Rally

FOTO'S: Opel eerste autofabrikant met elektrische rallyauto! Wereldpremière op de IAA Frankfurt 2019

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 24 augustus 2019 10:14 • Print artikel

Opel is de eerste autofabrikant ter wereld die een batterij-elektrische rallyauto voor klantenteams op de markt brengt. Deze is gebaseerd op de gloednieuwe en reeds bestelbare Opel Corsa-e met een WLTP-range van 330 kilometer. De elektrische rallyauto van Opel beleeft zijn wereldpremière op de IAA in Frankfurt (12 tot 22 september 2019). In 2020 starten Opel en de ADAC de ADAC Opel e-Rally Cup, ’s werelds eerste merkencup voor elektrische auto’s.

2019 Opel Corsa e Rally


Met de nieuwe rallyklasse geven Opel en de ADAC een vervolg aan hun succesvolle samenwerking. Sinds 2013 zijn de ADAC Opel Rallye Cup en het ADAC Opel Rallye Junior Team uitgegroeid tot klinkende namen in de internationale rallywereld. De ADAC Opel Rallye Cup vormt daarbij de perfecte opstapklasse voor ongeveer 100 jonge coureurs uit 18 landen. De snelste rijders laten hun talenten op internationaal niveau zien in het ADAC Opel Junior Rallye team. Juniorrijders van Opel schreven het Europese kampioenschap in 2015, 2016, 2017 én 2018 op hun naam met de Opel ADAM R2. De nieuwe Opel Corsa-e vervangt de ADAM op de rallystages. De nieuwe elektrische competitieauto produceert 100 kW (136 pk) en levert direct vanuit stilstand maar liefst 260 Nm aan trekkracht.

2019 Opel Corsa e Rally


“De Corsa-e is de elektrische auto voor iedereen – volledig toegespitst op alledaags gebruik en betaalbaar, aspecten die ook relevant zijn in de rallysport. De nieuwe Corsa is ook fun to drive en dynamisch. We zijn nu de eerste autofabrikant ter wereld die een volledig elektrische rallyauto heeft ontwikkeld”, zegt Opel CEO Michael Lohscheller.

2019 Opel Corsa e Rally


Hermann Tomczyk, President ADAC Sport, voegt toe: “Met de ADAC Opel e-Rally Cup brengen we elektrische aandrijving voor het eerst naar de reguliere rallysport en jonge rallytalenten. Het innovatieve concept en de samenwerking met Groupe PSA opent nieuwe mogelijkheden voor ons, vooral in de ondersteuning van jonge rallyrijders. Ik ben er zeker van dat de ADAC Opel e-Rally Cup richtingbepalend zal zijn voor de autosport, óók buiten Duitsland.”

2019 Opel Corsa e Rally


In eerste instantie is de ADAC Opel e-Rally Cup onderdeel van de rondes om het Duitse rallykampioenschap en andere geselecteerde evenementen. De rallyklasse start in de zomer van 2020. Minimaal tien kwalificatierondes - gepland in 2021 - vormen een zogeheten ‘Super Season’. Ondersteuning van jong rallytalent maakt deel uit van het concept, dat ook voorziet in een nieuwe editie van de succesvolle ADAC Opel Rallye Academy - opgericht in 2016 - als de eerste volgende stap. Destijds toonden meer dan 1.000 jongeren hun interesse in de unieke ‘rally casting’. De meest getalenteerde deelnemers stroomden rechtstreeks door naar de ADAC Opel Rallye Cup. Opel en de ADAC zetten dit succesvolle concept voort en breiden het uit tot het internationale topniveau van de rallysport.

2019 Opel Corsa e Rally


Als volgende stap na het afronden van de Academy en de ADAC Opel e-Rally Cup, stromen de beste jonge rijders door naar het European Junior Rally Championship met de nieuwe Opel Corsa R2. De integratie van Opel in Groupe PSA biedt talrijke mogelijkheden voor toptalenten: zustermerk Peugeot heeft bijvoorbeeld krachtige FIA R5-rallyauto’s en Citroën neemt deel aan het FIA World Rally Championship (WRC). Het zijn uitstekende doorgroeimogelijkheden voor opkomend talent op het hoogste niveau van de internationale rallysport.

2019 Opel Corsa e Rally


“Opel heeft een rijke rallysporthistorie”, zegt Lohscheller. “We kunnen terugkijken op talrijke successen, waaronder zeven Europese titels en een WRC-titel in 1982 met Walter Röhrl en Christian Geistdörfer, in de legendarische Opel Ascona 400. Nu zetten we een stap voorwaarts met elektrische aandrijving en fans zullen versteld staan van de prestaties van onze e-cup rallyauto.”

2019 Opel Corsa e Rally


De ontwikkeling van de Opel Corsa-e Rally vindt momenteel plaats in Rüsselsheim. Voor seizoen 2020/2021 van de ADAC Opel e-Rally Cup staan vijftien auto’s in de planning. De prijs van een klantenauto van Opel Motorsport bedraagt netto minder dan 50.000 euro.

2019 Opel Corsa e Rally


Opel Corsa-e Rally – Technische specificaties


Elektromotor: 		synchroonmotor

Vermogen: 100 kW (136 pk)

Koppel: 260 Nm

Batterij: lithium-ion, 50 kWh

Transmissie: voorwielaandrijving met Torsen-differentieel

Wielophanging: rallyophanging McPherson veerpoot met kogelgewrichten vóór

Wielen: 7 x 17, ET20

Besturing: elektrische stuurbekrachtiging

Remmen: remklauwen met 4 zuigers
geventileerde remschijven
vóór: 232x28 mm
achter: 264x12 mm
hydraulische remdruk verstelbaar achter, speciaal aangepast voor recuperatie
aangepast remmanagement en recuperatie
hydraulische ‘fly-off’ handrem

Chassis: lichtgewicht body-in-white met geïntegreerde rolkooi
bodembescherming voor motor en transmissie
elektrische brandblusser, droge batterij (standaard in motorcompartiment)
quick-release sluitingen voor motorkap en kofferklep

Elektrisch systeem: ESP, tractie controle (TC) en gedeactiveerd ABS
rallysport display met data-logger
nieuw ontwikkeld high-voltage (HV) veiligheidssysteem
optioneel: Tripmaster & extra verlichting

Afmetingen: lengte: 4.060 mm
breedte: 1.770 mm (5.0 mm breder dan productieversie)
hoogte: 1.440 mm (5.0 mm hoger dan productieversie)
wielbasis: 2.540 mm (2.0 mm langer dan productieversie)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS