Formule 1

F1-steward laat licht schijnen over crash Verstappen-Hamilton: "Mijn eerste reactie was, Hamilton maakt een fout"

Uitgegeven door Bart • 14 september 2021 10:06 • Print artikel

Het was een iconisch beeld halverwege de Grand Prix van Itali: de Red Bull van Max Verstappen half bovenop de Mercedes van Lewis Hamilton. Na Silverstone is er nu hoofdstuk toegevoegd aan de spannende strijd om de wereldtitel in de Formule 1. De stewards wezen Verstappen aan als dader en straften hem met een gridstraf van drie plaatsen voor de Grand Prix van Rusland.

Verstappen Hamilton


In de Formule 1-podcast van de NOS komt steward Peter Oord aan het woord over de crash tussen Verstappen en Hamilton. Oord was in Zandvoort nog n van de vier stewards. "Mijn eerste reactie was, Hamilton maakt een fout. Maar dat is ook het gevaar wat je hebt. Je gaat te snel op basis van heel beperkte beelden kijken van 'wat is mijn mening op dit gebied?'"

"Als je dan verder gaat kijken en ook nog eens een keer gaat kijken naar wat er geanalyseerd en over opgeschreven is, dan denk ik dat ze best wel een goed onderbouwde beslissing hebben genomen. Of ik het daar mee eens ben is wat anders, maar ik zat ook niet bij de heren aan tafel."

Oord mocht in Zandvoort zijn oordeel geven over de incidenten, maar hoefde geen zware beslissing te nemen als die in Monza. "Stewards zitten in een donkere container met een groot beeldscherm en worden gevoed vanuit de racedirector met informatie. Beelden, data van de auto, onboards, communicatie tussen de teams en de rijders zelf. Het gaat er eigenlijk niet om welk regeltje je gaat hanteren voor het bepalen van de straf. Je moet veel meer kijken wie heeft er nou de grootste mogelijkheid gehad om het incident te voorkomen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS