Karting • Karting Diversen

Ervaren topteam SFP Racing helpt piloten vooruit in Belgische kartsport: van Young Talent Project tot kartvakanties in Italië

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 juli 2021 11:03 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met zijn Young Talent Project geeft SFP Racing jonge talenten elk jaar opnieuw de kans om zich op een betaalbare manier te ontwikkelen in de kartsport. Het team van Franky Saeys en zijn zoon Gilles is al ruim dertig jaar een begrip in de paddock in binnen- en buitenland. Afgelopen weekeinde had het team uit Lebbeke vier jonge rijders aan de start in hun Formula K-kart tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap in Mariembourg.

SFP Racing Franky Saeys en zijn zoon Gilles met young talent project


Lorenz De Kock, Vic Van Campenhout en Stig De Raedemaeker hadden afgelopen weekeinde pas hun derde raceweekeinde ooit. Dat tijdens de tweede ronde van het Rotax Max BNL-kampioenschap. En voor de pas zesjarige Mathis Piessens was het pas zijn eerste race. Alle vier zijn dit jaar begonnen met karten en rijden bij SFP Racing hun eerste meters in de wedstrijdsport. Ze leren hoe ze hun sport het best kunnen beoefenen en wat er allemaal bij komt kijken.

Bij SFP Racing zitten ze op een uitstekende plek, want het team heeft al ruim dertig jaar ervaring. “Mijn vader heeft zelf vroeger ook gereden. Hij is destijds gestopt met rijden om het onderhoud beginnen te doen voor andere rijders en dat is het begin van het team geweest”, vertelt Gilles, die mechanieker en teammanager is bij de equipe.

“Ik hou me vooral bezig met de kleinere mannen, maar ik doe ook de mechaniek bij de groteren. Nu heb ik de young talents.” In Mariembourg zetten zij verdienstelijke prestaties neer, waarbij Lorenz zelfs het podium haalde (derde) en Stig knap vierde werd. “Ze leren snel”, zei Gilles. “Mooi om te zien hoe die mannen nu al rijden.”

Piloten kunnen voor alle kartkampioenschappen en raceklasses bij SFP Racing terecht. “En we doen ook alle soorten motoren voor alle leeftijden. Nu hebben we wat meer jonge mannen rijden. Maar we hebben bijvoorbeeld ook snelle Senioren in andere kampioenschappen.”

De equipe uit Lebbeke is een behoorlijke speler in het Belgische karten. SFP Racing is namelijk niet alleen actief in koersen in binnen- en buitenland, ook verkoopt en verhuurt het karts. “We doen eigenlijk alles wat rechtstreeks met het karten te maken heeft.”

Het raceteam is natuurlijk het uithangbord van het team. “We proberen vooral de sfeer erin te houden. We proberen het leuk te maken, het moet aangenaam zijn voor iedereen. Het gaat dan natuurlijk om de competitie, maar je kunt evengoed bij ons terecht voor de hobby, het plezier.”

SFP Racing podium

Verder houdt SFP Racing ook kartvakanties. Door corona was dat het afgelopen jaar niet mogelijk, maar het team hoopt in augustus weer op reis te kunnen gaan. “We zijn van plan om dan een keer naar Italië te gaan. Naar het zuiden van het Gardameer. In die regio liggen heel veel van de kartfabrieken. We gaan regelmatig naar Lonato en andere circuits daar in de buurt. Het zijn niet enkel de competitiepiloten die meegaan op die reizen. Iedereen is welkom. We willen de sport promoten.”

Bovendien zit Gilles’ vader in de winter regelmatig in Dubai en Bahrein. “Daar doen we vaak arrive and drives, dat voor de piloten alles klaarstaat. Dat doen we vooral in de winter vanwege het goede weer daar. We hebben hier dan weinig mogelijkheden en daarom zoeken we in warme oorden koersen op.”

Behalve de gebruikelijke sprintraces doet SFP Racing ook aan enduranceraces. Op dit moment heeft de equipe zeven teams van twee piloten. Een limiet op het aantal rijders dat voor SFP Racing kan uitkomen, heeft het team niet. Bij groei wordt simpelweg het benodigde aantal extra mechaniekers ingehuurd om aan de wensen en behoeften van de piloten te kunnen voldoen.

Daarbij is er één gemende deler: “We zoeken altijd naar de beste oplossing binnen Rotax, IAME, KZ, noem maar op. Zowel qua prijs als qua kwaliteit, zodat het rijden betaalbaar blijft en je toch op hoog niveau kunt racen en plezier kunt beleven aan deze sport.”

Wie meer informatie wil over SFP Racing, kan terecht op de website van het team: sfpracing.be. Of kijk op Facebook.com/sfpracing. Je kunt ook e-mailen. Het team is te bereiken via sfpracing27@gmail.com.

SFP Racing wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Dakwerken Cleemput-De Visscher, Immo Arthur Segers, Bodycomplex, Derametal, Dico Diamond, Herlock Workwear, Lancksweerd Real Estate, Auto's David, Carrosserie De Boeck, Degero Projectontwikkeling, Karoli, R2 Projects, Supermarkt Magda, Tom Stoels, Derametal BVBA, Sanders Parts, DRB Dakwerken, VBE Bouwspecialiteiten, Barstone, L. Louyet BMW, Van Hemelrijck, Garage Moderne Verdonck, Budget-Auto.eu, Igma en Philippe Coppens.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS