Formule 1

FOTO'S - Tweede plaats voor Nyck de Vries met Toyota in Le Mans-thriller: "Zo dichtbij en toch zo ver!"

Uitgegeven door Peter Vader • 17 juni 2024 10:30

De #7-Toyota GR010 Hybrid van Nyck de Vries kwam nipt tekort voor een onvergetelijke overwinning in de 24 uur van Le Mans 2024, nadat een episch gevecht onder steeds veranderende omstandigheden een zuurverdiende podiumplaats opleverde in de 92e editie van het legendarische evenement, de vierde ronde van het FIA World Endurance Championship (WEC) van 2024. De wereldkampioenen overwonnen tegenslagen om voor de eer te vechten en herstelden zich van een moeilijke kwalificatie om de uitdaging van een ultracompetitief Hypercar-veld met 23 auto's in extreem weer aan te gaan, dankzij de vaardigheid van de bestuurder, efficiënte pitstops, slimme strategie en een sterke teamgeest.

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 1

José María López, Kamui Kobayashi en Nyck de Vries streden dapper voor de overwinning in hun #7 GR010 Hybrid op weg naar de slotfase, maar konden net niet ècht doorstoten naar de kop van het veld. Ze eindigden als tweede met slechts 14,221 seconden na 311 dramatische ronden, ondanks dat ze vanaf de 23e plaats op de grid startten.

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 2

Voor ruim 300.000 fans startten de twee GR010 Hybrid's aan de verkeerde kant van de Hypercar-grid, maar toonden ze hun vechtlust door ondanks het veranderende weer door het veld naar voren te rijden. Niet afgeschrikt door regenbuien in het tweede en zesde uur, baande de #8-auto zich een weg in de strijd om podiumposities, waarbij de #7 al vroeg in de race op weg was naar de top zes. Halverwege uur zeven veranderde het verloop van de race toen een safety car de leidende Hypercars vooraan bij elkaar bracht.

De race werd ruim een uur lang geneutraliseerd omdat de nacht – en nog meer regen – viel op La Sarthe. Toen de race werd hervat, deden de coureurs een beroep op al hun vaardigheden om de omstandigheden te overwinnen en de twee Toyota’s GR010 Hybrid naar voren te loodsen.

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 3

De #8 leidde de race van het negende tot het 18e uur na Ryo Hirakawa's sterke prestatie in de regen, waarbij hij alleen als gevolg van verschillende pitstopstrategieën naar beneden zakte, terwijl de #7 derde bleef. Die periode omvatte meer dan vier uur ononderbroken interventie van de safety car vanwege hevige regen rond de halve afstand.

In een spannende strijd tussen Cadillac, Ferrari, Porsche en Toyota zagen de toeschouwers het momentum wegebben en wegvloeien, afhankelijk van het verkeer, de timing van de langzame zones en race-incidenten. Na een safety car in het 19e uur hadden de top zeven een achterstand van slechts vier seconden, terwijl de actie steeds heviger werd.

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 4

De hoop op een overwinning van het team berustte daarom bij de #7 en José, wiens zinderende tempo zich al aanzienlijk had hersteld na twee eerdere lekke banden. Hij hield de druk hoog en haalde de #51 Ferrari in voor de tweede plaats voordat hij binnen de laatste twee uur aan de leiding kwam.

Maar de #7 had nog steeds een tankstop nodig en José Maria Lopez begon zijn laatste 30 minuten met een achterstand van 40 seconden. Aanvankelijk wist hij het gat te dichten, maar omdat de ronden bijna op waren, bleek de taak onoverkomelijk. Lopez bracht de #7 als tweede naar huis achter de winnende #50 Ferrari.

“Dit jaar gebeurden er op Le Mans erg veel dingen voordat de race zelfs maar begonnen was, en zelfs ook lang na de start. Maar ik heb me nooit ongemakkelijk gevoeld omdat het Kamui Kobayashi's team is. Ik geloofde echt in het team dat hij heeft opgebouwd. Iedereen in het team vocht tot het einde van de 24 uur een extreme strijd.

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 5

Het was een geweldige race, maar het resultaat was echt frustrerend! Ik heb iedereen vóór de race verteld dat we de beste monteurs, de beste ingenieurs en de beste coureurs ter wereld hebben, en ik hoop dat we hun frustratie in macht kunnen omzetten en opnieuw een team kunnen worden dat de beste ter wereld kan worden genoemd! Dus laten we deze frustratie omzetten in kracht, en laten we dit team weer maken zoals de rest van de wereld het noemt!” verklaarde Akio Toyoda (oprichter van het team) na afloop van de race en vervolgde:

“Ik ben blij dat José er was! Bedankt! Ga zo door met het goede werk met Lexus. Mike, ik wacht tot je terugkomt. Ik geef de voorkeur aan jou als je op vier wielen rijdt. En Kamui, laten we proberen de kwalificatiesessie af te maken! Tenslotte wil ik de monteurs van auto #7 hartelijk bedanken voor al hun harde werk tijdens de raceweek. Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie sterke inzet tijdens de raceweek, die vol lange dagen was. Ik ben dol op autonummer 7, die vol ondeugende coureurs zit. Ik weet dat het veel werk is, maar blijf alsjeblieft goed voor auto #7 zorgen. Rust nu maar lekker uit!” Lovende woorden van een begripvolle Toyota-baas, die zijn #7-rijderscombinatie José María López, Kamui Kobayashi en Nyck de Vries weliswaar niet zag winnen, maar ze wel op het podium zag eindigen!

Nyck de Vries na afloop: “Allereerst wil ik Séb, Brendon en het hele team bedanken voor hun eindeloze werk en grote inspanningen tijdens deze extreem zware 24 uur van Le Mans. Het was een ongelooflijke race, met zulke heftige concurrentie in zulke moeilijke omstandigheden. Het voelt alsof we zo dichtbij en toch zo ver waren, bij het bereiken van ons doel. Niettemin was het een sterke prestatie van het hele team en eindigden we op het podium, wat een speciaal moment is voor mijn eerste Le Mans met Toyota Gazoo Racing.”

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 6

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 7

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 8

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 9

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 10

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 11

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 12

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 13

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 14

24 Uur Le Mans 2024 Nyck de Vries P2 Bron foto Toyota Gazoo Racing 15

Bron foto's: Toyota Gazoo Racing Global

24 Uur Le Mans 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS