Formule 1

FIA-President Mohammed Ben Sulayem: "De Formule 1 heeft de capaciteit voor twaalf teams"

Uitgegeven door Peter Vader • 10 januari 2023 15:40

De discussie over toelating tot de F1-grid van Andretti heeft geleid tot een duidelijke uitspraak van FIA-President Mohammed Ben Sulayem. Hij gelooft dat de Formule 1 de capaciteit heeft om twaalf teams op de grid te huisvesten, in de nasleep van Andretti-Cadillac's aankondiging van hun plannen om aan de F1-deel te gaan nemen. Eerder in januari kondigde de FIA-president zijn plannen aan om het proces te starten om nieuwe teams te kwalificeren voor deelname aan de F1, wat al snel werd gevolgd door een aankondiging van Andretti Global en Cadillac dat ze zullen solliciteren om het 11e team op de F1-grid te worden.

FIA_president_Ben_Sulayem_bron_FIA
FIA-President Mohammed Ben Sulayem

De taart verdelen
Hoewel velen denken dat een nieuw team in de F1 te laat is, zijn de reacties van de F1 en de teams niet positief over de plannen van Andretti-Cadillac, in tegenstelling tot het enthousiasme van Ben Sulayem. Het blijft een kwestie van de bestaande tien teams die de F1-inkomstentaart moeten delen met een extra deelnemer, waarbij Toto Wolff van Mercedes het meest uitgesproken is over de kwestie en zelfs de waarde van de Andretti's voor de sport in twijfel trekt. Wolff zei eerder in 2022: “Alle teams hebben de afgelopen tien jaar aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om daar te komen. Als een nieuw team ons meer kan brengen dan het kost, moeten we er een bekijken. Ga zitten en praat erover. Maar tot nu toe is dat bewijs niet geleverd.”

Waarom geen 12?
Ben Sulayem ging in de aanval en uitte zondag zijn verbazing over de lauwe reactie van de F1-wereld op de plannen van Andretti-Cadillac. “Waarom stoppen op 11, maak er 12 teams van...”, zei hij, aldus een bericht van GrandPrx247. Wat op zichzelf niet verkeerd is, omdat de nieuwe potentiële toetreder Andretti en General Motors zijn. Beide zijn beroemde Amerikaanse merken, rekening houdend met de enorme groei die de F1 doormaakt in de Verenigde Staten. Alleen Haas is in Amerikaanse handen, maar dat team kan nog geen potten breken in de F1. Tijdens een interview met de media tijdens de Dakar Rally herhaalde Ben Sulayem zijn mening over het hebben van een nieuw F1-team, waarbij hij zelfs zei dat nog twee teams haalbaar zouden zijn.

Openstellen voor…
“In het algemeen, als we kijken naar de duurzaamheid van de Formule 1, moeten we het openstellen voor andere merken. We kunnen maximaal 12 teams op de grid hebben", geciteerd door GrandPrix247 en vervolgde: “Een OEM, een fabrikant, zal helpen om de Formule 1 beter te maken en ik zie geen reden waarom we geen nieuwe teams zouden verwelkomen. En vooral de Amerikanen. We hebben daar dit jaar al drie races”, benadrukte Ben Sulayem. “We verwelkomen elk voorstel om een van de twaalf teams te zijn. We accepteren goede teams, ook al zijn ze klein, zoals bij Haas het geval is. We hopen dat de dingen zullen veranderen en dat we een echt elfde team kunnen hebben, we zullen zien wat er gebeurt”

F1_Startveld_F1_CircuitCatalunya

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS