Formule 1

Extra straf Max Verstappen, wat was het oordeel van de stewards?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 december 2021 02:02

Max Verstappen heeft een extra straf van tien seconden en twee strafpunten gekregen voor zijn aanvaring met Lewis Hamilton in de Grand Prix van Saoedi-Arabië van zondag. De sanctie heeft te maken met de botsing in ronde 36 op het rechte stuk tussen de twee kemphanen, die ontstond toen Verstappen snelheid verminderde om de leiding terug te geven aan zijn rivaal. Hamilton werd verrast door de move van Max en botste op de achterkant van de Red Bull RB16B van Verstappen.

Max Verstappen wordt geraakt door Lewis Hamilton

Hoewel er lichte schade was aan hun auto's, konden beide autocoureurs hun race voortzetten, waarbij Hamilton de zwart-wit geblokte vlag als eerste passeerde en Verstappen als tweede eindigde. Het resultaat betekent dat de twee coureurs nu gelijk staan voor de punten in het rijderskampioenschap in aanloop naar de finale van volgend weekend in Abu Dhabi.

Wat de stewards betreft, zij oordeelden dat Verstappen de hoofdschuldige was aan het contact. De stewards lieten optekenen dat Verstappen "aanzienlijk vertraagde in bocht 26" maar dat het "duidelijk was dat geen van beide coureurs de leiding wilde nemen voorafgaand aan DRS-detectielijn 3".

Bij het doornemen van de gegevens merkten de stewards een "belangrijk punt" op: dat Verstappen "plotseling en aanzienlijk" had geremd met 69 bar druk, "resulterend in 2,4 G vertraging."

De stewards waren van mening dat "het plotselinge remmen werd vastgesteld als grillig en daarmee als de belangrijkste oorzaak van de botsing."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS