Formule 1

F3: Arthur Leclerc wint hoofdrace op Silverstone, O'Sullivan pakt P2 met enkele duizendsten verschil +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 juli 2022 09:10 • Print artikel

Arthur Leclerc heeft de hoofdrace in de Formule 3 gewonnen. Zijn eerste overwinning van het seizoen voor hem én het team van Prema. Polesitter O’Sullivan was niet opgewassen tegen de snelheid van de jonge Monegask. O’Sullivan haalde alles uit de kast, maar het lukte hem niet om de Prema-coureur van zijn stuk te brengen. Met enkele duizendsten verschil wist O’Sullivan Oliver Bearman achter zich te houden. MP Motorsport-coureur Caio Collet greep net naast het podium.

Arthur Leclerc

Bij de start van de hoofdrace was het al direct spannend. Jak Crawford probeerde Zane Maloney in te halen, maar werd op zijn beurt ingehaald door Prema-teamgenoot Oliver Bearman. Ook aan de kop van het veld was er meteen een wisseling van de wacht. Arthur Leclerc probeerde polesitter Zak O’Sullivan in te halen om de leiding in de wedstrijd. Meer naar achteren in het veld schoot Van Amersfoort Racing-coureur Franco Colapinto van de baan af in Luffield. Door dit incident werd de safety car naar buiten geroepen.

Bij de herstart in het O’Sullivan die weg probeert te rijden bij Leclerc, de Monegask weet de aansluiting te houden en probeert de Engelsman in de vijfde ronde in te halen. Leclerc kwam van ver, te ver bleek uiteindelijk. Hij moest nog een rondje geduld hebben. Een ronde later is het Leclerc die vrij eenvoudig met zijn DRS langs de polesitter heen schiet.

In die tiende ronde schiet VAR-coureur Rafael Villagomez met enige snelheid rechtdoor de bandenstapel in bij Copse. De voorvleugel van de Argentijn schoot onder de voorwielen van zijn auto en hierdoor werd de bolide onbestuurbaar. Uiteraard moest de wagen worden weggetakeld en dat betekende opnieuw een safety car.

Bij de safety car-herstart was Leclerc goed weg terwijl O’Sullivan nog in dromenlang leek te zitten. Victor Martins toverde een geweldige inhaalactie uit zijn hoge hoed en klom op naar de achtste positie. In de zestiende ronde probeerde de Fransman Jak Crawford in te halen in Stowe, dit laat de Red Bull-junior niet gebeuren en sluit de deur. Daarachter is het nog spannender. David Vidales, Reece Ushijima, Kaylen Frederick en Zane Maloney strijden allemaal om de laatste puntjes, en dat ging er heftig aan toe.

De strijd om de leiding in de wedstrijd werd elke ronde spannender. O’Sullivan, Caio Collet, Oliver Bearman en Isack Hadjar wisten allemaal in de DRS te komen van elkaar om de aanval op Leclerc te openen.

Met nog drie rondjes te gaan zat de top 5 binnen twee seconden van elkaar en de spanning was om te snijden. O’Sullivan remde Leclerc er bijna uit in Stowe, maar kan net tekort. Oliver Bearman daarentegen weet wel de laatste podium positie te stelen van MP Motorsport-coureur Caio Collet. Bearman haalde alles uit de kast om O’Sullivan in te halen en zat in Stowe naast zijn landgenoot. Met enkele duizendste verschil wist O’Sullivan zijn P2 veilig te stellen. In parc ferme stond Charles Leclerc met open armen te wachten op zijn jongere broertje Arthur.

Kampioenschapsleider Victor Martins eindigde op de zevende positie en behoudt zijn leiding in het kampioenschap. Leclerc staat door zijn overwinning nu nog slechts zes puntjes achter de Fransman. Dat belooft spannend te gaan worden in de komende races! Bekijk hieronder de volledige uitslag:


POS DRIVER TEAM GAP
1 Arthur Leclerc Prema 22 Laps
2 Zak O'Sullivan Carlin + 0.913s
3 Oliver Bearman Prema + 0.964s
4 Caio Collet MP + 1.273s
5 Isack Hadjar Hitech + 1.658s
6 Jak Crawford Prema + 2.349s
7 Victor Martins ART + 4.012s
8 Johnny Edgar Trident + 4.658s
9 David Vidales Campos + 5.847s
10 Reece Ushijima VAR + 6.616s
11 Zane Maloney Trident + 8.011s
12 Kaylen Frederick Hitech + 9.878s
13 Federico Malvestiti Jenzer + 14.364s
14 Francesco Pizzi Charouz + 15.097s
15 Ido Cohen Jenzer + 15.591s
16 William Alatalo Jenzer + 16.562s
17 Enzo Trulli Carlin + 17.102s
18 Brad Benavides Carlin + 17.522s
19 Filip Ugran MP + 17.957s
20 Kush Miani MP + 20.179s
21 Hunter Yeany Campos + 20.445s
22 Laszlo Toth Charouz + 24.304s
23 Gregoire Saucy ART + 27.328s
24 Pepe Marti Campos + 29.432s
25 Zdenek Chovanec Charouz + 30.100
Nazim Azman Hitech DNF
Rafael Villagomez VAR DNF
Roman Stanek Trident DNF
Juan Manuel Correa ART DNF
Franco Colapinto VAR DNF 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS