Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Esteban Muth, de onbetwiste revelatie van de eerste meeting DTM ‘new look’!

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 26 juni 2021 12:19

Tweemaal een top-5 in de kwalificatie, gevolgd door een elfde en een negende plaats in de beide races en dat tegen een gereputeerde en internationale concurrentie: de jonge Esteban Muth heeft zijn visitekaartje afgegeven tijdens de eerste manche van de DTM ‘new look’, met de GT3-wagens. Aan het stuur van zijn Lamborghini Huracan EVO T3 Motorsport #10, bewees de jonge Belg dat er met hem zal moeten rekening worden gehouden.

Esteban Muth, de onbetwiste revelatie van de eerste meeting DTM ‘new look’!

Esteban Muth doet het dit seizoen in het prestigieuze DTM, dat vanaf dit seizoen met GT3-wagens betwist wordt. Muth is amper 19 en moet aan het stuur van de Lamborghini Huracan GT3 Evo van het team T3 Motorsport, de degens kruisen met namen als Alex Albon, Liam Lawson, Vincent Abril, Maximilian Buhk, Maximilian Götz, Kelvin en Sheldon van der Linde, Daniel Juncadella, Marco Wittmann, Mike Rockenfeller, Lucas Auer, Timo Glock…! In één woord: rijders uit de F1 en F2, maar ook de toppers uit DTM en de GT-racerij. De eerste afspraak van het seizoen was dit weekend op de spectaculaire en uiterst snelle Autodrome di Monza.

Hij zette de vijfde tijd neer in de eerste kwalificatie en reed naar een plek net achter de top-10 op zaterdag, terwijl op zondag er weer een top 5 in de chronoritten inzat, met een negende stek aan de finish. In die tweede wedstrijd vocht hij een schitterend gevecht met Mike Rockenfeller uit en Muth gaf zo zonder meer zijn visitekaartje af.

“Om eerlijk te zijn, neen, ik had zo’n resultaat niet verwacht”, geeft Esteban toe. “Ik vind het een hele eer dat zoiets lukt in een race met rijders van dat niveau, al zijn ze na de start tegenstanders gelijk alle anderen! Laten we zeggen dat het weggedrag van de Lamborghini Huracan GT3 me erg ligt en dat de set-up die we gevonden hadden, zeker de goede was. Ik heb op die manier kunnen aantonen dat ik in DTM een top 10 mag ambiëren en uiteraard hoop ik dat ik tijdens de rest van het seizoen die ambitie mag vasthouden.”

Op een omloop die niet noodzakelijk de favoriete is van de Lamborghini, had Esteban eigenlijk gehoopt nog beter te doen: “Zonder verkeerd over te komen, maar ik zat erg dicht bij de derde plaats in de tweede kwalificatiesessie”, vertelt de jonge wolf. “Maar goed, een vijfde plaats is zonder meer een zeer mooi resultaat. Samen met het team hebben we kunnen vaststellen dat we nog marge tot verbetering hebben, zeker in de race en tijdens de verplichte pitstop. Dat maakt ook dat ik er vertrouwen in heb voor de toekomst. Het team heeft hard gewerkt in Monza en ik denk dat ze best tevreden waren met mijn resultaten. We moeten dus vooruitkijken, positief zijn en onze progressie in deze competitieve omgeving verderzetten.”

In de paddock van Monza stond Marc Duez de jonge rijder met raad en daad bij: “Ik heb ervan genoten en hij heeft heel wat respect gewonnen in de paddock. Esteban heeft op de piste gevochten met rijders als Lawson, Wittmann en Rockenfeller en hij moest niet onderdoen voor hen. Zijn gedraag was onberispelijk, de snelheid indrukwekkend, met een chrono op twee tienden van de polepositie in de tweede kwalificatie. De informatie die hij aan de ingenieurs gaf, was accuraat. Bovendien heeft hij amper drie dagen kunnen testen voor het seizoen. Het was uiteraard maar een eerste manche van het DTM 2021, maar toch mogen we al tevreden zijn. En dat is zonder meer belangrijk.”

Op de Duitse Lausitzring staat over een maand het vervolg van de DTM 2021 geprogrammeerd. Die omloop kent Esteban Muth niet… “Maar geen paniek, net als elders, zijn er bochten en rechte lijnen”, lacht de jonge revelatie van dit seizoenbegin. Hoe dan ook, ik kijk er nu al naar uit.”

Esteban Muth, de onbetwiste revelatie van de eerste meeting DTM ‘new look’!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS