de voorschriften van de ACO/FIA-hypercar", zegt Olivier Jansonnie, technisch directeur van het WEC-programma van PEUGEOT Sport. "Onze berekeningen en windtunnelwerkzaamheden hebben de relevantie bevestigd van onze beslissing om zonder achtervleugel te rijden. Samen met de ontwikkelingen en instellingen die deze optie vereist, verwachten we dat deze wordt gevalideerd terwijl we testen op verschillende circuits met verschillende kenmerken."

Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar

Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS