Formule 1

F1-expert beweert dat Sergio Pérez bezig ‘is aan tweede grote neerwaartse spiraal' van 2023

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2023 06:04

Le Mans-winnaar Richard Bradley gelooft dat Sergio Pérez bezig is aan zijn 'tweede grote neerwaartse spiraal' van het jaar zit na een problematisch weekend in Japan.

Oracle Red Bull Racing Formula OnaSergio Pérez F1 Suzuka


Pérez kwam in de eerste ronde in aanraking met Carlos Sainz en Lewis Hamilton, waardoor hij een vleugelwissel moest ondergaan voordat hij een straf kreeg voor het inhalen van Fernando Alonso tijdens een safety car-situatie.

Een late aanval op Kevin Magnussen bij de hairpin resulteerde in meer contact, meer schade en nóg een vleugelwissel - voordat hij uitviel.

Nu Max Verstappen op het punt staat de coureurstitel in Qatar te veroveren na zijn overwinning op Suzuka, behoudt Pérez de tweede plaats in het klassement, maar wordt hij uitgedaagd door Lewis Hamilton.

Hoewel beide AlfaTauri-stoeltjes voor komend seizoen zijn bevestigd en Pérez zijn stoeltje voor 2024 heeft veiliggesteld, vindt Bradley dat de Mexicaan een tandje bij moet zetten als hij de teamgenoot van de tweevoudig wereldkampioen wil blijven.

"Max Verstappen is terug met zijn dominantie, laat dat duidelijk zijn", vertelde Bradley in de nieuwste aflevering van de On Track GP Podcast toen het onderwerp van Red Bulls superioriteit op de agenda stond. Pérez lijkt in die neerwaartse spiraal te komen waar hij eerder in het seizoen in zat, maar nu komt het in de vorm van botsingen.”

“Vergeleken met waartoe Max in staat was, lijkt het alsof hij opnieuw helemaal geen vertrouwen meer heeft en als Pérez tweede wordt in het coureurskampioenschap is dat precies wat je wil dat je twee coureurs doen. Maar hoelang kan hij daar blijven als hij zo slecht presteert?”

"Begrijp me niet verkeerd, we begrijpen allemaal dat een talent als Max maar eens in een generatie voorbijkomt. Dat staat buiten kijf. Maar Pérez ligt nu te ver achter. Wanneer je deze coureur van wereldklasse in absolute topvorm hebt, heb je een solide tweede rijder nodig die het kan overnemen wanneer dat nodig is."

"Met Michael Schumacher had je Eddie Irvine. Toen Schumacher zijn been brak, kon Eddie Irvine het Mika Hakkinen tot en met de laatste ronde moeilijk maken. Met Hakkinen had je altijd David Coulthard, met Lewis Hamilton had je altijd Valtteri Bottas - vergeet dat honderd procent Q3-record van hem bij Mercedes niet - je hebt altijd een tweede rijder nodig voor het geval er iets gebeurt.

"En laten we eens doen alsof Red Bull of Honda technische problemen heeft, en dat de auto van Max vaak uitvalt. Pérez is dan niet consequent de man die die punten bij elkaar kan sprokkelen. De coureurs die ik net heb genoemd, zouden altijd in de top vier rijden. Oké, ook zij hadden weleens een slechte dag, maar ze zaten er altijd vooraan bij."

"Dit is zijn tweede grote neerwaartse spiraal van dit seizoen. Hopelijk verbetert hij tegen het einde van het seizoen, maar nu Daniel Ricciardo is bevestigd bij AlphaTauri is het vrijwel zeker dat Pérez volgend jaar bij Red Bull rijdt - maar het is niet goed genoeg."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS