Formule 1

F1 handhaaft systeem: tijden automatisch geschrapt tijdens dubbel geel

Uitgegeven door Bart • 2 november 2021 06:14

In Amerika werkte de Formule 1 voor het eerst met een automatisch systeem dat de rondetijden wegstreept als er een dubbele gele vlag hangt. Aanleiding was het weekend in Turkije waarin Fernando Alonso niet genoeg van zijn gas was gegaan. Het nieuwe systeem moet ruimte voor speculatie wegnemen en wordt ook in Mexico gehanteerd.

Kimi Raikkonen USA


In een reactie aan Motorsport zegt raceleider Michael Masi dat hij in Amerika tevreden was over het systeem. "Iedere coureur die door een sector met dubbele gele vlaggen gaat, moet zijn snelheid significant verlagen en voorbereid zijn om van richting te veranderen of te stoppen. Het moet duidelijk zijn dat de coureur niet heeft geprobeerd een betekenisvolle rondetijd te noteren voordat de stewards vinden dat hij heeft voldaan aan deze eisen. Voor praktische doeleinden wordt de rondetijd geschrapt van iedere coureur die door een sector met dubbel geel komt."

Volgens Masi waren de coureurs ook positief over de gegeven duidelijkheid. "Het werkte de eerste keer absoluut. We hebben het slechts één keer hoeven gebruiken, dat was volgens mij met Kimi in VT3. Er was dus één scenario. We gaan er in Mexico weer mee verder. We hebben achter de schermen nog een paar processen om te proberen het systeem te versnellen, maar het lijkt op dat vlak de juiste keuze te zijn geweest. Alle coureurs waren er voorstander van, omdat het heel duidelijk was en engineers nu niet meer proberen te discussiëren over wat wel en niet betekenisvol is."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS