Formule 1

F1 kan ommekeer maken voor wat betreft definitie van poleposition in sprintweekend

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juli 2021 13:34 • Print artikel

De Formule 1 zou weleens op het punt kunnen staan een ommekeer te maken voor wat betreft de poleposition tijdens een sprintkwalificatieweekend. Toen het nieuwe format werd geïntroduceerd tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië, was er enige verwarring over wat nu wel of niet 'op pole' kon worden genoemd.

Max Verstappen Red Bull Racing F1


Officieel ging de poleposition naar Max Verstappen, die de 17 ronden tellende sprint won - er was ook verwarring omdat de Formule 1 niet wilde dat dit werd omschreven als een race, ook al was het dat in alle opzichten wel.

Dat betekende dat elke verwijzing naar Lewis Hamilton die 'op pole' stond voor de sprint moest worden vermeden, ook al had de zevenvoudig wereldkampioen de snelste tijd neergezet in de traditionele kwalificatiesessie van een uur op de vrijdagavond.

Ross Brawn, directeur autosport van de Formule 1, zei na het weekend in Silverstone begrijpelijkerwijs dat er veel te verteren was na de eerste test van het format, waarmee voor de tweede keer geëxperimenteerd zal worden tijdens de Grand Prix van Italië in september.

Op de agenda staat onder meer wie de pole position krijgt toegewezen. "Ik denk dat het een heel goed punt is en misschien is het iets waarover we moeten nadenken als er iets verandert in de naamgeving van wat we aan het doen zijn, en moet vrijdag de pole position zijn?", zei Brawn, geciteerd door Motorsport Week.

"Dat soort dingen zullen we overleggen met de FIA en de teams. Maar we kunnen ons niet laten tegenhouden door de geschiedenis - we moeten de geschiedenis respecteren, maar we mogen ons er nooit door laten tegenhouden."

Het zal één van de punten zijn op Brawns 'takenlijst' van mogelijke aanpassingen voor de resterende twee sprintweekends in 2021, waarvan de derde naar verwachting één van de 'flyaway'-races tegen het einde van het seizoen zal zijn.

"Ik wil niet in detail treden, maar we hebben een takenlijst, dingen die we willen verbeteren. We moeten alle andere partners erbij betrekken."

Sebastian Vettel was een coureur die het fel oneens was met de beslissing om de pole toe te kennen aan de sprintwinnaar in plaats van aan de snelste kwalificeerder. "Ik denk dat dat verkeerd is", zei de viervoudig voormalig wereldkampioen. "Pole is de snelste rondetijd in de kwalificatie, dus het wordt allemaal een beetje verwarrend. Poleposition moet gaan naar de man die het snelst is in één ronde.

"De sprint is een nieuwe discipline. 50 jaar geleden hadden ze die nog niet en nu wel. Dus je voegt een nieuwe kolom toe aan de statistieken."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS