Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA WEC annuleert seizoensopener in Sebring en gaat naar Portimao: "De COVID-19 pandemie..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 januari 2021 09:42 • Print artikel

De seizoensopener van het FIA World Endurance Championship, de 1.000 Mijl van Sebring, gaat definitief niet door. De geruchten gingen al langer, maar nu is het besluit definitief gevallen. De race wordt in het weekend van 2-4 april vervangen door de ‘8 Hours of Portimao’. De reden van het besluit is de om zich heen grijpende Corona pandemie, waardoor de richtlijnen van overheden worden aangehaald en de reisbewegingen beperkt worden. De organisatie van het FIA WEC wilde daarom geen onnodige risico’s nemen. De auto’s en materiaal moesten op korte termijn verzonden worden naar Amerika, waardoor de organisatie gedwongen werd om een besluit te nemen om de teams verder te helpen met hun voorbereidingen op het seizoen. Aangezien het merendeel van de teams gevestigd is in Europa, werd besloten om de race op het continent te houden.

ELMS_Portimao_Beitske_Visser_Richard_Mille

“Helaas gaat de COVID-19 pandemie door met het veroorzaken van wereldwijde problemen. De beslissing om Sebring te annuleren en het evenement te vervangen door Portimao werd genomen na consultatie met de FIA, IMSA en het management van Sebring. We blijven doorgaan met het bouwen aan onze lange termijn relatie met de IMSA en Sebring International Raceway en de intentie is om in de toekomst terug te keren naar Sebring.”

De voorzitter van de FIA Endurance Commissie, Richard Mille, erkent dat het wijzigen van de kalender niet ideaal is. “Ondanks dat de kalenderwijzigingen beslist niet ideaal zijn, gaan we 2021 in, begrijpend dat dit soort wijzigingen in de loop van het seizoen vaker kunnen voorkomen”, aldus de Zwitser. “Om vele uiteenlopende redenen is 2021 een belangrijk jaar voor het endurance racen en de prioriteit is om niet alleen dit seizoen te bewaken, maar ook de toekomst op lange termijn van het FIA World Endurance Championship te waarborgen, met daarbij het beste belang voor alle betrokken partijen in gedachten. Ik kijk uit naar de start in april en verder en ik hoop dat 2021 een goed jaar voor de endurancesport gaat zijn.”

“In de afgelopen maanden hebben we gezien dat de pandemie extreem onvoorspelbaar is en na diverse discussies met de belangrijke partijen, is de beslissing genomen om de start van het seizoen in Europa te houden, waar de meeste teams gevestigd zijn”, aldus de Frederic Lequien, de nieuwe CEO van het FIA WEC. “De consequenties van het op het laatste moment annuleren, zou economische gevolgen hebben voor de hele WEC-familie, dus namen we een verantwoordelijke beslissing. Portimao heeft heel wat close racing geleverd in de ELMS en beschikt bovendien over excellente faciliteiten. We kijken er naar uit om het nieuwe seizoen op te starten met een 8 uur durende race in april.” Vooralsnog is de verwachting dat de resterende kalender onveranderd blijft en de 24 Uur van Le Mans in juni verreden kan worden.” 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS