Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3 kwalificatie: Chovanec gooit roet in het eten, Isack Hadjar scoort eerste pole position +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 8 juli 2022 13:41

De kwalificatie van de Formule 3 op de Oostenrijkse Red Bull Ring liep af met een sisser. Met nog twee minuten op de klok werd de rode vlag gezwaaid en de sessie werd niet herstart. Hierdoor kon niemand nog voor de allerlaatste keer een vliegende ronde rijden in de poging om de snelste ronde te noteren. Uiteindelijk reed Isack Hadjar de snelste tijd en hield hij ART-coureur Victor Martins en Prema-coureur Oliver Bearman achter zich.

Formule 3

30 coureurs namen het in de kwalificatie tegen elkaar op, op het 4.318 kilometer lange circuit. De coureurs namen eerst even de tijd om een paar installatie rondjes te rijden voordat zij de race tegen de klok begonnen na ongeveer vijf minuten werden de eerste representatieve tijden gereden. De baantemperatuur liep op tot bijna 40 graden, erg warm was het niet, de temperatuur bleef steken net onder de 20 graden Celsius.

Na de eerste reeks aan gereden ronden was Victor Martins de snelste man op de baan, hij noteerde een tijd van 1:19.980 en was ruim 2 tienden sneller dan Roman Stanek.

Met nog zeven minuten op de klok begonnen alle coureurs aan hun laatste rondjes tijdens de kwalificatie. Met 30 coureurs op het circuit werd het best druk en dat leverden flinke files op. Martins had nog altijd de snelste tijd in handen, met Prema-duo Oliver Bearman en Arthur Leclerc op de tweedce en derde positie.

Isack Hadjar kwam na de outlaps als eerste over de lijn en begon aan zijn vliegende ronde. Hij reed de snelste tijd in de tweede sector en verbeterde de tijd van Martins met slechts viertien duizendsten. Hierna verbeterde hij zijn tijd met nog eens twee tienden. Met nog twee minuten op de klok stond Zdenek Chovanec in de eerste bocht stil nadat hij zich verremde. Hij bleef staan en zorgde voor de rode vlag. De wedstrijdleiding besloot de sessie niet te hervatten en dat betekende dat Hadjar de hoofdrace op zondag vanaf pole position mag aanvangen, de Fransman is bezig aan een waanzinnig rookie seizoen.

Hij hield ART-coureur Victor Martins en Prema-coureur Oliver Bearman achter zich. Arthur Leclerc eindige net buiten de top drie en kwam terecht op P4. MP Motorsport-coureurs Caio Collet, Alexander Smolyar en Kush Maini eindigde respectievelijk op de twaalfde, zestiende en 26e positie. Van Amersfoort-coureurs Franco Colapinto, Reece Ushijima en Rafael Villagomez reden naar de negende, 21 en 25e positie.

Morgenochtend om 10.35u Nederlandse tijd mogen de 30 jonge mannen instappen voor de eerste race van het weekend.


Uitslag kwalificatie F3

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS