Formule 1

FOTO'S: Formule 1 geeft meer beelden vrij van concept-auto voor 2021; Ross Brawn: "Alle teams hebben nu modellen"

De Formule 1 heeft meer concept beelden vrijgegeven van de voorgestelde auto's voor 2021. Eerder lekten op de sociale media al foto's uit van een presentatie van de sportief directeur van Liberty Media, Ross Brawn. De presentatie was voorafgaande aan de Grand Prix van Singapore, toen de Brit zijn volledige visie gaf over de regels waar nu aan gewerkt wordt. Brawn gaf aan dat de looks het racen moet verbeteren, maar zegt tegelijkertijd het vertrouwen te hebben dat de auto's ook mooier voor het oog kunnen zijn.



"Ik zie geen reden waarom we geen gaaf uitziende auto's kunnen hebben", zei de sportief directeur. "Het frustreert me wanneer een auto in een videospel er beter uitziet, dan de auto's waarmee we op de baan racen. Dat betekent niet dat we een totaal hommage moet doen aan wat er gaaf uitziet in een videospel. Het moet een mooie racewagen zijn."

Volgens de Brit is het doel dat de coureurs vanaf 2021 dicht achter elkaar moeten kunnen rijden, waardoor het racen verbeterd wordt. "Het hoofddoel is om een race-auto te produceren, auto's die in elkaars nabijheid kunnen rijden", zei Brawn. "We zien het in andere vormen van autoracen, maar het zijn vaak categorieën met vaste ontwerpen en iedereen racet met dezelfde auto. Je kunt geen extreme ontwerpen in de Formule 1 hebben. Bij F2-auto's verlies je minder prestatievermogen wanneer ze dichtbij elkaar racen, maar de nieuwe IndyCar is wat dat betreft fantastisch. We delen wat informatie met de IndyCar over hun ervaringen. Ik ben behoorlijk optimistisch dat we een gaaf uitziende auto gaan produceren en dat ze veel meer efficiënt met elkaar kunnen racen, dan ze in het verleden deden. Het is de eerste keer dat de F1 op deze drie aspecten studeert. Maar wat ik wil zien zijn gaaf uitziende auto's."

De sportief directeur van Liberty Media legt uit dat hij door drie fases gegaan is met het concept. Windtunneltests zijn ook al gedaan met diverse teams, om zodoende te bevestigen dat de auto's dichter op elkaar kunnen rijden.



"De teams zijn hierbij betrokken", zei Brawn. "Maar alle teams hebben nu modellen, wat wij geïnitieerd hebben, ze kijken er naar en geven informatie terug. Alle tien de teams werken richting het vinden van de beste oplossing die we voor 2021 kunnen hebben. Dus er zijn algemene reviews van de teams. De teams hebben een beperkte hoeveelheid aero-tests die ze kunnen doen, maar de FIA heeft ze wat extra tijd gegeven om aan dit project te werken, dus er is een grote incentive om de beste oplossing te vinden. Wat we als bevindingen onder ogen krijgen van hun modellen, is gelijk met wat wij zien."