Formule 1

FIA wil geen 10 Mercedessen: "We willen een sterk signaal aan de teams afgeven"

Uitgegeven door Wim Boekel • 8 augustus 2020 18:03 • Print artikel

SILVERSTONE - Het hoofd van de afdeling single seaters bij de FIA, Nikolas Tombazis heeft aangekondigd dat er toevoegingen aan het sportieve reglement van de Formule 1 komen. Dit zodat er in de toekomst niet nog meer kopieën van auto’s aan de start komen zoals de Racing Point-auto een kopie van de Mercedes is.

Racing Point F1 Pink Mercedes


“Kopiëren vindt al lang plaats in de F1”, stelt Tombazis. “Mensen nemen foto’s en soms keren ze de engineering om en maken ze soortgelijke concepten of op sommige gebieden identieke concepten of dicht bij identiek. We denken niet dat we dit in de toekomst volledig kunnen stoppen. Maar wat we wel denken is dat het Racing Point dit naar een geheel ander niveau bracht.”

“Zij hebben duidelijk besloten om deze filosofie voor de hele auto toe te passen, door wat ik noem een paradigmaverschuiving toe te passen. Een verstoring in het proces van wat de norm is geweest in het ontwerpen van de F1-auto’s in de laatste 40 jaar. Iemand moet ze daar niet voor straffen, omdat ze origineel waren door deze aanpak te volgen. Hoewel we denken dat dit niet is wat de Formule 1 moet worden. We willen niet dat het gevolgd wordt door tien kopieën van de Mercedes op de grid. Dan wordt de grootste vaardigheid hoe je dit proces tot een goed einde brengt.”

"We zijn van plan, op korte termijn, de 2021 sportieve regels uit te breiden waarmee we voorkomen dat dit de norm wordt. Het voorkomt dat teams uitgebreid delen van foto’s gaan gebruiken om hele delen van andere auto’s te kopiëren op de manier dat Racing Point dat deed. We zullen nog steeds accepteren dat individuele componenten worden gekopieerd, maar wij willen niet dat de hele auto een fundamentele kopie van een andere auto wordt.”

Tombazis wil niet op de details van de aanpassingen in de regels ingaan of hoe ze van kracht worden. “We hebben er lange tijd over gedacht”, zegt de FIA-manager. “Maar we leveren in de komende weken richtlijnen daarvoor, alsmede de woorden van de regels. We willen een sterk signaal afgeven aan de teams, dat ze daar met de auto voor volgend jaar niet aan moeten beginnen, omdat het simpelweg niet wordt toegestaan.”

Wat betreft de RP20, die nu een illegaal onderdeel op de auto heeft, zegt Tombazis dat de brake duct wordt getolereerd, ondanks dat deze illegaal ontworpen is.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS