Karting • GK4 Kartseries

Eva Dorrestijn geeft haar toch al zo succesvolle seizoen een klinkend vervolg met mooie zege: "Echt een kick"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 juli 2021 09:10 • Print artikel

GENK – Kartster Eva Dorrestijn is aan een uitstekend seizoen bezig in de GK4 Kart Series, kun je wel stellen. Zeker na afgelopen weekeinde, waar de twaalfjarige coureur uit Hengelo Overijssel in de Mini Parilla-klasse naar de winst denderde. Het was haar eerste zege in deze categorie en die was misschien zelfs wel een beetje te verwachten na haar tweede plaats tijdens de vorige ronde van de titelstrijd.

Eva Dorrestijn

“Mijn eerste overwinning in deze klasse, dat geeft echt een kick”, was de logische reactie van Eva. “Zo van: ja het is eindelijk gelukt.” En dat presteerde ze dan ook nog als meisje tussen overwegend jongens. Eva wilde er niet al te veel de nadruk op leggen. “In deze klasse is het niet moeilijk tussen de jongens te rijden. Soms geven ze je wel een beuk, maar dat doen ze bij andere jongens ook wel. Ik heb er geen problemen mee en zij hebben er geen problemen mee.”

Terugblikkend op het raceweekeinde concludeerde de talentvolle Overijsselse, met gevoel voor understatement, dat het ‘eigenlijk heel goed was gegaan’. De omstandigheden op de Belgische kartpiste maakten haar zege bovendien extra bijzonder. Tijdens alle drie de wedstrijden regende het.

Een dag eerder had ze de basis gelegd voor haar ronduit uitstekende weekeinde. “Bij de kwalificatie was het nog droog. Toen werd ik derde.” Een dag later moest ze dus in de regen haar goede kwalificatiepositie zien te verzilveren. “Ik had een goede start. In de eerste bocht pakte ik de nummer één al en daarna reed ik weg, want we hadden hier op geoefend”, zei ze.

“Tijdens race twee werd ik in de eerste ronde ingehaald. Vlak achter me zat Roberto Baas en daar ging ik in de laatste paar rondes nog een beetje mee vechten. Gelukkig kon ik mijn tweede plek vasthouden. De nummer één was weggereden, dus daar kwamen we jammer genoeg niet echt meer bij in de buurt.”

In race drie, de finale en bepalend voor de uitslag van het dagklassement, mocht Eva van poleposition starten. Daarmee legde ze de basis voor haar uiteindelijke overwinning. “Ik kwam in de eerste ronde heel goed weg. Ik weet niet wat er achter me is gebeurd, ik denk een crash, want toen ik in de tweede ronde achteromkeek, zag ik een heel groot gat. Ik dacht: ik doe maar rustig aan, ik hoef me nu ook niet echt druk te maken.”

Eva Dorrestijn

Ze kon dus vrijuit racend naar de overwinning snellen. Al was het niet zo makkelijk als het lijkt, haastte ze zich te zeggen. “In de laatste ronde is het gewoon een kwestie niet spinnen. Ik was natuurlijk blij met mijn voorsprong, maar je moet gefocust blijven. Want als je spint ben je alsnog niet eerste.”

Inmiddels kunnen we concluderen dat Eva aan een zeer sterk seizoen bezig is. Want behalve haar tweede plaats tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap en de winst tijdens de derde ronde van zaterdag, won ze een weer eerder in Venray in het Nederlands kampioenschap voor viertaktkarts ook al haar wedstrijd in de Parolin Rocky-klasse.

“Dat was een inhaalrace van de eerste ronde van het NK in Strijen. In Strijen konden we de finale niet afmaken vanwege onweer”, legde ze uit. “Ik mocht in Venray op de vierde plek starten. De nummer twee was er niet bij, dus als ik de eerste bocht goed door zou komen, zou ik al derde liggen. Daarna heb ik er nog twee ingehaald.” Ze moest de koppositie nog wel even uit handen geven, maar Eva gaf niet op en haalde in de laatste ronde een huzarenstukje uit. “Toen haalde ik de nummer één nog in en werd ik dus eerste.”

Nu doet ze in twee kampioenschappen bovenin mee. Dat biedt perspectief op nog veel meer moois. “Ik hoop kampioen te kunnen worden in de Parolin Rocky en in de GK4”, klonk het dan ook hoopvol. Daarnaast komt Eva ook nog uit in de IAME Euro Series, de KNAF Cup en het IAME Benelux-kampioenschap. “Ik heb een druk programma.”

Haar volgende race is de derde ronde van de Euro Series, het EK voor IAME-rijders. Dat weekeinde wordt gehouden op het circuit van Castelletto in Italië. “Het EK is wel echt veel moeilijker dan de GK4, maar ik ga er dankzij mijn overwinning van zaterdag met een goed gevoel ernaartoe. We willen de finale halen. Dat is ons doel!”

Eva bedankt het PdB Racing Team voor alle hulp en haar papa en mama. Wel hoopt de snelle jongedame wat support te vinden om een stapje hogerop te komen in de kartsport. Voor meer info: wijnanddorrestijn@live.nl of via Facebook.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS