Formule 1

F1-experts beweren dat Sergio Pérez schuldig is aan 'zorgwekkend' Max Verstappen-tijdperk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 september 2023 05:03

SUZUKA - BBC F1-expert Harry Benjamin vindt de dominantie van Max Verstappen 'zorgwekkend' voor de F1, meer nog dan die van Mercedes ooit was, want vandaag de dag is het 'één auto van Red Bull' die wint. Na de domper in Singapore boekte Verstappen zondag in de Grand Prix van Japan zijn dertiende overwinning van het seizoen, waar hij negentien seconden voor Lando Norris over de streep kwam.

nullMax Verstappen Red Bull Racing F1


Door zijn 26 punten pakte Red Bull de constructeurstitel met nog zes races te gaan. Verstappen scoorde 400 van de 623 punten van het team. Zijn ongelooflijke vorm, waaronder een recordbrekende reeks van tien overwinningen, van de Grands Prix van Miami tot en met Italië, heeft de publieke opinie verdeeld tussen lof en bezorgdheid.


BBC's Chequered Flag podcast-expert Benjamin past in de laatste categorie. "Je kunt niets afdoen aan wat Red Bull heeft gedaan, maar het is zorgwekkend voor de sport", zei hij. "Niemand houdt van een op hol geslagen winnaar. We hebben ze gehad in de Formule 1, kijk maar naar Mercedes. Maar dit is anders, want het is één auto van Red Bull die alles wint.”

"Niet om Sergio Pérez tekort te doen, maar Max Verstappen is van een ander niveau dan elke andere coureur. Ze hebben dezelfde auto, hij is alleen in staat om iets anders te leveren en Red Bull geeft hem die tools om dat te doen. En niemand kan daar bij in de buurt komen. Er komt niet af en toe een winnaar van een Ferrari of Mercedes tussen. Betrouwbaarheid ook, die auto is gewoon kogelvrij."

Zijn collega Sam Bird is het daar echter niet mee eens en zegt dat de Formule 1 kan terugkijken op vele periodes van dominantie. Hij denkt dat de reglementen dit aanmoedigen. "Noem een tijdperk in de Formule 1 waarin er geen dominante auto was. We kunnen terug blijven gaan en terug blijven gaan."

"De manier waarop de regels in de Formule 1 zijn, waarbij de fabrikanten binnen bepaalde parameters in principe vrij zijn om hun eigen auto's te ontwerpen met hun eigen aerodynamica en hun eigen motor en versnellingsbak binnen, betekent dat één team het gewoon beter zal doen dan de andere teams.

"En dat team zal veel meer races winnen dan andere teams, zo werkt het nu eenmaal. Het is niet zoals bij andere formuleauto’s, waar het een specifieke auto is met een specifieke motor en een specifieke band. Als die samen gaan racen, is echt heel close. F1 is zo ontworpen dat het ene team meer succes heeft dan het andere en dat is de formule die we hebben."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS