Karting • GK4 Kartseries

Eva Dorrestijn lekker op dreef en pakt podium in sterk bezette Mini Parilla-klasse: "Supergaaf"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2021 07:31 • Print artikel

VENRAY – Dat ze als één van de weinige meisjes tussen een heleboel jongens racet, deert Eva Dorrestijn niet, zo liet ze ook afgelopen weekeinde overtuigend zien. De elfjarige kartster uit Hengelo Overijssel werd op het circuit van Venray in listige omstandigheden ijzersterk tweede in het GK4-kampioenschap. Dat deed ze in de traditioneel zeer sterk bezette Mini Parilla-klasse. Het betekende haar eerste kartbeker in deze zeer competitieve klasse.

Eva Dorrestijn

“Ik ben er heel blij mee”, zei een meer dan tevreden Eva. “Mijn eerste podiumplaats in de Mini Parilla-klasse, supergaaf.” Een topprestatie natuurlijk en al helemaal omdat Eva geen gemakkelijk weekeinde had op het Limburgse circuit. Bovendien waren het wisselende omstandigheden met regen en dan weer droog.

“De kwalificatie was een beetje een probleem. Ik kwam uit de pitstraat en ik gleed een beetje waardoor ik de aansluiting op de rest kwijtraakte. Dus ik reed eigenlijk helemaal in mijn eentje. Ik heb uiteindelijk toch nog een best goede tijd gereden (normaal gesproken proberen rijders vanuit de slipstream van een andere karter een snelle tijd neer te zetten, red.), want ik was vijfde. Het was wel moeilijk om zo snel te zijn.”

Daarna begon haar eerste race in de regen. “Dat is voor mij best lastig”, zei Eva, die tijdens de eerste twee races op de respectievelijk zesde en vijfde plaats eindigde. “Tijdens de derde en laatste race was het droog dus ik had er ook meer vertrouwen in. En ik zag dat een paar jongens een slechte start hadden.”

Daarna reed ze ineens op de derde plek en daarna zelfs op de tweede plek na een mooie strijd met teamgenoot Mees Houben. “Toen dacht ik: ik ga dit niet weggeven. Ik ga een podiumplek behalen. Ik was veel met een andere rijder aan het vechten. Ik kwam maar een duizendste van een seconde of zo eerder over de finish dan hij.”

Eva Dorrestijn

Dat ze tussen de jongens racet, boeit haar ‘helemaal niks’, zei ze. “Nee, als je maar goed kunt racen.” Toch hoor je nog weleens dat goed presterende meisjes soms door jongens van de baan worden gereden. Zelf heeft ze daar niet zo’n last van. “Ik word er meestal niet afgereden. Sommige jongens vinden het ook gewoon prima dat ik meedoe.”

Eva kart pas tweeënhalf jaar en ontwikkelt zich sterk. Dat bleek ook wel uit haar podiumplaats in Venray. “Ik was negen toen ik begon”, herinnerde ze zich. “Dat kwam door mijn vader. Hij is zelf karter geweest. In Kroatië op vakantie wilde hij me ook heel graag leren karten en laten zien wat het is. Ik vond het heel leuk. Ik verdergegaan met karten op Kartbaan Oldenzaal. Voor kerst 2018 heb ik toen mijn eigen kart gekregen en zo is het begonnen.”

Het is misschien geen gebruikelijke sport voor een meisje, maar voor Eva is er niks leukers. “Ik vind de snelheid heel leuk en het gevoel dat je krijgt als je mensen inhaalt. Ik houd van competitie. En ondertussen heb ik iedereen leren kennen, dat maakt het ook leuk. Mijn vriendinnen denken dat het heel eng is. Maar als je eraan gewend bent, is het niet eng meer.”

Eva is dit jaar lekker bezig en heeft al diverse bekers veroverd bij kartraces in dit nog prille seizoen. Zij rijdt dit seizoen het GK4-kampioenschap, het IAME Benelux-kampioenschap, Clubraces op Strijen en het NK viertakt in de Parolin Rocky-klasse. Een druk programma dus. Tot grote tevredenheid van de snelle jongedame. “We gaan alles rijden wat we kunnen rijden, superleuk!”

Eva bedankt het PdB Racing Team voor alle hulp en haar papa en mama. Wel hoopt de snelle jongedame wat support te vinden om een stapje hogerop te komen in de kartsport. Voor meer info: wijnanddorrestijn@live.nl of via Facebook

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS