Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3: MP Motorsport-coureur Alexander Smolyar wint natte hoofdrace in Hongarije +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 31 juli 2022 09:20

Het is Alexander Smolyar van het Nederlandse MP Motorsport gelukt om onder wisselende omstandigheden de hoofdrace in de Formule 3 te winnen. De Russische coureur hield Zane Maloney en Oliver Bearman achter zich. Zak O'Sullivan greep ondanks een geweldig uitgevoerde strategie net naast het podium en moest genoegen nemen met de vierde positie.

Aleksander Smolyar

De race werd verreden onder regenachtige omstandigheden, anders dan tijdens de sprintrace werd de hoofdrace vanuit staande positie gestart. Alexander Smolyar ving de race aan vanaf pole position met Zane Maloney, Oliver Bearman en Jak Crawford achter zich. Smolyar was ontzettend goed weg en kon de leiding behouden na de eerste bocht. In de tweede bocht kwam hij onder druk te staan van Maloney en Bearman, maar hij hield stand en behield zijn P1. Reece Ushijima van Van Amersfoort Racing is de grote winnaar van de start fase. Hij ging van P19 naar de tiende positie.

Het zat kampioenschapsleider Isack Hadjar ook niet mee, de Fransman moest alles uit de kast halen om bij de start van de race een ongeluk te ontwijken. Na vijf rondjes heeft Smolyar al een aardige voorsprong van 4,5 seconden opgebouwd. Zane Maloney stond onder flinke druk van Oliver Bearman die binnen een seconden van de man uit Barbados was geklommen.
David Vidales reed gisteren slechts drie bochten op het natte circuit en moest dan ook alle zeilen bijzetten om Arthur Leclerc achter zich te houden. In de achtste ronde moest de Spanjaard dan ook zijn meerdere erkennen in de Monegask.

De baan werd droger en droger, de coureurs kregen dan ook van hun teams te horen dat zij op zoek moest naar de natte plekken op het circuit. Isack Hadjar kende een horror race en maakte maar weinig posities goed. De Hitech-coureur lag na dertien ronden op de negentiende positie en zag daarmee zijn kampioenschapsleiding uit zijn vingers glippen.

Ushijima probeerde wanhopig langs David Vidales te komen, dit liep niet af zoals gehoopt voor de Japanner en hij verloor een positie aan Roman Stanek. De positie probeerde hij in de vijftiende ronde weer terug te pakken, maar kwam in de tweede bocht net te kort om zich een weg te banen langs Stanek.

In de zestiende ronde lukte het Leclerc eindelijk om voorbij te gaan aan Caio Collet en schoof hij op naar de zevende positie. Juan Maria Marti was de eerste coureur die het aandurfde om naar de slicks te wisselen, dit bracht niet het gewenste resultaat en de Spanjaar viel nog verder terug dan dat hij al lag.

Titelrivalen Leclerc en Martins gaven elkaar enkel en alleen de ruimte die écht nodig was, maar niet meer dan dat. Leclerc kwam met een gewaagde inhaalactie langs de Fransman.

Met nog drie rondjes te gaan is Ido Cohen op de slicks acht seconden per ronde sneller dan Alexander Smolyar. Zak O’Sullivan wisselde naar de slicks, dit pakte goed uit en de Brit werkte zich op naar punten scorende positie. De ART-coureurs Martins en Saucy moeten met hand en tand verdedigen om Caio Collet van de af te houden, maar met O’Sullivan die als een warm mes door de boter snijdt valt Collet buiten de punten.

Ongeslagen en ongenaakbaar won Smolyar voor het Nederlandse team van MP Motorsport de hoofdrace op de Hungaroring. Zane Maloney en Oliver Bearman mochten mee naar het podium. O’Sullivan greep ondanks de fantastische strategie nét naast het podium en eindigde op P4. Jak Crawford eindigde op P5 met Correa, Kush Maini, Arthur Leclerc en Gregoire Saucy achter zich. Caio Collet scoorde het allerlaatste puntje en eindigde op P10.


UITSLAG F3

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS